Hvordan giver vitaminer energi?

Forskning viser, at vitamin B2 giver cellerne energi. Dette er dog ikke nok til at øge vores vitalitet. Læs med for at finde ud af mere om, hvordan du får mere energi.
Hvordan giver vitaminer energi?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Vitaminer er vigtige mikronæringsstoffer, der deltager i en lang række metaboliske processer. Faktisk giver vitaminer energi. Det er nødvendigt at garantere deres indtag, da et underskud kan fremme forekomsten af ​​sygdomme. Desuden er de direkte relateret til energiproduktion.

Vi skal huske, at der findes to typer vitaminer: Vandopløselige og fedtopløselige. Førstnævnte opløses i vand og sidstnævnte i fedt. Dette forhold betyder imidlertid, at vi kun kan gemme akkumuleret fedtvæv. Vandopløselige stoffer vil i mellemtiden gå tabt gennem urinen.

Så i denne artikel vil vi behandle sagen om gruppe B vandopløselige vitaminer og deres mange processer relateret til energimetabolisme, som det fremgår af forskellige videnskabelige undersøgelser.

Giver vitaminer energi?

Det er klart, at de vigtigste næringsstoffer til energi er kulhydrater og fedt. Afhængigt af om vi bruger aerob eller anaerob metabolisme, vil den ene eller den anden af ​​disse indtage en større rolle.

Eksistensen af ​​katalytiske stoffer er imidlertid nødvendig for at frembringe de energiske reaktioner. Disse er især B-vitaminer. Mange af energireaktionerne finder sted i mitokondrierne. Cellular respiration afhænger blandt andet af disse organeller.

Videnskabelige tidsskrifter antyder, at vitamin B2 fungerer som en grundlæggende medfaktor til opnåelse af energi i cellen. Dette betyder dog ikke, at vitamintilskud eller øget vitaminindtag vil forbedre vores vitalitetsniveauer.

Medmindre der er et tidligere underskud, er der ingen undersøgelse, der viser, at en stigning i disse stoffer i vores krop kan resultere i større energiproduktion.

Sunde fødevarer

Måder at øge dit energiniveau på med vitaminer

Når man leder efter en stigning i vitalitetsniveauer, er den bedste mulighed at spise en varieret og afbalanceret kost. Du skal også sørge for at motionere regelmæssigt. På denne måde forbedrer det effektiviteten af ​​energireaktioner; muskeltilpasninger vil forekomme og regulere det hormonelle system.

Visse næringsstofmangler kan være relateret til indtrædelsen af ​​træthed. Et typisk tilfælde er en patologi kendt som anæmi. Denne sygdom opstår med et fald i effektiviteten af ​​ilttransport afledt af vitamin B12 eller jernmangel.

Det er knyttet til restriktive kostvaner uden kød, typisk for langdistance atleter. Af disse grunde kan det være fatalt at fjerne en gruppe fødevarer fra vores kost, når vi søger en forbedring af vores helbred.

Læs også: 6 essentielle vitaminer du har brug for

Effektive kosttilskud

Der findes ergogene hjælpemidler, der kan øge vores vitalitet og ydeevne. Dette er tilfældet med koffein, som er i stand til at forbedre det kognitive system og reducere forekomsten af træthed ifølge videnskabelig litteratur.

Dette stof øger følelsen af ​​energi og er giftigt i store mængder. Imidlertid er dets anvendelse reduceret til et specifikt doseringsspektrum, og der er tilfælde, hvor dets anvendelse ikke anbefales.

Dets forbrug er sikkert på mellemlang og lang sigt. Desuden er det knyttet til beskyttelse mod udviklingen af ​​langvarige neurodegenerative sygdomme. Der er videnskabelige artikler, der understøtter denne erklæring, selvom det, som vi nævnte, kun anbefales i moderate doser.

Den kemiske sammensætning for koffein

Bare vær klar over dette: Vitaminer giver energi

På trods af at vitamin B er en kilde til metabolisk energi, er der ingen beviser, der får os til at bekræfte, at en stigning i dets forbrug vil forbedre energiniveauet og vitaliteten.

Til denne opgave er den bedste mulighed at indtage en varieret og afbalanceret kost. Hvis du undgår at begrænse dig til enkelte fødevaregrupper, kan du ikke have næringsstofmangler. Dette vil igen producere optimal funktion af det cellulære stof- og energimetabolisme, der holder kroppen i god stand.

Der findes dog nogle ergogene hjælpemidler til at forbedre energiniveauer, omend kun kortvarigt. Koffein, som vi nævnte, er en fremragende mulighed for denne opgave.

Som det sidste, hvis du er i tvivl om kvaliteten af ​​din kost, er det bedst at få en udtalelse fra en ernæringsekspert. Denne professionelle vil optimere din kost, så du aldrig mangler energi.

Det kan interessere dig ...
Avitaminose: Manglen på vitaminer
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Avitaminose: Manglen på vitaminer

Avitaminose er en fejl eller mangel i antallet af vitaminer, som vores organer skal bruge for at fungere korrekt. Hvorfor sker det?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Depeint F., Bruce WR., Shangari N., Mehta R., O’Brien PJ., Mitochondrial function and toxicity: role of the B vitamin family on mitocondrial energy metabolism. Chem Biol Interact, 2006. 163 (1-2): 94-112.
  • Henriques BJ., Lucas TG., Gomes CM., Therapeutic approaches using riboflavin in mitocondrial energy metabolism disorders. Curr Drug Targets, 2016. 17 (13): 1527-34.
  • Smirmaul BP., De Moraes AC., Angjus L., Marcora SM., Effects of caffeine on neuromuscular fatigue and performance during high intensity cycling exercise in moderate hipoxia. Eur J Appl Physiol, 2017. 117 (1): 27-38.
  • Kolhadouzan M., Hamadeh MJ., The neuroprotective effects of caffeine in neurodegenerative diseases. CNS Neurosci Ther, 2017. 23 (4): 272-290.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.