Orthosiphon: Egenskaber og kontraindikationer

Orthosiphon bruges i alternativ medicin til at stimulere udskillelsen af væske og fedt. Virker det? Her er beviserne.
Orthosiphon: Egenskaber og kontraindikationer
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Orthosiphon er en urteagtig plante med det videnskabelige navn Orthosiphon aristatus. Den vokser normalt på jordbunden i det sydlige Kina, Sydøstasien og Australien.

Den er dog også blevet indført i nogle regioner i Central- og det nordlige Sydamerika. Den tilhører familien labiatae eller lamiaceae, som basilikum også er et medlem af.

I oprindelseslandene anvendes arten til pynt på grund af sine slående hvide blomster. Den bruges også i form af te eller ekstrakter til forskellige medicinske formål. I denne artikel vil vi vise dig, hvad dens vigtigste anvendelsesmuligheder er, hvad beviserne siger, og oplysninger om dens kontraindikationer.

Anvendelse og egenskaber af orthosiphon

Ofte bruges orthosiphonblade til fremstilling af infusioner. Faktisk er det kendt på markedet som Java-te. Det er vigtigt at bemærke, at andre dele af planten har giftige komponenter og ikke er spiselige.

Beviserne for sikkerheden og virkningen af denne plante er dog stadig begrænsede. På grund af dette er det ikke en førstevalgsbehandling og bør anvendes med forsigtighed. Lad os tage et kig på dens mest almindelige anvendelsesmuligheder.

Du er måske interesseret i: Lægemidler mod snorken, der virker

Diuretikum

Som nævnt i en artikel rapporteret i Journal of Medicinal Food har orthosiphon vanddrivende egenskaber , der bruges til at stimulere udskillelsen af væske og bekæmpe inflammation. Især stoffer kendt som sinensetin og tetramethoxy-flavoner skulle være ansvarlige for denne virkning.

Blæreproblemer

På grund af dens evne til at stimulere urinstrømmen menes ekstrakter af denne plante at fremme rensning af blæren. Faktisk er det et populært middel til behandling af lidelser som blærebetændelse. I en undersøgelse på mus, der blev rapporteret i Phytomedicine, var orthosiphon nyttig til at bekæmpe en infektion i blæren og urinvejene.

Kvinde med ondt i underlivet

Diabetes

Java-te er ikke en førstevalgsbehandling af diabetes. Der er dog tegn på, at den kan have en hypoglykæmisk virkning, der hjælper med at reducere høje glukoseniveauer. Det er vigtigt at bruge den sparsomt og kun som en forebyggende foranstaltning. Hvis du tager medicin mod diabetes, er det bedst at undgå at tage det.

Vægttab

I folkemedicin betragtes orthosiphon som en “fedtforbrændende” ingrediens. Indtil videre er der dog ingen undersøgelser eller videnskabelige referencer, der understøtter denne virkning. Tværtimod er det blevet gjort klart, at te fra planten ikke forbrænder lagrede fedtreserver. Alligevel ser det ud til at være et ideelt supplement til vægttab.

Et ethanolisk ekstrakt af bladene blev rapporteret af Planta Medica som værende med til at reducere vægtøgning. Det var endda nyttigt til at sænke høje kolesterol- og triglyceridniveauer. På trods af disse resultater er der behov for mere forskning.

Indtil videre forklares plantens slankende virkninger med dens vanddrivende egenskaber. Ved at stimulere udskillelsen af væske hjælper den også til at reducere kiloene. Dette sker dog kun, når den indgår i en sund kost og en fysisk træningsplan.

Andre mulige fordele ved orthosiphon

Traditionelt har denne plante også fået andre medicinske anvendelsesmuligheder. Man skal dog være opmærksom på, at der er tale om anvendelse, som ikke er blevet undersøgt tilstrækkeligt. De inkluderer følgende:

Bivirkninger og kontraindikationer ved orthosiphon

Java te anses for sikker, når den indtages oralt og moderat i op til 8 uger. Nogle mennesker kan dog opleve følgende bivirkninger:

 • Ubehag i maven.
 • Kvalme og opkastning.
 • Svimmelhed.

Vi bør også nævne, at planten og dets derivater er kontraindicerede i de følgende tilfælde:

 • Graviditet og amning.
 • Nyreinsufficiens.
 • Kronisk hjertesygdom.
 • Dyspepsi.
 • Hos børn.
 • Personer, der tager medicin.

Vedrørende det sidste punkt er det vigtigt at være opmærksom på, at det kan forårsage interaktioner, hvis det indtages samtidig med bl.a. lægemidler mod diabetes, antihypertensiva, lithium eller vanddrivende lægemidler. Det er bedst at konsultere din læge eller apoteker.

Kvinde tjekker sit blodsukker

Dosering og præsentationer af orthosiphon

Doseringen af orthosiphon afhænger af faktorer som alder, helbredstilstand og formålet med brugen. I øjeblikket er der ingen nøjagtige retningslinjer, der kan bestemme præcist, hvordan det skal indtages. På grund af dette er det vigtigt at læse etiketten på kosttilskuddet og følge dets indikationer.

I form af kapsler kan man tage to til tre om dagen. Hvad angår ekstraktet, foreslås 30 til 50 dråber. Hvis du foretrækker at indtage det i te, skal du bruge følgende opskrift.

Ingredienser

 • 1 spiseskefuld orthosiphonblade (10 gram)
 • 1 kop vand (250 milliliter)

Tilberedning

 1. Hæld bladene fra planten i en kop kogende vand.
 2. Dæk drikken til, og lad den trække i 10 minutter.
 3. Indtag en kop om dagen.

Hvad skal du huske på om ortosiphon?

Orthosiphon-ekstrakt og te bruges som et hjælpemiddel til at stimulere udskillelsen af tilbageholdt væske. Desuden menes det at fremme vægttab og lindre visse sundhedsproblemer. Beviserne for dets sikkerhed og effektivitet er dog stadig utilstrækkelige. Derfor bør det anvendes med forsigtighed og kun på ad hoc-basis.

Det kan interessere dig ...
5 lægeplanter, der forbedrer blodcirkulation og hjertesundheden
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 lægeplanter, der forbedrer blodcirkulation og hjertesundheden

Visse lægeplanter anbefales til at forbedre blodcirkulation og dermed hjælpe med at forebygge hjerteproblemer. Gå ikke glip af dem!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ameer OZ, Salman IM, Asmawi MZ, Ibraheem ZO, Yam MF. Orthosiphon stamineus: traditional uses, phytochemistry, pharmacology, and toxicology. J Med Food. 2012 Aug;15(8):678-90. doi: 10.1089/jmf.2011.1973. Epub 2012 Jun 25. PMID: 22846075.
 • Sarshar S, Brandt S, Asadi Karam MR, Habibi M, Bouzari S, Lechtenberg M, Dobrindt U, Qin X, Goycoolea FM, Hensel A. Aqueous extract from Orthosiphon stamineus leaves prevents bladder and kidney infection in mice. Phytomedicine. 2017 May 15;28:1-9. doi: 10.1016/j.phymed.2017.02.009. Epub 2017 Feb 28. PMID: 28478807.
 • Lokman EF, Saparuddin F, Muhammad H, Omar MH, Zulkapli A. Orthosiphon stamineus as a potential antidiabetic drug in maternal hyperglycemia in streptozotocin-induced diabetic rats. Integr Med Res. 2019;8(3):173-179. doi:10.1016/j.imr.2019.05.006
 • Seyedan A, Alshawsh MA, Alshagga MA, Mohamed Z. Antiobesity and Lipid Lowering Effects of Orthosiphon stamineus in High-Fat Diet-Induced Obese Mice. Planta Med. 2017 May;83(8):684-692. doi: 10.1055/s-0042-121754. Epub 2016 Dec 19. PMID: 27992939.
 • Chung YS, Choo BKM, Ahmed PK, Othman I, Shaikh MF. A Systematic Review of the Protective Actions of Cat’s Whiskers (Misai Kucing) on the Central Nervous System. Front Pharmacol. 2020;11:692. Published 2020 May 13. doi:10.3389/fphar.2020.00692

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.