Min partner er ældre end mig, og min familie accepterer det ikke: Hvad kan jeg gøre?

Det kan være svært for en familie at acceptere et forhold med en stor aldersforskel. Find ud af, hvordan selvsikkerhed, grænser og modenhed kan hjælpe dig med at håndtere situationen.
Min partner er ældre end mig, og min familie accepterer det ikke: Hvad kan jeg gøre?
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Hvis din partner er ældre end dig, er det sandsynligt, at du vil møde modvilje og afvisning fra din familie. Aldersforskellen mellem to personer i et forhold er noget, der fortsat skaber kontroverser.

Generelt har folk en tendens til at tro, at det er bygget på økonomiske eller seksuelle interesser, ønsket om at udnytte den anden eller en uretfærdighed, hvor den ene part har større fordele.

Det er til en vis grad forståeligt, at forældre, der ønsker at beskytte deres søn eller datter og har denne type fordomme, kan være tilbageholdende med at acceptere forholdet.

Men som voksen er det din ret at vælge din partner, og at din beslutning skal respekteres af dine omgivelser. Derfor er det en god idé at foretage visse tilgange, så denne afvisning ikke ender med at underminere jeres forhold.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 5 tegn på, at du er klar til at starte et nyt forhold

Hvorfor påvirker vores familiemedlemmers mening os så meget?

Først og fremmest er det nødvendigt at forstå, at du står over for en følsom situation. Løsningen er ikke så enkel som bare at vende det døve øre til forældrenes og slægtninges mening. Det er heller ikke en løsning at afbryde forbindelserne med dem.

Selv om vi er selvstændige voksne, er det naturligt for os at ønske, at vores familie skal godkende vores partner. Det er også vigtigt, at der er et positivt og tæt forhold mellem dem.

De har været vores første tilknytningsfigurer og har været afgørende for dannelsen af vores identitet og vores følelse af at høre til. De kender os, de har set os vokse, og de har støttet og ledsaget os. Vi har også en tendens til at tage det for givet, at de ønsker det bedste for os.

En afvisende holdning over for partneren vil medføre konflikter og skænderier, desillusionering og skuffelse på begge sider. Det vil sandsynligvis føre til fremmedgørelse. Personen vil blive tvunget til at vælge mellem sit parforhold og sin familie.

For at dette ikke skal ske, kan du anvende nogle grundlæggende retningslinjer og tips.

Hvad gør jeg, hvis min partner er ældre end mig, og min familie ikke vil acceptere det?

Det bliver ikke nogen let vej, og der er ingen garanti for, at du får positive resultater. Her er dog nogle skridt, du kan tage for at håndtere din families afvisning af jeres forhold.

En familie skændes

Diskussioner om børns partnere er ikke noget, der kan løses hurtigt eller nemt.

Tal, lyt og bed om forklaringer

Først vil det være vigtigt at have en åben og ærlig samtale med din familie. Mød dem (måske alene, hvis det er mere behageligt) og spørg dem, hvorfor de afviser dit forhold. Lad være med at formulere det som en fornærmelse eller et angreb. Det skal være en oprigtig interesse i at kende deres mening.

I denne diskussion vil du sandsynligvis indse, at deres frygt og tilbageholdenhed er baseret på fordomme. Hvis det er tilfældet, skal du bede dem om at åbne deres sind og tillade sig at lære forholdet at kende og bedømme det for det, det virkelig er, og ikke for det, de antager, det er.

Hvis deres afvisning er baseret på konkrete, logiske og respektable grunde, kan vi gå i dialog og forsvare vores sag.

Vær assertiv, sæt grænser og kræv respekt i en situation, hvor din partner er ældre end dig

I hele processen skal du være tålmodig og assertiv, ikke miste besindelsen eller dine manerer og ikke ty til råb eller fornærmelser. Det løser ikke noget og vil kun øge den følelsesmæssige afstand til din familie. Det er dog vigtigt at være fast og assertiv – det vil sige at få vores beslutning og vores partner respekteret.

Vi kan ikke tvinge nogen medlemmer af vores familie til at elske vores partner, men vi kan kræve respekt. Vi skal gøre det klart, at vi ikke vil tolerere fornærmelser eller ydmygelser, ondsindet kritik eller mishandling af os eller vores partner.

Dette kan tvinge os til at træffe visse ubehagelige foranstaltninger. Det kan f.eks. være at afslutte telefonsamtaler eller forlade familiesammenkomster, hvor vi bliver behandlet dårligt. Det kan også føre til, at vi har mindre kontakt med visse personer i et stykke tid, men det er meget vigtigt at sætte grænser.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Sæt grænser og omgiv dig med mennesker, der gør dig glad

Skab en forening med din partner

Det er vigtigt at arbejde som et team og skabe en forening. Det er hårdt at blive afvist af familien, men vi må ikke lade vores romantiske partnere stå alene med det.

Forældre og familiemedlemmer skal se, at der er enighed, støtte og konsensus. Det skal bemærkes, at der er tale om et sundt og stabilt forhold.

I den forbindelse er det tilrådeligt at tale på forhånd som par og diskutere jeres egne holdninger og synspunkter vedrørende aldersforskellen, og hvad den kan betyde. Hvis I lægger dette fundament, vil det være lettere at gå ud i verden bagefter med klare idéer.

Opmuntr til små tilgange

Alle ønsker naturligvis, at alle accepterer deres partner fra starten og uden problemer. Men hvis det ikke sker, er det muligt at planlægge små tilnærmelser, der giver begge parter mulighed for at lære hinanden bedre at kende.

Dette vil være med til at nedbryde fordomme. Det kan give din familie mulighed for at se, hvilken type person der er sammen med deres søn eller datter, hvad hans eller hendes intentioner er, og hvordan jeres forhold er. Det er sandsynligt, at deres synspunkt med tiden vil blive mere positivt. De vil lære, at aldersforskellen ikke behøver at være et problem.

Parforhold, hvor partner er ældre end manden

Problemer vedrørende aldersforskellen i et parforhold er ofte et resultat af fordomme. Du bør arbejde på at nedbryde dem.

Vær moden

Som det sidste skal du huske på, at det ikke giver nogen mening at gribe situationen an som en frontal kamp mod dine slægtninge. Lytning, forståelse og overtalelse kan være mere hensigtsmæssige redskaber.

Prøv at forstå deres frygt og modvilje. Lad dem se, at I begge to (du og din partner) er klar over aldersforskellen og de vanskeligheder, der er forbundet hermed. Vis dem alligevel, at du har det fint med det.

Du kan forklare den grad af kemi, du har med din partner, jeres fælles værdier og smag, de fælles projekter, og hvordan deres tilstedeværelse bidrager positivt til dit liv. I lyset af denne virkelighed bliver jeres aldersforskel irrelevant, da I begge er voksne mennesker.

Min partner er ældre end mig, men kærligheden mellem os er ægte

I sidste ende er løsningen at hjælpe din familie og venner med at forstå, at der er tale om et ægte forhold, der er modent og baseret på kærlighed og respekt. Det er faktisk set, at par med en aldersforskel er særligt tilfredse med deres liv og deres forhold.

Når din familie kan se, forstå og bekræfte, at I begge er bevidste om situationen, er engagerede og har et fælles projekt, er det muligt, at deres frygt vil forsvinde. Denne proces kræver tid og tålmodighed, forståelse og åbenhed fra begge sider.

Husk under alle omstændigheder, at hvis din partner er ældre, og din familie og venner ikke accepterer det, er det din ret at sikre, at din beslutning og dit forhold respekteres.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Banks, C. A., & Arnold, P. (2001). Opinions towards sexual partners with a large age difference.
    Marriage & Family Review, 33(4), 5-18.
  • Collisson, B., & De Leon, L. P. (2020). Perceived inequity predicts prejudice towards age-gap relationships. Current Psychology39(6), 2108-2115.
  • Groot, W., & Van Den Brink, H. M. (2002). Age and education differences in marriages and their effects on life satisfaction. Journal of Happiness Studies, 3, 153-165.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.