En ny undersøgelse identificerer mundbakterier, der kan forårsage tyktarmskræft

Spanske forskere har fundet en bakterie, der bevæger sig fra munden til tyktarmen. Den kan være en af faktorerne bag tyktarmskræft.
En ny undersøgelse identificerer mundbakterier, der kan forårsage tyktarmskræft
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 17 november, 2022

Bakteriernes rolle i menneskekroppen kan være beskyttende eller aggressiv, og de kan endda forårsage tyktarmskræft. Flere og flere undersøgelser bekræfter, at mikrobiotaen spiller en vigtig rolle for vores sundhed.

Mikrobiotaen er den gruppe af mikroorganismer, der sameksisterer med mennesket, nogle gange i balance, andre gange ikke. Vores forhold til miljøet skaber en gradvis kolonisering af huden og slimhinderne.

Det er således lykkedes forskerne at finde mikroorganismer, der er typiske for forskellige organer. Med andre ord betyder det ikke, at det at finde dem der ikke betyder, at man er syg eller vil udvikle kræft. Der er dog andre typer bakterier, som kan optræde på steder, hvor de ikke burde optræde.

En ny undersøgelse har bekræftet, at en bakterie udvikler sig på stedet for tyktarmskræft, men hører til i munden. Kan den være forårsage tyktarmskræft?

Vi tror også, at du måske vil være interesseret i at læse dette: Læbekræft: Årsager, symptomer og behandlinger

Den spanske undersøgelse

Medlemmer af Institut for biomedicinsk forskning i A Coruña offentliggjorde deres resultater på platformen Research Square. Der rapporterer de, at en bakterie fra munden også bebor tarmen i tilfælde af tyktarmskræft hos nogle patienter.

Efter at have analyseret mange forskellige prøver kunne de identificere Parvimonas micra i tarmtumorer. Denne mikroorganisme var tidligere blevet påvist i spyt og specifikt i tandkødet hos personer med parodontitis.

Da der blev foretaget analyser for at sammenligne den genetiske information fra bakterier fra munden med bakterier fra tyktarmskræft, blev der fundet en lighed på 99,2 %. Det betyder, at bakteriekolonier fra munden var i stand til at vandre til tyktarmen, slå sig ned der og formere sig.

De endelige data, der forbinder P. micra med den onkologiske proces, er, at raske mennesker ikke har denne bakterie i deres tyktarm. Desuden er mikroorganismen metabolisk mere aktiv, når den findes blandt maligne celler, end hvis den befinder sig i raske væv.

“Det, vi har gjort i årevis, er at analysere mikrobiomet hos patienter med kolorektal cancer. Det har været kendt i nogen tid, at mikrobiomet interagerer med vores celler og under visse omstændigheder kan føre til udvikling af sygdomme.”

-Marga Poza, INIBIC-forsker

Illustration af tarmbakterier

Hvad kan forårsage tyktarmskræft: Et gammelt og nyt bekendtskab

Parvimonas micra er ikke en ukendt bakterie i den medicinske verden. Denne Gram-positive anaerobe coccus har i årevis været opført som et af de agenser, der er til stede i parodontitis. Mange af dens virkninger er blevet anerkendt inden for tandplejen.

Bakterien er mindre hyppigt blevet associeret med septisk artritis, hjerneabscesser og endog endokarditis. Faktisk var det først i 2015, at dens tilstedeværelse i inficeret hjertevæv blev dokumenteret for første gang.

Et karakteristisk træk ved denne bakterie er, at den kan slutte sig sammen med forskellige bakterier for at danne klynger, film, biofilm og samarbejdsaggregater. Det gør den i tilfælde af parodontitis og kan også gøre det ved tarmkræft.

Forskerne har mistanke om, at dens rejse fra munden til tarmen ikke sker alene. I stedet udnytter den sin bindingsevne til at bevæge sig i grupper til fjerntliggende områder af menneskekroppen og skabe et gunstigt mikroklima og danne nye kolonier.

P. micra-kolonier producerer forskellige stoffer ved deres metabolisme. Alene det faktum, at de udvikler sig, får dem til at udskille molekyler, der kan være skadelige eller giftige for værtsorganismen.

I sidste ende er mistanken, at visse stoffer i mikroorganismerne udløser den ondartede omdannelse af menneskelige celler.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Er der nogen sammenhæng mellem at spise soja og brystkræft?

Ikke kun bakterier kan forårsage tyktarmskræft

Det ville være meget forsimplet at sige, at en bakterie er oprindelsen til tyktarmskræft. Videnskaben ved, at der er flere faktorer, der kan udløse en neoplasme.

Mikrobiotaen er blot endnu et element i et komplekst net af omstændigheder, egenskaber og situationer, der fører til en tumor. Kost, stress, en stillesiddende livsstil og genetisk arv er også alle risikofaktorer for kolorektal cancer.

En hypotese er, at bakterier fra munden formår at formere sig i tarmen, når de møder svækket forsvar. Dette kan skyldes stress eller dårlig kost.

Når først en koloni af P. micra er etableret, bliver den svær at udrydde. I kombination med andre mikroorganismer kan den fremstille en sand defensiv fæstning, der forhindrer det menneskelige immunsystem i at opdage og eliminere den.

Bakterier er ikke direkte årsag til kræft, men de kan forværre prognosen

Der er andre bakterier, der er fundet i væv med tarmkræft. En af dem er Fusobacterium nucleatum.

Sidstnævnte er forbundet med en dårligere prognose. Det betyder, at patienter, der har den i deres ondartede væv, har en tendens til at leve kortere og reagere dårligere på behandlinger. På samme måde kan den være involveret i metastase.

Så en bakterie kan ikke blot fremme tarmkræft, men også være en negativ prognostisk faktor. Selv om der er behov for flere data for at klarlægge situationen, forekommer det ikke usandsynligt, at bakterieklynger bidrager til en mere aggressiv sygdom, der er vanskeligere at behandle.

Bakterier i mund

Hvad er betydningen af denne opdagelse?

Tidlig diagnosticering af neoplasmer er en besættelse af folkesundheden. Hvis man havde præcise, tidlige og specifikke metoder til at vide, om en person har kræft, ville det øge behandlingernes effektivitet.

For Marga Poza er bakterier mulige biomarkører for tarmkræft:

“Den person, der har denne bakterie i tarmen, kan lide af tarmkræft i de tidlige stadier, eller den kan endda allerede være fremskreden.”

-Marga Poza

Udviklingen af en laboratorie- eller ambulant test til at verificere tilstedeværelsen af P. micra i tarmen kunne åbne døren til at indlede en grundig screening hos den pågældende patient.

Forhåbentlig kan en tumor således findes i et tidligt stadium og fjernes med succes. Der vil således kun være få bivirkninger, og personen vil kunne fortsætte sit liv som sædvanlig.

Vi lever alle sammen med bakterier, hvoraf de fleste er harmløse, men nogle af dem kan faktisk være tegn på en ubalance i kroppen. De er der og kan fortælle os vigtige ting om vores helbred. Derfor undersøger forskerne dem.

Det kan interessere dig ...
Verdensdagen for tyktarmskræft: Bliv testet!
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Verdensdagen for tyktarmskræft: Bliv testet!

Verdensdagen for tyktarmskræft finder sted hvert år den 31. marts. Hovedformålet med dagen er at bidrage til at forebygge denne kræftsygdom.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Baghban, Adam, and Shaili Gupta. “Parvimonas micra: a rare cause of native joint septic arthritis.” Anaerobe 39 (2016): 26-27.
  • Bullman, Susan, et al. “Analysis of Fusobacterium persistence and antibiotic response in colorectal cancer.” Science 358.6369 (2017): 1443-1448.
  • Conde-Pérez, Kelly, et al. “Evidence for translocation of oral Parvimonas micra from the subgingival sulcus of the human oral cavity to the colorectal adenocarcinoma.” (2022).
  • Gomez, Carlos A., et al. “First case of infectious endocarditis caused by Parvimonas micra.” Anaerobe 36 (2015): 53-55.
  • Ho, Dawn, et al. “An unusual presentation of Parvimonas micra infective endocarditis.” Cureus 10.10 (2018).
  • Horiuchi, Akira, et al. “Synergistic biofilm formation by Parvimonas micra and Fusobacterium nucleatum.” Anaerobe 62 (2020): 102100.
  • Kim, Eun Young, et al. “Concomitant liver and brain abscesses caused by Parvimonas micra.” The Korean Journal of Gastroenterology 73.4 (2019): 230-234.
  • Mima, Kosuke, et al. “Fusobacterium nucleatum in colorectal carcinoma tissue and patient prognosis.” Gut 65.12 (2016): 1973-1980.
  • Rams, Thomas E., Jacqueline D. Sautter, and Arie J. van Winkelhoff. “Antibiotic resistance of human periodontal pathogen Parvimonas micra over 10 years.” Antibiotics 9.10 (2020): 709.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.