Sådan påvirker dit brug af mobiltelefon dit helbred

Selvom det er rigtigt, at ens mobiltelefon kan føre til problemer med helbredet, ligesom alle andre enheder, så kan man undgå disse problemer ved at anvende den med måde.
Sådan påvirker dit brug af mobiltelefon dit helbred

Skrevet af Ángela Aragón

Sidste ændring: 25 august, 2022

Det er svært at forestille sig et liv uden en mobiltelefon. Når man sidder i sin bil, tænker man sikkert over, hvordan folk kunne finde rundt, før der fandtes GPS. Eller hvordan folk levede uden øjeblikkelig kommunikation.

Mobiltelefon

Man har ikke længere brug for en hel hylde med leksikoner. For nu har man mere information på sin mobiltelefon end nogensinde før.

Men deres voksende tilstedeværelse har vækket bekymringer om, hvad anvendelsen af dem gør ved vores helbred.

De fleste personers tanker går direkte til de elektromagnetiske bølger. Det virker trods alt mistænkeligt, at så kraftfuld en enhed kan være uskadelig.

Det er sandt, at radiobølger er skadelige for ens krop. De trænger ind i kroppen gennem ens ører og hud.

Når de kommer ind i kroppen, ændrer og svækker de elektromagnetiske bølger cellernes funktion. Derfor er enheder, som man ikke skal holde i hånden, anbefalet.

Brug af en mobiltelefon kommer dog med andre øjeblikkelige bekymringer.

Find ud af, hvad det er, og reager på det.

Mobiltelefoner

Sundhedsproblemer forårsaget af mobiltelefoner

Angst

Notifikationer på ens mobiltelefon har en i venteposition hele tiden. Der er altid en ny ting, man skal tjekke, en email man skal læse eller et opkald, man skal besvare.

Internettet frembringer så stor en mængde indhold, at der altid er noget, der kan fange ens opmærksomhed.

Dette skaber et betydeligt niveau af stressDet gør en opmærksom på sin telefon på en måde, som indtil for nyligt var utænkelig.

Trods alt tjekker mange af os vores telefoner med få minutters mellemrum.

Kvinde der bider negle

Det faktum gør det til en god idé at slukke for notifikationerne i nogle få timer om dagen. På den måde vil man vænne sig til ikke at holde øje med sin telefon i nogle timer. Man vil desuden også komme af med den konstante følelse af rastløshed.

Hvis man anvender sin telefon til arbejde, bør man prøve dette. Det er ikke godt at være på kontoret 24 timer om dagen.

Smerter i muskler og led

Dette er ikke det forventede svar til spørgsmålet om, hvilke sundhedsproblemer brug af en mobiltelefon kan have. Men det er en af de mest gængse.

Når man skriver eller læser noget på sin telefon, så spænder man i sin ryg, nakke og arme. Man gentager også den samme bevægelse igen og igen med sit håndled og tommelfinger.

Som et resultat får man en smerte i disse områder, som bliver til en skade. Nogle gange endda kroniske skader.

For at afholde dette fra at ske, anbefaler vi, at man begrænser sit brug af mobiltelefon og samtidig øger tiden, man bruger på at motionere.

Kvinde der svoemmer

En af de bedste former for motionering for ens krop er svømning. Det er en sport, der bevæger hele kroppen og bruger alle de større muskelgrupper.

Det er også godt på grund af den form for aktivitet, som ens muskler udfører, når man svømmer. De bliver strukket ud og strammet op. Det er dermed behandlende og forebyggende på samme tid.

Søvnløshed

Vi laver ofte fejlen med at bruge vores telefon, før vi går i seng, eller når vi allerede ligger i sengen. Vi tænker, at det hjælper os til at slappe af. Ligesom at læse, før man går i seng.

De konstante opdateringer og notifikationer fanger dog vores opmærksomhedSå går timerne, uden vi tænker over det. Og pludselig er det midt om natten.

Det er derfor, vi anbefaler, at man lægger sin enhed fra sig mindst en time før, man går i sengOg at man dedikerer denne tid til afslappende aktiviteter eller til familien.

Par der ligger i sengen med deres mobiler

Fantom vibration syndrom

Forholdet, vi har til vores mobiltelefon, er meget intimt og konstant. Et nyt syndrom er endda opstået som følge af dette.

Fantom vibration syndrom opstår, når man altid tror, at ens enhed vibrerer. Det får en til at tjekke sin telefon hele tiden. Dette påvirker ens familieliv og arbejde.

Sæt grænser

Din mobiltelefon kan i den grad forårsage sundhedsproblemer. Men de kan blive undgået ved at anvende sin telefon rimeligt.

Gør dig umage med at holde dig til begrænsningerne, du sætter for dig selv. Og brug denne tid på aktiviteter, du nyder, hvad end det er at gå i biografen, lave mad, læse, danse osv.

Udforsk. Der er intet bedre end at bruge tid på noget, man er lidenskabelig omkring, uden at skulle bekymre sig om notifikationer.

Det kan interessere dig ...
Derfor er stress så farligt for dit helbred
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Derfor er stress så farligt for dit helbred

Stress er et emne, der kommer op igen og igen. Det er et problem der i dag rammer mange. Læs med, når vi forklarer: Derfor er stress så farligt for...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Bianchi, A., & Phillips, J. G. (2005). Psychological predictors of problem mobile phone use. CyberPsychology & Behavior, 8(1), 39-51.
  • Buysse, D. J., Reynolds, C.F., Monk, T.H., Berman, S.R., & Kupfer, D.J. (1989). The Pittsburgh Sleep Quality Index: a new instrument for psychiatric practice and research. Psychiatry Research, 28(2), 193-213
  • Choliz, M. (2010). Mobile phone addiction: a point of issue. Addiction, 105(2), 373-374.
  • Doane, L. D., & Thurston, E. C. (2014). Associations among sleep, daily experiences, and loneliness in adolescence: Evidence of moderating and bidirectional pathways. Journal of adolescence, 37(2), 145-154.
  • Muñoz-Rivas, M. J., & Agustín, S. (2005). La adicción al teléfono móvil. Psicología conductual, 13(3), 481-493.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.