Når overdreven stolthed er en sygdom

Overdreven stolthed er en sygdom, og det kan måske camouflere dybere problemer, der kan påvirke din krop fysisk, hvis du ikke løser dem ordentligt. Læs med i denne artikel for at lære mere om dette.
Når overdreven stolthed er en sygdom

Sidste ændring: 09 august, 2022

Ved du, hvad overdreven stolthed er? Det er en følelse af agtelse og beundring, som du har over for dig selv, der får dig til at tro, at du er bedre end andre mennesker. I denne artikel fortæller vi dig, hvorfor stolthed er en sygdom.

Du har helt sikkert mødt en før, som du vil beskrive som “stolt”. Denne person virkede sandsynligvis ikke gladere eller havde det ikke godt med at tænke, at han/hun var bedre end andre. Han eller hun virkede måske konstant stresset og angst. Men det vil du kun bemærke, hvis du er særligt opmærksom.

I denne artikel skal vi se nærmere på den usunde side af stolthed.

Stress, der følger med overdreven stolthed

Kvinde står med hoved mod vindue

Man får det ikke nødvendigvis godt af at føle stolthed. Selvom man forsøger at være bedre end andre, så er sandheden, at bag en maske af stolthed har de meget lavt selvværd. Det får folk til at:

  • Sammenligne sig selv med andre. De er altid opmærksomme, og de sammenligner sig selv med andre for at bekræfte sig selv i, hvad de tror på.
  • Skjule deres usikkerhed. Gennem stolthed skjuler folk deres usikkerheder. Selvom de opfører sig som om, de er hævet over alle andre, så føler de sig faktisk underlegne dybt indeni.
  • Lade angsten overvinde dem. Den stress, der følger med overdreven stolthed, kommer fra behovet for altid at være midtpunkt. Ydermere kan de være meget krævende over for dem selv, for at de kan skille sig ud og være hævet over andre.

Selvom stolte mennesker måske virker bedre end andre, så er dette faktisk ikke tilfældet, som du kan se. Under denne attitude er en meget skrøbelig person, der muligvis har gennemgået meget smerte.

Hvilke problemer oplever man?

Nu skal vi se nærmere på, hvad det er for nogle problemer, man står over for, når man lider af overdreven stolthed. Som du kan se, er disse mennesker ikke lykkelige. Vi skal se nærmere på, hvorfor det er tilfældet.

Folk med overdreven stolthed er:

  • Ude af stand til at beundre andre. Når man beundrer andre, kan man sigte efter at opnå mere realistiske mål. Men når man gerne vil være bedre end andre, ender man med altid at sammenligne sig selv med andre. Men uanset, hvad du gør, vil der altid være en “bedre” en derude, som man kan sammenligne sig selv med.
  • Ude af stand til at lytte. De er ofte så ivrige efter at være midtpunktet, at det forhindrer dem i at lytte til andre. Derfor forårsager dette konflikter i deres forhold, fordi folk omkring dem synes, at de kun taler om sig selv.
  • Ude af stand til at handle uden at demonstrere deres værd. De forsøger altid at bevise sig selv, så de slapper aldrig af eller nyder et enkelt øjeblik. Derfor forhindrer dette dem i at være tilfredse med det, de gør, hvilket er ret skadeligt.

Stolthed er en sygdom, fordi det forårsager meget dybe problemer

Mange af dem, som lider af overdreven stolthed, skjuler noget, der sårer dem. Derfor er stolthed en sygdom. De gør dette i stedet for at løse deres problemer. De forværrer faktisk deres problemer.

Mand ligger i sin seng og er trist

Folk med overdreven stolthed ignorerer måske et problem i mange år ved at camouflere det med stolthed. Dette gør det endnu værre og får dem til at føle sig endnu mere ulykkelige, end de allerede er.

Selv hvis man opretholder denne attitude i lang tid, så er stolthed stadig en sygdom. Migræne, svimmelhed og mavepine er alle tegn på, at der er noget, der er nødt til at ændre sig. Dette kalder man somatisering af følelser.

Stolthed er ikke noget, der ikke har en løsning. Men for at fikse problemet, skal man vide, hvad man skal lede efter. Så er man i stand til at løse den underliggende årsag til stolthed og søge hjælp, hvis man har brug for det.

Har du mødt en person, der er meget stolt? Har du brugt stolthed til at skjule en usikkerhed indeni?

Stolthed er en sygdom, og det har endda fysiske symptomer, der har en dyb oprindelse. Dit indre velvære, sunde selvværd og fredfyldthed har al sammen en stor indflydelse på dit helbred.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.