Opskrift på hjemmelavet oreganoolie og dets fordele

Selvom dets anvendelse næsten altid er begrænset til madlavning, kan oreganoolie også have helbredsmæssige fordele takket være dets egenskaber. Vi vil fortælle, hvordan man laver det.
Opskrift på hjemmelavet oreganoolie og dets fordele
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Tro det eller ej, men hjemmelavet oreganoolie har fordele, som spænder lige fra at hjælpe med at bekæmpe bakterier til at mindske betændelseKendte du til alle disse vidunderlige fordele?

I denne artikel vil du finde ud af masser af spændende fakta om egenskaberne for denne plante, og hvordan man laver olien.

Oregano er meget populært i køkkenet, eftersom det giver en behagelig smag til mange af vores opskrifter. Folk bruger det som regel direkte i deres retter. Det kan dog også blive brugt som en olie for at kunne få mest muligt ud af dets fordele i behandlingen af bestemte sundhedslidelser.

Fordelene ved hjemmelavet oreganoolie

Vi kan som regel finde oregano i de fleste køkkener. Det er faktisk en af de mest populære ingredienser, når det kommer til at krydre opskrifter. Det, som mange personer ikke ved, er dog, at foruden at give smag har dette krydderi karaktertræk og egenskaber, som kan være meget nyttige for vores helbred, når det blandes med olie.

Læs med her for at finde ud af mere!

Antioxidant potentiale

Ifølge et studie udgivet i Oxidative Medicine and Cellular Longevity har den ethanoliske ekstrakt i oregano antioxidant aktivitet. På grund af det mener nogle eksperter, at dette krydderi kan have potentiale til at forsinke eller forebygge iltning forårsaget af frie radikaler,  som er ansvarligt for cellulær aldring.

Oregano i skål

Det kan hjælpe med at bekæmpe bakterier

Oregano kan også være et naturligt alternativ til at bekæmpe bestemte bakterier ifølge en artikel i International Journal of OdontostomatologyTakket være den antibakterielle aktivitet i dets indhold af carvacrol og thymol kan denne plante kæmpe mod bakterier såsom stafylokokker og bacillus cereus.

Det er værd at slå fast, at det kun bør blive brugt som et supplement til farmakologisk antibiotika og ikke som en behandling af infektioner i sig selv. Der er intet bevis på, at anvendelse af det alene er i stand til at eliminere bakterier.

Det kan hjælpe med at forebygge virale infektioner

Foruden dets antibakterielle effekter kan det carvacrol, der er i oregano, beskytte kroppen mod nogle virale lidelser såsom norovirus ifølge forskning udgivet i Journal of Applied MicrobiologyDet er en infektion, som forårsager diarré, kvalme og ondt i maven.

Sådan laves oreganoolie derhjemme

Nu hvor du kender til alle dets primære fordele, er det på tide at komme i gang! Processen med at lave denne hjemmelavede oreganoolie er meget simpel. Det er derudover et typisk produkt, man altid bør have ved hånden, så man kan bruge det på mange forskellige måder.

Ingredienser

Tilberedelse

 • Først vaskes oreganobladene, og de får lov at tørre.
 • Når de er tørre, knuses de ved hjælp af en morter eller et lignende værktøj. Det er for at frigive alle plantens egenskaber.
 • Kom dem i glasbeholderen, hvor du vil lave din blanding.
 • Hæld den valgte olie i og dæk oreganobladene fuldstændig. Lad det stå i nogle få minutter.
 • Sæt en gryde med vand over at koge. Når det koger, slukkes for blusset, og beholderen med blandingen i sættes ned i.
 • Lad beholderen stå i vandbad i omkring 10 minutter, så olie og oregano bliver blandet.
 • Fjern beholderen fra vandet, sæt låget på og lad den stå i 2 uger på et mørkt, tørt sted.
 • Efter den tid sigtes olien, og man vil få en lækker hjemmelavet oreganoolie, der er klar til at blive brugt.
 • Glem ikke, at denne olie giver en lækker smag til dine retter foruden de medicinske anvendelsesmuligheder, vi allerede har forklaret.

Sådan anvendes oreganoolie

Nu hvor vi har beskrevet, hvordan man laver olien, er det på tide at forklare, hvordan man påfører eller anvender den.

Man kan indtage denne olie eller påføre den direkte på det område, man ønsker at behandle. For eksemepl bør man til bakterielle infektioner fortynde tre dråber af blandingen i et glas vand og indtage det.

Til smerter i muskler, gigt og forstuvninger kan man komme olien på sine hænder og massere den del af kroppen, som forårsager smerte. Hvis man ønsker, kan man også inkludere nogle æteriske olier, som også giver lignende fordele for disse lidelser.

Foruden dette påstår mange personer, at ved at indånde det i form af en damp kan det hjælpe med at mindske symptomer på influenza. 

Når man føler det typiske ubehag fra influenza eller almindelig forkølelse, skal man tage tre til seks dråber af olien før måltider eller man kan bruge det i en fordamper eller en skål med varmt vand. Det er sikkert at gøre det op til tre gange om dagen.

Oreganoolie i glasflaske

Du vil måske også være interesseret i at læse: Vira og bakterier: Hvad er forskellen mellem dem?

Nogle anbefalinger til oreganoolie

Før du begynder at tage oreganoolie, bliver du nødt til at sikre dig, at det ikke vil være skadeligt for dit helbred. Oreganoolie bliver anset som sikkert i de fleste tilfælde og i den rigtige dosis. Der er dog bestemte risici for gravide og ammende kvinder samt personer med allergier for denne ingrediens.

For stort indtag kan forårsage hjertebanken, nervelidelser, depression og døsighed. Husk, at der ikke er nogen mirakelkure, og det er altid bedst at tale med en læge, hvis man mistænker et alvorligt problem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Schovelin-H, Alexandra, & Muñoz-C, Marlene. (2018). Efecto Antibacteriano de la Infusión de Orégano ( Origanum vulgare ) sobre el Crecimiento in Vitro de Streptococcus mutans , 2015. International journal of odontostomatology12(4), 337-342. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-381X2018000400337
 • Gilling DH, Kitajima M, Torrey JR, Bright KR. Antiviral efficacy and mechanisms of action of oregano essential oil and its primary component carvacrol against murine norovirus. J Appl Microbiol. 2014;116(5):1149-1163. doi:10.1111/jam.12453
 • Coccimiglio, J., Alipour, M., Jiang, Z. H., Gottardo, C., & Suntres, Z. (2016). Antioxidant, Antibacterial, and Cytotoxic Activities of the Ethanolic Origanum vulgare Extract and Its Major Constituents. Oxidative medicine and cellular longevity2016, 1404505. https://doi.org/10.1155/2016/1404505
 • Jiménez, María Cristina Rogles. Actualidad de los medicamentos a base de plantas para el tratamiento del dolor y la inflamación. Diss. UNIVERSIDAD COMPLUTENSE, 2017.
 • Dufort, Julianne. Aceites esenciales: Una guía práctica para conocer las propiedades de los aceites esenciales y sus aplicaciones. Robinbook, 2017.
 • Pérez, Rocío Mera Gallego. “Prevención de catarros y resfriados.” (2017).
 • Llivichushca, Caivinagua, and Diana Alexandra. Factores de riesgo asociados a la atención de parto atendido por comadronas en domicilio en la parroquia Sígsig de la provincia del Azuay periodo septiembre 2017-febrero 2018. BS thesis. Universidad Católica de Cuenca, 2018.
 • Vásquez Espeleta, Jorge Iván. “Actividad antibacteriana in vitro del extracto acuoso de Origanum vulgare L.(Orégano) sobre los Streptococcus mutans, distrito de Chimbote, provincia del Santa, departamento Áncash, 2018.” (2019).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.