Opkastning: Hvad betyder farven på opkast?

Opkasts karakteristika kan være en klar indikation af dens oprindelse, så vi vil forklare, hvad farven på opkast kan betyde.
Opkastning: Hvad betyder farven på opkast?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 22 januar, 2023

Opkastning er et symptom, som alle kan have på et tidspunkt i deres liv. Det er et tegn på mange sygdomme, så det kan ændre sig, efterhånden som de udvikler sig. Årsagerne kan spænde fra selvbegrænsede lidelser til livstruende tilstande. Farven på opkast kan sige noget om årsagen.

Dette symptom defineres som uddrivelse af indholdet af den øvre del af fordøjelseskanalen gennem munden som følge af sammentrækning af mellemgulvet og mavemusklerne. Forekomsten kan skyldes tilstande i mave-tarmkanalen såvel som situationer, såsom migræne og graviditet.

De fysiske karakteristika ved opkast, såsom dets farve og konsistens, kan vejlede specialisten i at stille en diagnose. Dette skyldes, at mange forskellige tilstande giver opkast et bestemt udseende. Husk dog, at dette kun er noget, der tjener som vejledning, da du under alle omstændigheder bør gå til en læge.

1. Gul eller grøn opkast

En gul eller grønlig farve i din opkast er tegn på tilstedeværelsen af galde. Galde er et stof, der syntetiseres i leveren og frigives i den øverste del af tolvfingertarmen. Dens vigtigste funktion er at fordøje fedtstoffer og lette optagelsen af næringsstoffer.

I de fleste tilfælde opstår det, når maven er tom, som i tilfælde af tarmvirus eller morgenkvalme. På den anden side forekommer det også ved tilstande med gentagne opkastninger, der kan tømme maven, f.eks. en tarmobstruktion.

Andre årsager, hvor opkastninger kan få et grønt eller gulligt skær, er følgende:

 • Tilstedeværelsen af slim eller mavekatar, især hos børn.
 • Leverinsufficiens.
 • Indtagelse af mad eller drikkevarer, der kan plette maveindholdet.
 • Udskillelse af pus som følge af en infektion.
 • Forgiftning.
Læge holder model af leveren

2. Klar, gennemsigtig hvid opkast

Som ved grøn eller gul opkast kan uddrivelsen af maveindholdet være klar eller gennemsigtig, når maven er tom. Det, der sker, er, at opkastningen skifter farve, efterhånden som tilstanden udvikler sig. I den forstand vil den først være gennemsigtig, før den bliver gul.

Blandt de vigtigste årsager til klar eller gennemsigtig opkast er hjernerystelser, cykliske opkastninger og visse typer af madforgiftning. Tarmvirus og morgenkvalme under graviditet er også hyppige årsager.

Det kan også skyldes, at man lige har indtaget meget mælk eller yoghurt, og opkastningen kan have en skummende konsistens, alt efter om der er meget gas i maven. Sidstnævnte opstår, når du har indtaget mange kulsyreholdige drikkevarer. Det kan også forekomme, hvis du lider af gastroøsofageal refluks eller gastritis.

Heldigvis er de fleste årsager til klar opkast af godartet og selvbegrænsende oprindelse. Det er dog tilrådeligt at konsultere en specialist, især hvis de opstår efter et slag mod hovedet.

3. Sort opkast

Tilstedeværelsen af sort opkast tyder på tilstedeværelsen af fordøjet blod i maven. Det er vigtigt at huske, at røde blodlegemer indeholder jern, som kan få en sort farve, når de udsættes for mavesafts virkning.

Disse forekommer i alle tilstande, der involverer øvre gastrointestinale blødninger. Ifølge forskning er dødeligheden hos disse patienter lav. Faktisk aftager op til 65 % af tilfældene af sig selv. I de fleste tilfælde er blødningen mild. Udseendet er sort, og mange beskriver det som svarende til mørk kaffe eller kaffegrums.

Denne type opkastninger er forbundet med flere symptomer såsom tilstedeværelse af blod i afføringen, sort eller tjæret afføring, vægttab og koldsved. Blandt de vigtigste tilstande, der er i stand til at forårsage sort opkast, er følgende:

 • Mallory-Weiss syndrom.
 • Brud på øsofagus-varicer, som regel som følge af portal hypertension.
 • Sår i maven eller spiserøret.
 • Amyloidose.
 • Svampeinfektioner.
 • Crohns sygdom.
 • Kræft i mavesækken.
 • Kompliceret pancreatitis.
 • Leversvigt.
 • Spiserørbetændelse.
 • Duodenitis.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Nogle af symptomerne på leversvigt

4. Farven på opkast: Brun

Brun opkast har to sandsynlige årsager. Den første er hæmatemese, hvor mavesækken ikke har påvirket jernet i særlig høj grad, så det ikke har nået den sorte nuance.

Den anden sandsynlige årsag er en alvorlig tarmobstruktion, oftest i den distale del af mave-tarmkanalen. Denne tilstand er i stand til at forhindre fordøjelsen af fødevarerne. Denne opkast har som regel en brun farve, der minder meget om fækalier.

Når brun opkast er resultatet af en tarmobstruktion, kaldes den fækaloid på grund af den fækale lugt, den frembringer. Dette betragtes som et utvetydigt tegn på patologien, da det ifølge undersøgelser er til stede i mellem 80 % og 100 % af tilfældene.

5. Hvid eller skummende opkast

Skummende opkast produceres ved tilstande, der indebærer irritation af maveslimhinden og luft i maven. Tilstedeværelsen af ilt og andre gasformige forbindelser i maven forårsager fremkomsten af bobler eller skum.

I denne forstand kan sygdomme som gastritis og gastroøsofageal refluks forårsage denne symptomatologi. Disse sygdomme udgør ikke en livsfare, og opkastningerne bør aftage af sig selv efter et par dage. Den hvide farve kan også opstå ved indtagelse af fødevarer som mælk eller is, så det er ikke en årsag til bekymring.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Er det okay at spise yoghurt under diarré?

6. Orange opkast

Orange er den karakteristiske farve af delvist fordøjet mad, så det er muligt at bemærke denne nuance i de første opkastninger, der opstår. Næsten alle fordøjede fødevarer har en orange nuance, når mavesækken udøver sin virkning på dem.

Orange opkastninger forekommer normalt i en vis periode og får derefter en af de allerede beskrevne nuancer. Nogle af de situationer, der kan forårsage det, er følgende:

7. Farven på opkast: Rød eller blodig opkast

En rød eller lyserød nuance i opkast kan kun indikere tilstedeværelsen af frisk, ufordøjet blod. Denne form for præsentation kaldes også hæmatemese, selv om den ikke præsenterer den karakteristiske sorte farve. Den kan få forskellige nuancer, f.eks. violet.

Farven er tegn på tilstedeværelsen af kraftig blødning i den øvre mave-tarmkanal og repræsenterer en medicinsk nødsituation.

Enhver tilstand, der er i stand til at forårsage blødning i den øvre mave-tarmkanal, kan gøre farven på opkast rød eller blodig. I denne forstand kan den udløsende faktor være en mere alvorlig præsentation af de læsioner, der forårsager sort opkastning.

Ætiologien for disse blødninger er den samme som i tilfælde af sort opkastning. Andre mulige årsager er følgende:

 • Blødning i munden uanset årsag (f.eks. alvorlig tandkødsbetændelse).
 • Nyligt forbrug af fødevarer af denne farve.
 • Amyloidose.
 • Medfødte abnormiteter hos børn.
 • Koagulationsforstyrrelser.
 • Fødevareallergi hos spædbørn.
 • Læsioner i munden.
 • Årebrok i spiserøret.
Mand får lavet en endoskopi

Komplikationer i forbindelse med opkastninger

En af de vigtigste komplikationer i forbindelse med opkastninger er dehydrering og elektrolytforstyrrelser, især hos små børn. Konstant opkastning medfører et stort tab af vand fra kroppen. Det er derfor vigtigt at rehydrere med en oral rehydreringsopløsning efter hver opkastning.

En anden komplikation er bronko-aspiration eller aspiration af opkast i lungerne. Spiserøret kan også blive irriteret af mavesækken. Desuden er kraften i opkastningen undertiden så pludselig, at den kan rive spiserørsslimhinden op.

Når opkastningen er kronisk, kan den forårsage underernæring. Dette skyldes, at de forhindrer en korrekt fordøjelse af maden og efterfølgende optagelse af næringsstoffer.

Hvornår skal man gå til lægen?

Tilstedeværelsen af røde eller sorte opkastninger er et advarselstegn, og der bør søges lægehjælp så hurtigt som muligt. Blodtab på alle måder kan føre til dødelige komplikationer hos mennesker. Grøn opkast bør også være et alarmsignal, hvis der er mistanke om leverlidelser.

Andre omstændigheder, der gør det nødvendigt at konsultere en specialist, omfatter følgende:

 • Opkastning i mere end 48 timer.
 • Tolererer ikke oral indtagelse af mad eller drikkevarer.
 • Tegn på dehydrering.
 • Betydeligt vægttab.
 • Har diabetes.
 • Alvorlige brystsmerter.

Farven på opkast er meget vigtig

Betydningen af farven på opkast ligger i det faktum, at den kan vejlede lægen ved diagnosticering af den forårsagende lidelse. Derfor vil specialisten lægge vægt på at kende farven på det udviste materiale og dermed afgøre, om det er en nødsituation.

I de fleste tilfælde er det ikke en grund til alarm og forsvinder normalt efter et par dage. Det er dog vigtigt at gå til lægen, når der udstødes blod eller afføring, da begge situationer kan være livstruende.

Det kan interessere dig ...
Naturlige midler til at standse opkastning
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Naturlige midler til at standse opkastning

Nogle midler er mere effektive for dig end andre. Prøve alle, indtil du finder det rigtige naturlige middel til dig til at standse opkastning


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.