Sådan skal pårørende behandles

Det er vigtigt at være i stand til at drage omsorg for andre, men du skal også vide, hvordan du passer på dig selv.
Sådan skal pårørende behandles

Sidste ændring: 20 maj, 2019

Sådan skal pårørende behandles, læs mere her! Måske har du på et tidspunkt i dit liv haft nogen du plejede: en forælder, en syg søster, eller endda et handikappet barn, der havde behov for daglig opmærksomhed. Alle kan fra tid til anden have brug for at blive plejet eller opleve nødvendigheden af at pleje andre .

Gradvist kan opgaven med omsorg for en anden person forårsage en fysisk såvel som følelsesmæssig overbelastning, som du ikke kan overse. Det kan ske meget langsomt, men da din daglige energi er fokuseret på en afhængig person, ender du med at forsømme dig selv. Du bliver helt pakket ind i rollen som omsorgsperson og glemmer, hvordan du kan “være dig selv.”

Hvor er middelvejen? Hvordan skal du håndtere denne type situation, der er så almindelig i samfundet i dag? Dette er emnet for dagens artikel.

En byrde, der normalt falder på kvinder

Mand der er i et koekken

Statistikken viser en meget barsk virkelighed. Ansvaret for omsorgen for en afhængig person hviler næsten altid på kvindernes skuldre. Dette er et job, der udføres med kærlighed, med følelsesmæssige og fysiske bindinger –  du kan ikke bare forlade dine familie medlemmer eller en person, der har brug for din hjælp til at komme igennem dagen.

Anbefalet læsning efter “Sådan skal pårørende behandles”:

Det kan gøre lige så ondt at miste venner som at slå op

Men når kvinder påtager sig rollen som pårørende, er der et par vigtige ting at huske:

 • Næsten 60% af mennesker, der har et afhængigt familiemedlem, er nødt til at tilsidesætte deres karriere for en tid.
 • At være en pårørende betyder at holde styr på, at personen 24 timer i døgnet.
 • Disse opgaver udføres med kærlighed og engagement, så det er almindeligt at føle angst og bekymring for at den person, der er afhængig af dig måske har et presserende behov, eller er i fare. Virkeligheden er, at du har brug for pauser, og at et andet familiemedlem bør hjælpe dig med denne opgave.
 • De fleste mennesker går uforberedt ind i rollen som pårørende Det betyder, at du vil opleve en fysisk overbelastning over ikke at vide, hvordan man korrekt flytter den person, du har ansvar for, eller lave fejl med hensyn til deres kost, hygiejne, medicin og så videre.
 • Pårørende er normalt imellem 50 og 60 år, mennesker, der allerede har deres egen medicinske tilstand eller fysiske begrænsninger.
 • Ofte har den pårørende andre familiemedlemmer eller pårørende, herunder børnebørn, børn…
 • Pårørende ender med at miste tid til sig selv til underholdning eller hobbyer. Deres liv er fyldt med fysiske og følelsesmæssige pres, der kan skabe en ond cirkel, som forårsager alvorlige skader.

Advarselstegn på hvornår det er nok

Kvinde der er traet

Typisk er de pårørende uvidende om de følelsesmæssige og fysiske skader. Faktisk er det ikke ualmindeligt at se en patient ved godt helbred, mens deres pårørende har mistet deres, lider af kronisk træthed, rygproblemer, stress eller angstanfald og mest almindeligt,   depression.

Nu til advarselstegnene:

 • Fysisk og psykisk udmattelse
 • Søvnproblemer
 • Hyppige humørsvingninger
 • Ændringer i vægt
 • Afhængighed af smertestillende medicin
 • Social isolation
 • Kognitive vanskeligheder såsom hukommelsestab eller formindsket opmærksomhed

Læs også denne artikel efter “Sådan skal pårørende behandles”:

7 vaner hos gode venner

Tips til at forhindre udbrændthed

Ung kvinde og aeldre kvinde - saadan skal paaroerende behandles
 • Afsæt en tid hver dag, hvor du har et par timer til dig selv.
 • Lær at delegere ansvar– dette er kritisk. Omsorg for en afhængig person bør ikke udelukkende hvile på en person, så indgå aftaler med dine familiemedlemmer eller en socialtjeneste. Det betyder ikke, at “man ikke kan blive generet” med din patient. Tværtimod. Jo mere hjælp du har, jo mere vil du være i stand til at hjælpe dem. Husk at når du har det godt, kan du tilbyde dem dit bedste, men hvis du er deprimeret eller kørt ned, vil du ikke være i stand til at gøre din bedste indsats.
 • Lær mere om tilstanden eller problemet, som din patient lider af. Stol på fagfolk til at rådgive dig og hjælpe dig med at udføre dine opgaver ordentligt.
 • Bevar altid dit sociale liv, og tilbring tid med venner når du kan. Tag hånd om din egne følelser og glæde.
 • Afsæt lidt tid til motion, fordi det er ekstremt vigtigt. Gå en tur hver dag, gå hjem og stræk ud, og fokuser især på at pleje din ryg.
 • Tøv ikke med at søge professionel hjælp, hvis du er overbebyrdet. Du bør ikke kun være at gå til lægen for den person, du udøver omsorg for. Du er også vigtig, og hvis dit helbred svigter, vil det påvirke alt. Få hjælp, når du er overbelastet – det er vigtigt.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.