Økonomisk misbrug: Hvad skal du gøre, hvis du er offer?

Økonomisk misbrug er almindeligt blandt ældre voksne og i dysfunktionelle par. Lær mere om økonomisk misbrug, de almindelige tegn, og hvad du kan gøre for at få hjælp i denne artikel.
Økonomisk misbrug: Hvad skal du gøre, hvis du er offer?

Sidste ændring: 26 august, 2022

Udtrykket “misbrug” bruges ofte til at beskrive fysiske eller verbale overgreb. Økonomisk misbrug er imidlertid almindeligt hos personer, der er i usunde forhold, eller hos sårbare mennesker, f.eks. ældre.

En undersøgelse foretaget af The Center for Financial Security afslørede, at personer med misbrugende partnere ofte står over for trusler mod deres økonomiske velbefindende og evne til at finde personlig økonomisk stabilitet. Hvad kan du gøre, hvis du er offer? Find ud af det i denne artikel.

Hvad er økonomisk misbrug?

Økonomisk misbrug består af at kontrollere offerets evne til at opretholde, bruge og erhverve kapital, finanser eller aktiver. Et af misbrugerens kendetegn er, at han eller hun har en tendens til at begrænse eller stjæle offerets egne penge, hvilket forhindrer offeret i at have fuld adgang til penge eller andre ressourcer.

Metoderne til at udføre denne form for misbrug kan være forskellige i hver enkelt situation. Der er dog tilfælde, hvor misbrugeren bruger manipulation for at få penge. Det kan endda være åbenlyst, intimiderende og krævende i en sådan grad, at det forhindrer offeret i at arbejde.

Økonomisk misbrug hos ældre

Når det drejer sig om ældre, afslørede en undersøgelse, der blev delt i National Center for Biotechnology Information, at økonomisk misbrug ofte udføres af et familiemedlem, en nabo, betroet ven eller plejer.

Kort sagt er det en person tæt på offeret, som finder det let at bedrage dem. For at opdage, om en ældre voksen bliver krænket på denne måde, skal følgende tages i betragtning.

Den ældre lider af hukommelsestab

Generelt har ældre mennesker en tendens til ikke at huske relevante ting. Derfor skal man være særligt forsigtig, når de ikke kan huske at have hævet et bestemt beløb i banken.

Selv om demens kan være et problem, er der stor sandsynlighed for, at nogen udnytter en ældre persons situation. Derfor er det vigtigt at sikre sig, at der ikke er nogen, der har foretaget uautoriserede transaktioner.

De har nedsat motorik

Ældre kan ikke blot lide af demens – en sygdom, der gør dem sårbare over for økonomisk misbrug – men deres styrke og mobilitet er ofte også nedsat. Dette skaber et behov for, at de skal bede om hjælp fra en person i deres nærmiljø, hvilket øger risikoen for, at nogen udnytter deres situation.

Uærlige slægtninge

Desværre er nære familiemedlemmer de mest fristede til at udnytte den ældre voksnes økonomiske ressourcer i hjemmet. De er tættere på deres bankkonti, adgangskoder og regnskaber. Derfor har de lettere ved at stjæle og endda manipulere.

En måde til at vide, om dette sker, er ved at observere familiemedlemmets adfærd. Hvis han eller hun erhverver eller køber ting lettere end tidligere, er det et tegn på, at han eller hun måske misbruger et ældre familiemedlem.

Ensomhed

Ensomme ældre mennesker er ofte ofre for skruppelløse personer. De kan forsøge at skabe en falsk følelse af venskab for derefter at komme til deres penge eller ejendom. Hvis dette lyder bekendt, skal du holde øje med nye venner for at undgå misbrug.

Økonomisk misbrug i parforhold

I dette tilfælde tvinger en af parterne den anden til at fragive sig ansvaret for vedkommendes økonomiske ressourcer, enten ved manipulation eller ved at forpligte personen. Dette er økonomisk misbrug.

Samlet set er nogle karakteristika, der indebærer økonomisk misbrug i parforhold, følgende:

 • Fuld kontrol over alle bankkonti og andre finansielle ressourcer.
 • Manipulation.
 • Påbud.
 • Tvang af partneren til at søge arbejde eller en pengekilde.
 • Psykologisk, fysisk eller verbal aggression.
 • Ansvar for hver en krone, som offeret bruger.

Hvordan ved jeg, om jeg er et offer?

Du er måske offer for økonomisk misbrug lige nu, men har ikke opdaget det. For at finde ud af det skal du tænke over, om en af disse situationer passer på dig. Hvis du ikke er sikker, kan du bede en betroet ven eller slægtning om hjælp.

 • Din partner giver dig ikke lov til at se på fælles kontoudtog.
 • De har en konto, som kun han eller hun kan få adgang til (men ikke du).
 • Din partner har total kontrol over dine udgifter eller forvalter de lommepenge, som han eller hun giver dig. De kan endda kræve, at du skal betale regninger.
 • De forbyder dig at arbejde, forsøger at få dig til at sige op eller er den, der bestemmer, hvilket job du skal tage, uden at tage hensyn til din mening.
 • Din partner køber og bruger af dine penge uden at tage hensyn til dine behov.
 • De disponerer over jeres fælles opsparing uden dit samtykke.
 • De ønsker ikke at have en indkomst.
 • Din partner viser ringe interesse for at dække en del af de fælles udgifter, som f.eks. tøj, medicin, mad og andre ting.
 • De tyer til manipulationer og har en tendens til at give dig skylden for økonomiske problemer.
 • Din partner kan lide at angribe dig ofte, enten fysisk eller psykisk.
 • De mener, at de har fuld ret til dine penge og aktiver.
 • Din partner tvinger dig til at underskrive økonomiske dokumenter uden en rimelig forklaring.
 • De truer med at skære i din indkomst, hvis du ikke er enig i deres muligheder.
 • De nægter at bidrage til udgifter til børn.
 • Din partner chikanerer dig på arbejdet, ringer til dig, skriver til dig meget hyppigt eller kommer overraskende og mistænksomt forbi stedet.
 • De overbelaster din kassekredit og bruger dine kort til det yderste.
 • De betaler ikke regningerne.

Hvad kan jeg gøre, hvis jeg er et offer?

Økonomisk misbrug er en situation, der ikke bliver bedre med tiden, så det kan ikke anbefales at vente på, at det løser sig selv i fremtiden.

Prøv at søge støtte og kontakt den offentlige instans i dit land. At finde en allieret, en rådgiver eller gå til en psykolog er den bedste måde til at håndtere det problem, som du er fordybet i. Dit land har måske en telefonlinje, hvor disse typer sager bliver behandlet. Prøv at ringe så hurtigt som muligt. At få hjælp fra uddannede advokater er den bedste løsning.

Det skal du huske på om økonomisk misbrug

Udtrykket er måske sjældent, men i usunde forhold er det almindeligt, at en af parterne er offer for økonomisk misbrug. Misbrugeren har fuld kontrol over aktiverne og kan bruge manipulation eller aggression til at bevare kontrollen.

Hver situation kan variere. De har dog alle et slutmål, f.eks. at stjæle eller tage en del af eller hele offerets indkomst og aktiver. Ældre voksne kan være de mest sårbare, da misbrugeren udnytter deres hukommelsesproblemer, motoriske mangler eller ensomhed.

Hvis du tror, at du er offer for økonomisk misbrug, eller hvis du har mistanke om, at ældre, du kender, måske er det, skal du anmelde det til de kompetente myndigheder og få professionel hjælp. Hvis du lader situationen stå på i længere tid, vil det kun gøre den værre.

Det kan interessere dig ...
6 tegn på verbalt misbrug: Er du et offer?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
6 tegn på verbalt misbrug: Er du et offer?

Ord er utroligt magtfulde. De kan løfte dig op og ødelægge dig, berolige dig og såre dig. Mange personer glemmer, hvor skadeligt verbalt misbrug ka...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Adams, A. E. (2011). Measuring the Effects of Domestic Violence on Women’s Financial Well-Being. The Center for Financial Security, 5-6.
 • Hafemeister TL. Financial Abuse of the Elderly in Domestic Setting. In: National Research Council (US) Panel to Review Risk and Prevalence of Elder Abuse and Neglect; Bonnie RJ, Wallace RB, editors. Elder Mistreatment: Abuse, Neglect, and Exploitation in an Aging America. Washington (DC): National Academies Press (US); 2003. 13. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK98784/

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.