Pleje af atopisk hud om vinteren

Atopisk hud forårsager kløe, rødme og knopper, der opstår, efter at man har kløet sig. Symptomerne forværres om vinteren på grund af det kolde vejr og manglende fugtighed i omgivelserne.
Pleje af atopisk hud om vinteren

Skrevet af Carmen Martín

Sidste ændring: 26 august, 2022

At have atopisk hud betyder faktisk, at man lider af en sygdom, der kaldes atopisk dermatitis. Det er et kronisk inflammatorisk problem, som får huden til at være tør, kløende, skællende og har en tendens til at blive irriteret. Men skal man tage særlige forholdsregler for atopisk hud om vinteren?

Sandheden er, at personer med atopisk hud, som udgør 20% af børn og ca. 3% af den voksne befolkning, oplever en forværring i vintermånederne, som i høj grad kan påvirke deres livskvalitet.

Kløe og ubehag forårsager søvnbesvær, hvilket fører til akkumuleret træthed og hyppige humørsvingninger. Dette er en vanskelig situation. Derfor vil vi i denne artikel give dig nogle tips til pleje om vinteren, som vil være nyttige, hvis du har atopisk hud.

Hvilke faktorer påvirker atopisk hud?

I vintermånederne lider personer med atopisk hud ofte af en intensivering af deres symptomer. Dette skyldes primært kulden, som gør huden mindre fugtet og intensiverer kløen.

Kløe fører til kradsen, så der ofte opstår hudlæsioner og afskalning. Det samme gælder ifølge data fra National Eczema Association for tørhed i omgivelserne, som også er en vigtig faktor om vinteren. Det er ikke kun et problem i det fri, men brugen af varmeapparater gør luften mindre fugtig.

Manglen på fugt i huden, ledsaget af en lavere produktion af talg, forvandler huden til et mere skrøbeligt og irritabelt væv. Det er meget vigtigt at tage højde for dette, da visse plejeforanstaltninger kan være med til at styrke huden og lindre symptomerne.

Kvinde klør sig på armen

Hvordan kan jeg behandle atopisk hud om vinteren?

Det første skridt er utvivlsomt at konsultere en hudlæge for at få en ekspertudtalelse. Du kan dog foretage små ændringer for at forbedre symptomerne. Du kan f.eks. kigge efter måder at akklimatisere huset på, så miljøet ikke bliver for tørt.

Det er indlysende, at hvis det er meget koldt udenfor, så er det sikkert også tørt overalt. Alligevel kan du bruge en luftfugter, hvis du bruger varme. Det er genstande, der gør det muligt at opretholde en passende luftfugtighed i hjemmet.

Derudover bør du også vide, at det ikke er hensigtsmæssigt at tage et brusebad med for varmt vand. U.S. National Library of Medicine anbefaler, at man tager korte brusebade på ca. 10 minutter med lunkent vand.

Med hensyn til hygiejne foreslår specialister også, at man bruger speciel sæbe eller gel. Desuden anbefaler de hyppig anvendelse af cremer eller lotioner for at holde huden fugtet.

I dag findes der specifikke produkter til personer med atopisk hud. Din hudlæge kan hjælpe dig med at vælge de bedste produkter til badning og den særlige behandling af din hud.

Kvinde påfører creme i ansigtet for at behandle atopisk hud

Betydningen af tøj

Selv om mange mennesker ikke er klar over det, kan visse stoffer forværre atopisk hud. Sandheden er, at der er en tendens til at bære visse syntetiske stoffer, der holder varmen bedre inde og reducerer lugten af sved om vinteren.

Alle disse materialer bør undgås, ligesom tøj, der sidder for tæt eller indeholder mærker eller sømme, der gnider mod huden. Nogle eksperter, som f.eks. den ovenstående medicinske encyklopædi, anbefaler endda, at man undgår uld.

Det ideelle ville være at bære tøj af naturligt stof som f.eks. bomuld, der er løstsiddende og ikke forårsager for stor gnidning. Frem for alt er det vigtigt at vælge disse typer stof til pyjamas og lagner, da andre typer stof kan forværre symptomerne.

Fugt huden mere om vinteren

Atopisk hud forværres ofte om vinteren på grund af kulden og mangel på fugt. Det er derfor tilrådeligt at holde huden konstant fugtet og at vælge de rigtige typer stof til tøj.

Kontakt din læge for at få specifikke råd om, hvilke produkter du skal bruge. Uanset om du tager brusebad, fugter din hud eller søger at lindre symptomerne, bør du bruge særlige produkter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.