Sådan gør du, hvis dit barn har en fantasiven

Der er ingen grund til bekymring, hvis dit barn har en fantasiven. Find ud af, hvad du skal gøre, hvis dit barn har en fantasiven, i denne artikel!
Sådan gør du, hvis dit barn har en fantasiven

Skrevet af Thady Carabaño

Sidste ændring: 26 august, 2022

Mange børn har fantasivenner eller karakterer, der stimulerer kreativitet og hjælper dem med at udtrykke deres følelser. Det kan dog være bekymrende for forældre. Denne artikel forklarer, hvad du skal gøre, hvis dit barn har en fantasiven.

Hvorfor opfinder børn fantasivenner?

Dreng med pilotbriller på toppen af bygning

Disse væsener, der er skabt af børns livlige og fantasifulde sind, kan dukke op, fra de er to år, når de begynder at lære sprog og forstå det miljø, de lever i. Børn opfinder dem af flere årsager.

Forældre bliver overraskede over at se deres barn lege og tale alene. Når de spørger deres barn, hvem de taler med, kan de måske svare roligt, at de er sammen med deres nye ven.

Selvom det kan være en grund til bekymring for forældre, er fantasivenner en del af børns følelsesmæssige udvikling. Nogle gange er de forbundet med meget kreative og følsomme sind.

En undersøgelse af 152 børn på 3 og 4 år, der blev ledet af forskerne Marjorie Taylor og Stephanie Carlson fra henholdsvis universitetene i Oregon og Washington, fandt frem til, at 2 ud af 3 småbørn havde fantasivenner. 70% af børnene i undersøgelsen var førstefødte eller enebørn.

Imidlertid antydede undersøgelsen, at der ikke er et direkte forhold mellem ensomhed og fantasivenner. Således hjælper fantasivenner børn med at udtrykke deres følelser og forbedre deres kommunikationsevner.

Læs også: Når stress i barndommen forårsages af forældre

Ikke desto mindre kan vi ikke afvise det som tegn på følelsesmæssigt afsavn eller chok. De er også allierede, der kan hjælpe dem med at tackle vanskeligheder som en skilsmisse, ankomsten af en ny søskende, skoleskift eller flytning til en ny by eller et nyt land.

Mit barn har en fantasiven! Hvad skal jeg gøre?

Den første ting, man skal gøre, når et barn har en fantasiven, er at være rolig. Indtil otte-års alderen er det normalt, at et barn har en fantasiven. Du skal bare lære at håndtere situationen.

Opført dig normalt

Undgå at ignorere eller benægte dit barns fantasiven. Opfør dig naturligt uden at tilskynde til forholdet eller forbyde det. Husk, at dit barns fantasiven er en del af hans eller hendes liv.

Mød fantasivennen

Det anbefales, at forældre håndterer deres barns nye ven, som de ville gøre det ved et normalt venskab. At spørge dit barn om dem giver dig mulighed for at opdage, hvad de betyder for dit barn, og hvordan du kan håndtere situationen bedre.

Læs også: Lær dine børn at bruge tiden fornuftigt

Lad det ikke blive en undskyldning, at dit barn har en fantasiven

Tillad ikke dit barn at bruge sin nye ven til at bryde en regel eller være slem. Lær barnet disciplin, og hvordan man accepterer ansvar, hvad enten denne ”ven” findes eller ej.

Fremme møder med rigtige børn

Børn leger sammen

Selvom du skal vise respekt og tolerance over for disse imaginære ledsagere, skal du sørge for, at dit barn tilbringer tid med andre børn. På denne måde stimulerer du deres psykosociale færdigheder, hvilket kan få deres fantasiven til at forsvinde.

Hvornår bør du bekymre dig, når dit barn har en fantasiven?

Hvis en af ​​følgende situationer opstår, anbefaler vi hjælp fra en psykolog eller terapeut:

Som vi altid siger, er den tid og opmærksomhed, du bruger på dit barn, nøglen til at opdage et reelt problem.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.