Oppustet mave: Hvornår skal man være bekymret?

For nogle er det et spørgsmål om æstetik, og for andre påvirker det deres livskvalitet. Lad os se på årsagerne til oppustet mave, og hvornår det bør være en bekymring.
Oppustet mave: Hvornår skal man være bekymret?

Sidste ændring: 26 april, 2022

Oppustet mave er almindeligt. Konsekvenserne er normalt ikke alvorlige, men de påvirker livskvaliteten ganske betydeligt. Faktisk ændrer mere end halvdelen af dem, der lider af det, deres rutiner.

Men hvornår bør det være en bekymring? Der er lige så mange fortolkninger af alvoren af oppustet mave, som der er ramte. For nogle er det noget midlertidigt og uvæsentligt, og for andre er det en daglig komplikation. I denne artikel fortæller vi dig om det i detaljer.

Tidligere kendskab til ubehaget

Oppustethed og udspilning er udtryk, der ofte bruges i flæng. De betyder dog ikke det samme.

Lægevidenskaben skelner mellem oppustethed og udspilning. Førstnævnte er den fornemmelse, som en person har, den subjektive følelse. På den anden side er abdominal udspilning den objektive opfattelse af en forøgelse af mavens størrelse, som kan verificeres ved en fysisk undersøgelse.

Vi vil også gerne gøre det klart, at der ikke er tale om fedme eller ophobning af fedtvæv i maven. Opsvulmethed i maven rammer både overvægtige og tynde mennesker.

Ifølge data offentliggjort i 2013 af Journal of Neurogastroenterology and Motility anslår forskerne, at op mod en tredjedel af befolkningen har haft eller har symptomet. Det er kvinder, der er mest ramt, i højere grad end mænd.

Årsager til oppustet mave

Som Dr. Edith Pérez de Arce påpeger, er den måske hyppigste årsag til oppustet mave overdrevent madindtag. Det er en godartet og midlertidig årsag uden større komplikationer.

Mand oplever oppustet mave

Irriteret tyktarm, gasophobning og fødevareintolerance er almindelige årsager til oppustet mave.

Der findes dog også andre årsager af varierende sværhedsgrad:

 • Flatulens på grund af ophobning af luft i tarmene med vanskeligheder med at uddrive det.
 • Irritabel tarmsyndrom: De, der lider af dette problem, lider af en ændret tarmproces.
 • Væske i bughulen: Dette er en alvorlig årsag og skal derfor behandles straks.
 • Graviditet: Under graviditet kan tarmtransitprocessen også ændre sig, og gasproduktionen kan stige.
 • Præmenstruelt syndrom omfatter en række symptomer, som nogle kvinder lider af før menstruationen. Blandt dem er oppustet mave. Selv om det ikke er en alvorlig klinisk tilstand, er det ret ubehageligt.
 • Laktoseintolerance: Da tarmen ikke er i stand til at fordøje laktose korrekt, øges fermenteringen i fordøjelseskanalen.

Hvornår skal man være bekymret?

Oppustet mave er næsten altid en godartet proces. Den varer et par timer og forsvinder, uden at personen behøver at gøre noget særligt. Der er dog situationer, der skjuler en mere alvorlig proces.

En af de foranstaltninger, der giver anledning til bekymring, er, at hævelsen varer ved. I godartede tilfælde bør ubehaget ikke vare i mere end 24 timer. I livstruende tilfælde øges hævelsen i intensitet.

I kroniske tilstande (såsom dyspepsi) forklares det desuden i en artikel offentliggjort i 2014 af Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río, at 12 uger betragtes som en begrænsende foranstaltning.

Kvinde tager sig til maven

I de fleste tilfælde skyldes en oppustet mave godartede årsager. Man skal dog være opmærksom på de symptomer, der kan advare om en eventuel komplikation.

Disse 12 uger gælder også for tilstande som f.eks. cøliaki eller malabsorptionssyndromer. Disse tilstande er naturligvis ledsaget af diarré og store fordøjelsesforandringer. Gastroenteritis har også ledsagende symptomer, der går hånd i hånd med oppustethed. I disse tilfælde kan der være diarré, opkastninger og endda feber.

Du bør blive bekymret, hvis der er intense smerter, da lægerne skal udelukke problemer som skrumpelever (sent stadium af leverar), neoplasmer (unormal masse eller tumor i vævet), blodpropper og tromber. I denne forstand kan historien og tilstedeværelsen af risikofaktorer vejlede lægen i søgen efter en diagnose.

Hvordan man kan behandle en oppustet mave

Da hovedårsagen til en oppustet mave er overdreven, rigelig eller dårligt udført spisning, er der visse foranstaltninger, der kan træffes for at reducere dette symptom. Blandt disse anbefaler American College of Gastroenterology følgende:

 • Øget fiber i kosten: Frugt og grøntsager forbedrer tarmtransitten på grund af deres fiberindhold. I tilfælde, hvor forstoppelse er årsag til oppustet mave, er det tilrådeligt at øge forbruget.
 • Fysisk aktivitet: Sport forbedrer fordøjelseskanalens funktion, hvilket hjælper med at fjerne luft.
 • Hydrering: Indtagelse af den nøjagtige mængde vand, som kroppen har brug for hver dag, holder tarmslimhinderne hydreret. Det er også vigtigt at drikke vand uden kulsyre.
 • Undgå at tygge tyggegummi: Overdreven tygning kan forårsage luft i fordøjelseskanalen.
 • Spis langsomt: Store måltider, der spises hurtigt, ændrer også fordøjelseskanalens bevægelser. Lægerne anbefaler, at vi spiser langsomt og tager os tid til hver bid.

Gå til din læge regelmæssigt for at overvåge situationen

Det er vigtigt at spørge en læge, hvis du har spørgsmål om karakteristika ved oppustethed i maveområdet. I den forbindelse anbefaler vi ikke at antage, at det er noget sædvanligt eller normalt.

Hvis du er i tvivl, fordi symptomet synes at vare længere end forventet eller ledsages af andre tegn, skal du lave en aftale med din læge. I mellemtiden kan du anvende de foranstaltninger, vi har foreslået, for at lindre den ubehagelige fornemmelse.

Det kan interessere dig ...
Hvorfor er min mave oppustet hele tiden?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvorfor er min mave oppustet hele tiden?

Hvorfor er min mave oppustet hele tiden? Vi gennemgår nogle af grundene her, og hjælper dig med at ændre dine vaner, så du undgår oppustethed i fre...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Azpiroz F . Intestinal gas . In: Feldman M , Friedman LS , Brand LJ (eds). Pathophysiology, Diagnosis, Management , 10th edn. Elsevier : Philadelphia, USA , 2015 , pp 242 – 50-
 • Sebastián Domingo, Juan J. Los nuevos criterios de Roma (IV) de los trastornos funcionales digestivos en la práctica clínica. No. ART-2017-98994. 2017.
 • Longstreth GF , Th ompson WG , Chey WD et al. Functional bowel disorders . Gastroenterology 2006 ; 130 : 1480 – 91.
 • Tomé, A. Pardillos, and J. Alcedo González. “Protocolo diagnóstico del meteorismo abdominal.” Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado 12.4 (2016): 203-206.
 • Dr. Larry Szarka & Dr. Michael Levitt. Eructos, distensión abdominal y flatulencia. American College of Gastroenterology 6400 Goldsboro Rd, Bethesda, MD 20817.
 • Morera Negre, Marta María, & Rodríguez López, Medardo. (2014). Dispepsia funcional: caracterización clínico epidemiológica y endoscópica. Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río18(5), 733-742. Recuperado en 12 de julio de 2020, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1561-31942014000500003&lng=es&tlng=pt.
 • Edith Pérez de Arce O (2017). Functional abdominal bloating/ distension. A practical approach. Gastroenterol latinoam 2017; Vol 28, Supl Nº 1: S 35- S 39. https://gastrolat.org/DOI/PDF/10.0716/gastrolat2017s100007.pdf.
 • Seo AY, Kim N, , Oh DH.  Abdominal Bloating: Pathophysiology and Treatment.  J Neurogastroenterol Motil 2013;19:433-453.  https://doi.org/10.5056/jnm.2013.19.4.433

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.