3 opskrifter på chutney til at ledsage dine retter

Der er flere måder at tilberede chutney på. Vi vil give dig tre fantastiske opskrifter på chutney i denne artikel.
3 opskrifter på chutney til at ledsage dine retter

Sidste ændring: 18 maj, 2023

I dag vil vi tilbyde dig en række opskrifter på chutney, som du kan forbedre smagen af mange af dine retter med. Disse saucer indeholder sukker, men de kan forbedre smagen af kød og fisk, så det kan betale sig at inkludere dem i din kost en gang imellem.

Du må dog ikke glemme, at det generelt anbefales at lave så ren mad som muligt. Hermed mener vi, at det er bedst at tilberede maden grillet, bagt, kogt eller dampet og undgå regelmæssig indtagelse af saucer som tilbehør. På denne måde kan man lettere opretholde en sund energibalance og undgå uønsket vægtøgning.

Nogle gange kan det dog være det værd at tilberede en sauce, og hvis det er tilfældet, har vi nogle gode opskrifter til dig.

Opskrifter på chutney til at ledsage dine retter

Mangochutney i skål

Her er nogle af de bedste opskrifter på chutney, som du nemt kan lave derhjemme til at ledsage forskellige retter. Er du nysgerrig efter at lære, hvordan du laver dem? Læs videre for at finde ud af det!

Opskrifter på chutney: Pærechutney

Pæren er en fødevare, der har flere positive egenskaber for sundheden. Den skiller sig især ud for sit indhold af pektin, en type opløselige fibre, som har vist sig at have en positiv indvirkning på tarmmikrobiotaen. Den kan således hjælpe dine fordøjelsesprocesser til at blive mere effektive.

For at tilberede denne opskrift skal du bruge følgende ingredienser:

 • 150 gram løg
 • 400 gram pære
 • 60 gram sukker
 • 60 ml æbleeddike
 • 1 spiseskefuld rosiner
 • 1 skefuld garam masala
 • 1 skefuld ekstra jomfru olivenolie
 • 25 ml rødvin

Fremgangsmåde

 1. Skræl pæren, og skær den og løget i små tern.
 2. Varm olien op i en gryde, og kom løget heri, indtil det brunes.
 3. Når løget er gyldenbrunt, sænkes varmen, og der tilsættes en spiseskefuld varmt vand.
 4. Når vandet er fordampet, tilsættes endnu en spiseskefuld varmt vand. Gentag processen, indtil løget karamelliseres.
 5. Skru op for varmen til maksimum, og tilsæt vinen.
 6. Når alkoholen er fordampet, skrues igen ned for varmen, og pæren kommes i gryden.
 7. Tilsæt sukker, eddike og garam masala.
 8. Kog chutneyen i ca. 30 til 40 minutter. Rør rundt hvert 10. minut for at undgå, at den brænder på. Efter denne tid vil den være klar.
 9. Servér den varm, men den kan dog opbevares i et vakuumpakket glas i 3 måneder.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Opskrift på Anadama bread: Hvad er denne brødtype?

Chutney af rødløg

Denne anden chutney formår at give en stor mængde flavonoider fra rødløg. Blandt dem alle skiller anthocyaniner sig ud. Disse har et antioxidant potentiale, der bidrager til at reducere forekomsten af forskellige kroniske og komplekse sygdomme, hvilket fremgår af forskning offentliggjort i tidsskriftet Nutrients.

For at tilberede en fremragende rødløgschutney skal du bruge følgende ingredienser:

Fremgangsmåde

 1. Skær rødløgene i juliennestrimler, og sauter dem i en gryde med ekstra jomfru olivenolie i ca. 20 minutter ved middelvarme. Målet er at karamellisere dem.
 2. Når dette trin er overstået, tilsættes sukker, ingefær og vineddike. Bland det hele godt, så alle smagsstofferne bliver integreret.
 3. Kog i ca. 20 minutter mere for at opnå en tyk konsistens. Hvis den er lidt flydende, skal du ikke bekymre dig, for når den køler ned, vil konsistensen ændre sig. Bemærk, at når den er krydret efter smag, kan den serveres eller opbevares i et vakuumpakket glas.
Et eksempel på opskrifter på chutney

Chutney kan tilberedes med de mest forskelligartede ingredienser, f.eks. frugt, grøntsager eller tang.

Opskrifter på chutney: Abrikoschutney

Abrikosen skiller sig først og fremmest ud ved sit indhold af C-vitamin. Dette næringsstof er ifølge en undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Molecules, vigtigt for at styrke immunforsvaret. Det reducerer ikke kun forekomsten af infektionssygdomme, men letter også håndteringen af disse sygdomme ved at reducere symptomernes alvor og varighed.

De nødvendige ingredienser er følgende:

 • 1 kilo abrikoser
 • 100 gram løg
 • 1 fed hvidløg
 • 50 gram rosiner
 • 10 gram revet ingefær
 • 2 spiseskefulde klar eddike
 • 150 g sukker
 • 1 knivspids salt

Fremgangsmåde

 1. Skær abrikoserne i små stykker, efter at du har skrællet dem.
 2. Gentag processen med løget og hvidløgsfeddet.
 3. Kom derefter disse tre ingredienser sammen med ingefær, eddike, rosiner, sukker og salt i en gryde. Tænd for varmen og dæk til. Lad det koge i 25 minutter.
 4. Når tiden er gået, tages låget af. Kog videre i yderligere 25 minutter, så en del af væsken fordamper. På dette tidspunkt er det vigtigt at røre rundt af og til for at undgå, at ingredienserne klistrer fast i bunden af gryden.
 5. Når chutneyen får en tyk konsistens, er den klar til at blive spist. Det er også muligt at komme den i glaskrukker og opvarme den i et vandbad for at skabe et vakuum i krukkerne og forlænge dens holdbarhed. På denne måde holder de sig godt i spisekammeret.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 3 sunde opskrifter, som du kan tilberede i en trykkoger

Lav chutney til at ledsage dine yndlingsretter

Som du har set, er det ikke svært at lave chutney. Denne type sauce er virkelig velsmagende og kan bruges som tilbehør til en lang række forskellige retter. Selv om chutney ikke bør være en del af din daglige kost, kan den indgå fra tid til anden for at forbedre smagen af visse retter eller blot for at give dem et særligt præg.

Afslutningsvis må du ikke glemme, at for at bevare en god sundhedstilstand over tid er det afgørende at kombinere en god kost med andre sunde livsstilsvaner. Blandt dem er der regelmæssig fysisk træning. Det er også vigtigt at prioritere styrketræning, så dine muskler forbliver funktionelle, og du dermed kan forebygge inflammatoriske tilstande og kroniske sygdomme.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Beukema, M., Faas, M. M., & de Vos, P. (2020). The effects of different dietary fiber pectin structures on the gastrointestinal immune barrier: impact via gut microbiota and direct effects on immune cells. Experimental & molecular medicine52(9), 1364–1376. https://doi.org/10.1038/s12276-020-0449-2
 • Blesso C. N. (2019). Dietary Anthocyanins and Human Health. Nutrients11(9), 2107. https://doi.org/10.3390/nu11092107
 • Bae, M., & Kim, H. (2020). Mini-Review on the Roles of Vitamin C, Vitamin D, and Selenium in the Immune System against COVID-19. Molecules (Basel, Switzerland)25(22), 5346. https://doi.org/10.3390/molecules25225346

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.