Opskrift på vegansk vaniljekage med fuldkorn

Vegansk vaniljekage med fuldkorn er et sundere alternativ til kager lavet med raffineret hvedemel. Opdag en fantastisk opskrift her!
Opskrift på vegansk vaniljekage med fuldkorn
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Vaniljekage er en af de mest populære desserter i de vestlige lande. Der findes mange varianter, afhængigt af de anvendte ingredienser og den endelige konsistens, du ønsker at opnå. I dette tilfælde vil vi præsentere en mulighed for vegansk vaniljekage med fuldkorn.

Det er vigtigt at bemærke, at det er muligt at inkludere søde desserter lejlighedsvis i din kost. Hvis du motionerer ofte, og din kost for det meste er kendetegnet ved tilstedeværelsen af friske fødevarer, vil der ikke være nogen problemer i denne henseende.

Lad os tage et kig på det!

Fordelene ved fuldkornsmel

Før vi dykker ned i opskriften, vil vi præsentere dig for de vigtigste fordele ved indtagelse af fuldkornsmel. Det er trods alt bedre for dit helbred at inkludere denne ingrediens i din kost end raffineret hvedemel.

Fuldkornsmel forbedrer tarmtransitten

Fuldkornsmel har en højere koncentration af fibre. Denne forbindelse er afgørende for at sikre en mere effektiv tarmtransit, hvilket fremgår af forskning offentliggjort i tidsskriftet Nature Reviews.

Desuden har en del af fibrene evnen til at gære inde i fordøjelseskanalen og fungerer som et energisubstrat for de sunde bakterier, der lever her. Dermed kan mikrobiotaens tæthed øges.

Vi tror, du måske vil kunne lide at læse: Kalorieunderskud: Alt, hvad du behøver at vide

Det kan hjælpe dig med at tabe dig

At spise fuldkornsmel alene får dig ikke til at tabe dig, men det er sandt, at denne fødevare er i stand til at øge mæthedsfornemmelsen.

Dette skyldes virkningen af fibre, som det fremgår af en undersøgelse offentliggjort i European Journal of Clinical Nutrition. Dette element forsinker mavetømningen.

Vaniljekage med fuldkornsmel

Det er med til at beskytte din bugspytkirtels sundhed

Hovedproblemet med raffineret mel er dets hurtige glykæmiske virkning. Glukose absorberes og fordeles hurtigt i hele kroppen, hvilket tvinger bugspytkirtlen til at øge insulinproduktionen. Dette fører til øget modstand mod hormonet.

Fuldkornsmel indeholder derimod fibre, der kan modulere glukoseindtagelsen i blodet. Dette fremgår af forskning offentliggjort i tidsskriftet PLoS Medicine.

Ingredienser til vegansk vaniljekage med fuldkorn

For at tilberede en god vegansk vaniljekage med fuldkorn skal du bruge følgende ingredienser:

 • 100 gram sukker.
 • Vaniljeessens.
 • 250 gram fuldkornshvedemel.
 • 2,4 dl grøntsagsdrik eller vand.
 • 2 spiseskefulde bagepulver.
 • 0,6 dl ekstra jomfruolivenolie.

Når du vælger en vegansk drik, er det meget vigtigt at kigge på mærkningen. De fleste af disse produkter har en høj koncentration af tilsat sukker.

Du bliver nødt til at vælge en variant, der ikke har denne ingrediens i sin sammensætning. Smagen vil blive påvirket, men sukkerfri veganske drikkevarer er meget sundere .

Du vil måske finde denne artikel interessant: 6 myter om træning, der vil forhindre resultater

Fremgangsmåde

 1. Start med at blande de tørre ingredienser i en skål. Det er mel, sukker og bagepulver.
 2. Hæld væskerne (olie, vanilje og vand eller grøntsagsdrik) i en anden skål.
 3. Bland derefter de tørre ingredienser med væskerne, og rør godt rundt, indtil du får en ensartet og halvflydende dej.
 4. Kom derefter ekstra jomfruolivenolie i bunden af en kageform, og sørg for at smøre alle sider godt. Kom kagedejen i den, og brug en spatel til at fordele den.
 5. Sæt den derefter i ovnen, som skal være forvarmet ved 180 grader.
 6. Bag kagen i ca. 30 minutter.

Du ved, at kagen er klar, når du stikker en kniv i midten, og den kommer helt tør ud. På dette tidspunkt skal du tage den ud af ovnen og lade den køle lidt af, før du tager den ud af formen.

Den kan spises med det samme eller opbevares tildækket med et viskestykke, så den ikke tørrer for meget ud. Det er bedst at spise den inden et par dage, så den ikke mister sine organoleptiske egenskaber.

Risici ved at spise vegansk vaniljekage med fuldkorn

På trods af fuldkornsmelets sunde egenskaber, som allerede er nævnt, har denne opskrift en række begrænsninger, som du bør kende. For det første bør den ikke indføres i kosten hos en person, der har udviklet type 2-diabetes. Tilstedeværelsen af sukker og store mængder kulhydrater i kagen kan komplicere styringen af blodsukkeret.

Den er heller ikke sund for personer, der er overvægtige. I disse tilfælde skal man sørge for at dække deres behov for protein og fedt, men med et lavere samlet kulhydratindhold.

Denne opskrift kan heller ikke anbefales til personer, der har udviklet cøliaki, da den indeholder gluten. Personer med inflammatorisk tarmsygdom kan også have gavn af at spise mindre gluten.

Brød, der signalerer, at det ikke indeholder gluten

Lav vegansk vaniljekage med fuldkorn derhjemme

Det er nemt at lave vegansk vaniljekage med fuldkorn. Du har kun brug for få ingredienser, og det tager ikke lang tid at opnå et vidunderligt resultat. Desuden er dens ernæringsmæssige kvalitet bedre end kager lavet med raffineret mel.

Det er dog en dessert, der har sine begrænsninger. Derfor er det bedst at indtage den lejlighedsvis.

Den kan også fungere som morgenmad eller som en snack ledsaget af en kop kaffe. Husk dog på, at proteinindholdet i denne opskrift er meget lavt, så det ville være en fordel at spise den med en fødevare, der indeholder protein, til morgenmad.

Det kan interessere dig ...
Veganske alternativer til kød: Hvad er de bedste muligheder?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Veganske alternativer til kød: Hvad er de bedste muligheder?

Veganske alternativer til kød er ideelle til at forberede en lang række opskrifter uden at gå ned på smag. Hvad er de bedste muligheder? • Vriesman, M. H., Koppen, I., Camilleri, M., Di Lorenzo, C., & Benninga, M. A. (2020). Management of functional constipation in children and adults. Nature reviews. Gastroenterology & hepatology17(1), 21–39. https://doi.org/10.1038/s41575-019-0222-y
 • Warrilow, A., Mellor, D., McKune, A., & Pumpa, K. (2019). Dietary fat, fibre, satiation, and satiety-a systematic review of acute studies. European journal of clinical nutrition73(3), 333–344. https://doi.org/10.1038/s41430-018-0295-7
 • Reynolds, A. N., Akerman, A. P., & Mann, J. (2020). Dietary fibre and whole grains in diabetes management: Systematic review and meta-analyses. PLoS medicine17(3), e1003053. https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1003053

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.