Pili-nødder: Ernæringsmæssige egenskaber og fordele

Pili-nødder er en type nødder, der giver et højt indhold af kvalitetsfedt og essentielle mineraler. Få mere at vide her i artiklen.
Pili-nødder: Ernæringsmæssige egenskaber og fordele

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Pili-nødder er meget gavnlige og kan indgå regelmæssigt i din kost. De er dog ukendte for de fleste mennesker. Så vi vil fortælle dig om alle egenskaberne ved disse usædvanlige nødder med fremragende organoleptiske egenskaber.

Før vi begynder, skal det bemærkes, at et dagligt indtag af nødder anbefales af de fleste ernæringseksperter. Det er fødevarer, der anses for at have en høj ernæringsmæssig tæthed. De giver proteiner, kvalitetsfedt og mange vitaminer og mineraler.

De er ret energirige, og derfor er det vigtigt ikke at overdrive, når man spiser dem.

Hvad er pili-nødder?

Pili-nødder dyrkes i Australien, Ny Guinea og Sydøstasien. De har en anden ernæringsprofil end andre produkter fra samme gruppe, da de er en kilde til mættede og enkeltumættede fedtstoffer.

Til gengæld indeholder de en stor mængde magnesium, så de er med til at dække det daglige behov for dette element.

De kan spises rå eller efter en let ristning. De har normalt en meget blød og cremet konsistens og smelter i munden, når man bider i dem.

Faktisk er de endnu hvidere end macadamianødder. De går meget godt til fermenterede mejeriprodukter, hvilket forbedrer deres næringsindhold.

Fermenterede fødevarer

Ernæringsmæssige oplysninger

Fra et ernæringsmæssigt synspunkt skal det bemærkes, at pili-nødder er en kilde til fedt og protein. De indeholder 31 g fedtstoffer pr. 100 g produkt og næsten 11 g protein.

Proteinerne har dog en lav biologisk værdi. De indeholder ikke alle de essentielle aminosyrer. De vil dog være med til at dække det daglige behov.

Hvad angår mikronæringsstoffer, har pili-nødder et højt indhold af B-vitaminer. De indeholder også mineraler, såsom mangan, magnesium, fosfor, kobber, zink og jern.

Du er måske også interesseret i: Hvordan giver vitaminer energi?

Fordele

Regelmæssig indtagelse af pili-nødder kan have flere positive virkninger på kroppen. For eksempel vil de have en positiv indvirkning på søvnfysiologien takket være deres indhold af magnesium. Dette element har vist sig at hjælpe med at bekæmpe lidelser i forbindelse med hvile.

Desuden kan de producere en kraftig antioxidant virkning. Dette skyldes de fytokemikalier, som de indeholder, og som neutraliserer dannelsen af frie radikaler. Denne effekt er forbundet med en lavere forekomst af kroniske og komplekse sygdomme.

Vi må ikke glemme, at det takket være disse nødder er muligt at dække det daglige proteinbehov. Proteiner er afgørende for at sikre, at den magre masse holdes i god stand. Ifølge forskning offentliggjort i tidsskriftet Annals of Nutrition & Metabolism bør stillesiddende personer indtage mindst 0,8 gram protein pr. kg vægt pr. dag.

Afslutningsvis skal vi huske på, at pili-nødder også giver calcium i betydelige mængder. Der er tale om et meget vigtigt element, som kan forebygge knogledegeneration i årenes løb.

Forskellige nødder

Pili-nødder er gavnlige nødder

Pili-nødder er ikke særlig kendt over hele verden. Alligevel er de rige på næringsstoffer.

Derfor anbefales det at spise dem. Desuden er de meget velsmagende og har en dejlig konsistens med en cremet og silkeagtig tekstur, der er let at tygge.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Cao Y, Zhen S, Taylor AW, Appleton S, Atlantis E, Shi Z. Magnesium Intake and Sleep Disorder Symptoms: Findings from the Jiangsu Nutrition Study of Chinese Adults at Five-Year Follow-Up. Nutrients. 2018;10(10):1354. Published 2018 Sep 21. doi:10.3390/nu10101354
  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, et al. Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi:10.1159/000499374

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.