Pebermyntete: Hvad det bruges til, kontraindikationer og opskrift

Pebermyntete er en af de mest udbredte drikkevarer til at lindre fordøjelsesbesvær og forskellige typer smerter. Ved du, hvordan man tilbereder den? Find ud af det her!
Pebermyntete: Hvad det bruges til, kontraindikationer og opskrift
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 10 november, 2022

Pebermyntete er en drik fremstillet af bladene fra Mentha piperita, en af de forskellige typer mynte. I traditionel medicin er det et velkendt fordøjelsesmiddel, da indtagelse af denne te er forbundet med lindring af kvalme, fordøjelsesbesvær, halsbrand og oppustethed i maven. Derudover tilskrives den andre interessante fordele.

Som det fremgår af en gennemgang, der er offentliggjort i Journal of Ethnopharmacology, har planten og dens ekstrakter et antimikrobielt, leverbeskyttende, antioxidant og antiinflammatorisk potentiale. Dette er især forbundet med dens indhold af fenolsyre, flavonoider og lignaner. Vil du vide mere om den?

Hvad bruges pebermyntete til?

I traditionel medicin har pebermyntete været anvendt siden oldtiden som et supplement til at fremme fysisk og psykisk velvære. Og selv om den ikke er et førstevalg i behandlingen af sygdomme, er indtagelsen af den nyttig, når det gælder om at lindre nogle symptomer. Lad os se nærmere på de vigtigste anvendelsesmuligheder.

Fordøjelsessundhed

Som nævnt har en af de vigtigste anvendelsesmuligheder af pebermyntete at gøre med fordøjelsessundheden. Mere præcist hjælper drikken med at forbedre fordøjelsen og reducere symptomer som kvalme, opkastning og luft i maven.

En af dens vigtigste forbindelser, R(-)-carvone, er blevet sat i forbindelse med disse virkninger. Ifølge en undersøgelse, der er offentliggjort i Fitoterapia, hæmmer dette stof muskelsammentrækningerne i fordøjelseskanalen og har derfor en krampestillende virkning.

Andre undersøgelser viser imidlertid, at planten har antiparasitære, antimikrobielle og antiinflammatoriske egenskaber, som også bidrager til forebyggelse af mave-tarmproblemer.

Mand med kvalme tager sig til munden

Pebermyntete anvendes mest i forbindelse med fordøjelsesbesvær.

Endnu en meget nyttig artikel til dig: Forholdet mellem mundhygiejne og inflammatorisk tarmsygdom

Kilde til antioxidanter

Indtagelse af antioxidanter spiller en relevant rolle i forebyggelsen af celleskader forårsaget af frie radikaler. Dette er relateret til forebyggelse af kroniske sygdomme og for tidlig aldring. Vidste du, at pebermynte er en kilde til antioxidanter?

Som det fremgår af en artikel i tidsskriftet Molecules, indeholder den rosmarinsyre, flavoner og flavanoner (limonen og menthol). Faktisk er det en fremragende kilde til C-vitamin, da hver portion på 11 gram giver ca. 2 % af det anbefalede daglige indtag af dette næringsstof.

Hormonbalance

Selvom hormonelle forstyrrelser bør behandles af en læge eller gynækolog, kan indtagelse af pebermyntete være et godt supplement. En undersøgelse offentliggjort i Phytotherapy Research forbinder indtagelsen af denne drik med anti-androgene virkninger.

Desuden peger alt på, at den stimulerer frigivelsen af luteiniserende hormoner (LH), follikelstimulerende hormoner (FSH) og østradiol, der er nødvendige for ægløsningsprocessen. Lignende resultater blev fundet i en anden undersøgelse, som forbandt indtagelsen af denne te med fordele hos patienter med polycystisk ovariesyndrom (PCOS).

Hukommelse

Stoffer i pebermyntete, såsom carnosinsyre og rosmarinsyre, er forbundet med gavnlige virkninger på indlæring og hukommelse. Dette er beskrevet i detaljer i en undersøgelse, der er delt i Physiology & Behavior , som også fandt frem til, at disse antioxidanter beskytter hjernen mod oxidativ stress.

Bakterieinfektioner

Det er almindeligt at finde mundplejeprodukter, der indeholder pebermynte. Årsagen? Ikke alene frisker det ånden op, men det har også antibakterielle egenskaber, der fremmer sunde tænder og tandkød. Teen bruges dog ofte som en mundskyl som supplement til mundhygiejnen.

På den anden side bruges den til at desinficere mad, da der er tegn på, at den hjælper med at bekæmpe bakterier, der forårsager madforgiftning, såsom E. coli og Listeria.

Kontrol af glukoseniveauet

Pebermyntete er en drik, der er velegnet til personer med diabetes. Selv om der er behov for flere undersøgelser af dens egenskaber, tyder beviserne på nuværende tidspunkt på, at den hjælper med at kontrollere høje blodsukkerniveauer.

Stresslindring ved hjælp af pebermyntete

At drikke pebermyntete kan fremme afslapning i perioder med stress. I dyreforsøg har pebermynteekstrakt vist positive virkninger med hensyn til at reducere angst og søvnproblemer.

Det antages, at dens mentolindhold interagerer med GABA-receptorer i hjernen og reducerer nerveaktivitet.

Gigt-smerter

De smertestillende egenskaber i pebermyntete anvendes som et hjælpemiddel til at reducere smerter forårsaget af gigt. I den forbindelse rapporterede en undersøgelse offentliggjort i Journal of Medicinal Food, at det at drikke pebermynte to gange om dagen reducerede stivhed, fysisk handicap og smerte hos patienter med gigt i knæet.

Blodtryk

Det (-)-carvone, der findes i pebermynte, er blevet sat i forbindelse med at sænke forhøjet blodtryk. Det siges endda at have større evne til at reducere sammentrækninger af blodkar end lægemidlet verapamil. Indtil videre er der behov for mere dokumentation.

Kontraindikationer for pebermyntete

Pebermyntete tolereres generelt godt af de fleste raske voksne. Indtagelsen bør dog være moderat og punktvis.

Der er dog nogle tilfælde, hvor indtagelse er kontraindiceret:

 • Graviditet og amning.
 • Nyresygdomme.
 • Leversygdomme.
 • Børn under 5 år.
 • Patienter med allergi over for mynte.
 • Personer under behandling med levermedicin eller beroligende medicin.
Pebermyntete

Pebermynte er en del af myntefamilien. Som sådan kan den dyrkes derhjemme for at have bladene til rådighed til enhver tid.

Hvordan tilberedes pebermyntete?

Tilberedningen af denne te er ret enkel. Den kan laves med forberedte poser eller med de løse blade. Generelt er det fint at indtage to til tre kopper om dagen.

Ingredienser

 • 500 milliliter vand
 • 30 gram pebermynteblade

Fremgangsmåde

 1. Bring vandet i kog. Når det koger, tages det af varmen, og pebermyntebladene tilsættes.
 2. Dæk drikken til, og lad den trække i ca. 10 minutter.
 3. Si den derefter og indtag den.

Hvad skal du huske på om pebermyntete?

Te tilberedt med pebermynteblade kan bruges som supplement til mad. Det er en kaloriefattig drik, der fremmer fordøjelsen og lindring af visse lidelser.

Det bør dog ikke være førstevalg ved behandling af sygdomme. I tilfælde af sundhedsproblemer bør du først rådføre dig med din læge.

Det kan interessere dig ...
Opdag sundhedsfordele ved myntete
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Opdag sundhedsfordele ved myntete

Der er utallige sundhedsfordele ved myntete eller pebermyntete. Det er ikke kun lækkert, men også afslappende og fordelagtig for fysisk og mentalt ...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Akdoğan M, Tamer M. N, et al. (2007). Effect of spearmint (Mentha spicata Labiatae) teas on androgen levels in women with hirsutism. Phytotherapy Research. 21 (5): 444-7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17310494/
 • Babaeian M, Naseri M. (2015). Herbal remedies for functional dyspepsia and tradicional iranian medicine. Iranian Red Crescent Medical Journal. 17 (11): e20741. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4698144/
 • Bayani, M., Ahmadi-Hamedani, M., & Jebelli Javan, A. (2017). Study of Hypoglycemic, Hypocholesterolemic and Antioxidant Activities of Iranian Mentha Spicata Leaves Aqueous Extract in Diabetic Rats. Iranian journal of pharmaceutical research : IJPR16(Suppl), 75–82. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5963648/
 • Caro D. C, Rivera D. E, et al. (2018). Pharmacological Evaluation of Mentha spicata L. and Plantago major L, Medicinal Plants Used to Treat Anxiety and Insomnia in Colombian Caribbean Coast. Evidence Based Complementary and Alternative Medicine. 7; 2018:5921514. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30158996/
 • Connelly A. E, Tucker A. J, et al. (2014). High-rosmarinic acid spearmint tea in the management of knee osteoarthritis symptoms. Journal of Medicinal Food. 17 (12): 1361-7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25058311/
 • Farid O, El Haidani A, et al. (2018). Antidiabetic Effect of Spearmint in Streptozotocin-Induced Diabetic Rats. Endocrine Metabolic & Immune Disorder Drug Targets. 18 (6): 581-589. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29769013/
 • Farr S. A, Niehoff M. L, et al. (2016). Effect of botanical extracts containing carnosic acid or rosmarinic acid on learning and memory in SAMP8 mice. Physiological Behaviour. 165: 328-38. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27527000/
 • Hanafy, D. M., Burrows, G. E., Prenzler, P. D., & Hill, R. A. (2020). Potential Role of Phenolic Extracts of Mentha in Managing Oxidative Stress and Alzheimer’s Disease. Antioxidants (Basel, Switzerland)9(7), 631. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7402171/
 • Herrlinger, K. A., Nieman, K. M., Sanoshy, K. D., Fonseca, B. A., Lasrado, J. A., Schild, A. L., Maki, K. C., Wesnes, K. A., & Ceddia, M. A. (2018). Spearmint Extract Improves Working Memory in Men and Women with Age-Associated Memory Impairment. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.)24(1), 37–47. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5779242/
 • Kennedy, D., Okello, E., Chazot, P., Howes, M. J., Ohiomokhare, S., Jackson, P., … & Wightman, E. (2018). Volatile terpenes and brain function: investigation of the cognitive and mood effects of Mentha× Piperita L. essential oil with in vitro properties relevant to central nervous system function. Nutrients10(8), 1029. https://www.mdpi.com/2072-6643/10/8/1029
 • Mahboubi M. (2021). Mentha spicata L. essential oil, phytochemistry and its effectiveness in flatulence. Journal of Traditional and Complementary Medicine. 11 (2): 75-81. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7936090/
 • Medline Plus. (2022). Spearmint. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. Consultado el 21 de febrero de 2023. https://medlineplus.gov/druginfo/natural/845.html#Safety
 • Pytko-Polonczyk J, Stawarz-Janeczek M, et al. (2021). Antioxidant-rich natural raw materials in the prevention and treatment of selected oral cavity and periodontal diseases. Antioxidants. 10 (11): 1848. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8614929/
 • Sadeghi Ataabadi, M., Alaee, S., Bagheri, M. J., & Bahmanpoor, S. (2017). Role of Essential Oil of Mentha Spicata (Spearmint) in Addressing Reverse Hormonal and Folliculogenesis Disturbances in a Polycystic Ovarian Syndrome in a Rat Model. Advanced pharmaceutical bulletin7(4), 651–654. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5788221/
 • Shahbazi Y. (2015). Chemical Composition and In Vitro Antibacterial Activity of Mentha spicata essential oil against common food-borne pathogenic bacteria. Journal of Pathogens. 2015: 2015:916305. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26351584/
 • Souza F. V, da Rocha M. B, et al. (2013). (-)-Carvone: antispasmodic effect and mode of action. Fitoterapia. 85 : 20-4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23103297/
 • Watt E. E, Betts B. A, et al. (2008). Menthol shares general anesthetic activity and sites of action on the GABA(A) receptor with the intravenous agent, propofol. European Journal of Pharmacology. 590 (1-3): 120-6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18593637/
 • Wu Z, Tan B, et al. (2019). Chemical composition and antioxidant properties of essential oils from peppermint, native spearmint and scotch spearmint. Antioxidants. 24 (15): 2825. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6696458/

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.