Petite Mort: Hvad er det, og hvorfor sker det?

Hjerneaktiviteten når sit højdepunkt under en orgasme, og går derefter ned igen. Denne ekstreme ændring er det, der kaldes ​​"petite mort" eller "lille død“ efter orgasme.
Petite Mort: Hvad er det, og hvorfor sker det?

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Petite mort eller “lille død” refererer til en svimlende tilstand, nogle kvinder oplever efter at have fået en intens orgasme.

For mange er det dog kun en myte. Der er dog lidt videnskabeligt bevis for, at petite mort eksisterer. Vi vil fortælle dig alt om det i denne artikel.

Hvad er “Petite Mort”?

Petite mort er en ændring i den kvindelige bevidsthed efter en orgasme. Det beskrives traditionelt set som en besvimelse eller tab af bevidsthed.

Det er dog ikke blevet undersøgt særlig meget. Mange mennesker tror også, at det bare er en af ​​de seksuelle og åndelige myter. I mange kulturer ser de faktisk orgasmer som en slags spirituel trance.

Moderne videnskab har dog forsøgt at undersøge de fysiologiske årsager til denne “lille død”. Derfor har mange undersøgelser faktisk også vist, at elektroencefalogrammet ændres under og efter orgasme. Orgasmer ændrer også din hjerneaktivitet.

Læs også: Tør orgasme: Hvad er det, og hvorfor sker det?

Hvad der sker i din hjerne under en orgasme

Glad kvinde efter orgasme

Selve klimaksdelen af en orgasme aktiverer adskillige områder af din hjerne. Der er faktisk mere end 8.000 nerveevner i en klitoris. Denne spænding medfører et bombardement af sanser i hjernen.

Forskere ved College of Arts and Sciences ved Northwestern University i Evanston, Illinois, ville finde ud af, hvordan orgasmer påvirker hjernen, igennem en undersøgelse. Ifølge dem kan seksuel stimulering, hvis det er rytmisk og tilstrækkelig intenst, forårsage “neuronal underholdning”.

Derfor begynder hjernen at aktivere dele som mandelkernen, cerebellum, nucleus accumbens (ved at frigive dopamin) og hypofysen (ved at frigive endorfiner og oxytocin) som en reaktion på aktiveringskredsløbets belønning, der er forårsaget af glæde.

Derfor kan det godt siges, at spændingen skaber en “seksuel trance”, hvor den laterale orbitofrontale cortex hæmmes. Hjernen er også kun fokuseret på én ting under en orgasme: Den sensation, den føler.

Derfor kan det siges, at en kraftig orgasme er en slags ændret bevidsthedstilstand.

Nej, hjernen “slukker ikke” under en orgasme eller Petite Mort

I nogle år troede forskere, at aktiviteten i nogle dele af kvindernes hjerner faldt markant under orgasmer. En undersøgelse viser dog, at det modsatte sker.

Efter at have bedt en masse frivillige om at få en orgasme under en MR-undersøgelse, var forskerne i stand til at nå en konklusion. Under orgasmen øges hjerneaktiviteten gradvist, indtil den når et højdepunkt, og går derefter ned.

Læs også: 5 typer orgasmer og hvordan man opnår dem

Hvad med Petite Mort?

Par har sex med orgasme

Inden for de ekstreme ændringer i hjernen fra maksimal stimulering og ned igen under en orgasme finder vi det, der kaldes “petite mort”.

Det er ikke overraskende, at nogle kvinder oplever en svimlende fornemmelse efter sådan en sansebombe. Derfor har nogle også brug for et par øjeblikke efter en orgasme til at bringe deres hjerneaktivitet tilbage igen.

Under alle omstændigheder er der masser af fordele ved kvindelige orgasmer. De hjælper kvinder til at:

  • Sove bedre.
  • Komme i bedre humør.
  • Øger deres selvtillid.
  • Forbedrer deres smertetærskel. Faktisk har kvindelige orgasmer en smertelindrende virkning. Dette skyldes, at der frigives serotonin, som er et hormon, der blokerer for smerter.
  • Reducerer stress.
  • Forbedrer deres hjertefunktion.

Ligemeget hvad er der ingen grund til bekymring. Orgasmer involverer ikke noget døende. Tværtimod er det en fornøjelse, der giver din hjerne og krop mange fordele.

Uanset om det er med en anden eller onanering alene, anbefaler læger derfor denne “seksuelle trance”.

Det kan interessere dig ...
Hvordan du hjælper hende til at få orgasme
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvordan du hjælper hende til at få orgasme

I denne artikel vil vi snakke om hvordan du hjælper hende til at få orgasme. Ved du hvad det græske ord kleitoris betyder? Det betyder: Lille bjerg...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Georgiadis JR, et al. “Regional cerebral blood flow changes associated with clitorally induced orgasm in healthy women”, Eur J Neurosci. 2006 Dec;24(11):3305-16.
  • Nan J. Wise, et al., “Brain Activity Unique to Orgasm in Women: An fMRI Analysis”, Journal of Sexual Medicine, November 2017, Volume 14, Issue 11, Pages 1380–1391
  • James G. Pfaus, Gonzalo R. Quintana, Conall Mac Cionnaith, Mayte Parada. “The whole versus the sum of some of the parts: toward resolving the apparent controversy of clitoral versus vaginal orgasms”. Socioaffective Neuroscience & Psychology, 2016; 6 (0) DOI: 10.3402/snp.v6.32578

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.