Forstærkning af mundhygiejne hos børn

Det påvirker dine børns fremtidige mundhygiejne, at du børster deres tænder. Af den grund er det vigtigt at lære børn om hygiejne fra en ung alder!
Forstærkning af mundhygiejne hos børn

Sidste ændring: 09 august, 2022

Det er ekstremt vigtigt at fremme god mundhygiejne hos børn, fordi deres fremtidige tandhygiejne afhænger af det. Børn kan også få huller i tænderne.

Den bedste måde at bekæmpe dette problem på er ved at forebygge og lære om gode vaner for mundhygiejne fra barndommen. Ønsker du at finde ud af, hvordan du kan pleje mundhygiejne hos børn? Læs med her!

Hvad er mundhygiejne hos børn?

Mor og barn børster tænder

Pleje af dine børns tænder handler om meget mere end blot at forebygge, at tænderne bliver gule. Selvom det er et problem, der generer os æstetisk, er god mundhygiejne meget mere end blot at have skinnende hvide tænder.

Når vi taler om at holde deres munde rene, taler vi om tænder, kinder og tunge. En sund mund er:

Hvad skal børn bruge for at kunne passe på deres tænder derhjemme? Har du brug for at købe mere end blot en tandbørste og tandpasta?

Produkter til mundhygiejne hos børn

Tandlæger anbefaler, at vi voksne børster vores tænder, bruger tandtråd og mundskyl mindst to gange om dagen. Hvad med børn? Lad os se på, hvad de skal bruge for at holde deres mund ren og sund.

  • Tandbørste: Den skal passe til alderen. Du kan spørge en tiltroet tandlæge, hvilken form for børste der er bedst til børnene. Det er også vigtigt for børn at lære at børste deres tænder manuelt, selvom de har en elektrisk tandbørste.
  • Tandpasta: Vælg en tandpasta, der passer til deres alder. Tal også med din tandlæge om det bedste mærke, og hvor vidt det bør indeholde fluor eller ej.
  • Tandtråd: Vi anbefaler, at børn begynder at bruge tandtråd med hjælp fra omkring 4-års alderen. Omkring 8- og 9-års alderen vil de være klar til at bruge det selv.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Lav en naturlig tandpasta og mundskyl af kokosolie

Tips til mundhygiejne hos børn

God mundhygiejne hos børn bygger på forebyggelse! Det første trin til, at vores børn får sunde, hvide tænder, er selvfølgelig at passe på dem, før de får problemer. Til dette er det vigtigt at følge disse tips:

1. Begynd at børste tænder fra en ung alder

Baby ligger på maven

Vi tænker ofte, at mundhygiejne hos børn kun handler om at børste deres tænder, men det er ikke tilfældet. Af den grund er det vigtigt at passe på ens børns mund, fra de er babyer.

Rens deres tandkød med et stykke gaze. Når tænderne begynder at komme frem, skal du børste dem blidt. På den måde kan man forhindre dem i at udvikle huller i tænderne.

2. Børst dine tænder mindst to gange om dagen

Ideelt bør børn børste tænder tre gange om dagen: Når de vågner, efter frokost og efter aftensmaden. Korrekt tandbørstning betyder:

  • Kom en smule tandpasta på tandbørsten. Det bør ikke være mere end størrelsen på en ært.
  • Børst indersiden af tænderne først, en efter en. Husk at holde tandbørsten i en vinkel, så du kan børste tænderne, hvor de mødes med tandkødet.
  • Rengør den ydre del af tænderne, en efter en. Bliv ved med at børste i en vinkel.
  • Børst toppen af tænderne, en efter en. Vær derudover særligt opmærksom på bagsiden af tænderne.
  • Som det sidste må du ikke glemme at børste tungen.

Hvis dit barn er over fire år gammel, kan du begynde at bruge tandtråd og sikre, at de ikke beskadiger deres tandkød. Vær tålmodig, for det vil sikkert være svært til at starte med.

Bemærk: Det er vigtigt at skifte tandbørste regelmæssigt, når den begynder at se slidt ud.

3. Undgå store mængder sukker

Meget slik er dårligt for mundhygiejne hos børn

Børn kan selvfølgelig godt spise søde sager, men i moderate mængder. For eksempel sidder slik fast i deres tænder. Hvis de små derefter ikke børster deres tænder, så vil sukkeret ødelægge deres tænder og forårsage huller i tænderne.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Misdannede tænder: Typer og behandling

4. Spis en balanceret kost

En sund kost er ikke blot god for dit helbred, men også for din tandhygiejne især. Inkludér fødevarer rige på calcium, fosfor og fluor i dit barns kost, så de har stærke og sunde tænder!

5. Vælg vand som den foretrukne drikkevare

Dreng drikker vand

Sukkerholdige drikkevarer kan ødelægge tænderne. Forestil dig, hvis dit barn ikke renser sine tænder efter at have drukket et glas juice. Det sukker bliver så i deres mund og kan forårsage forskellige problemer.

6. Gå til tandlægen

Børn bør gå til tandlæge mindst en gang om året. Drag nytte af det øjeblik til at tale med dem om, hvordan man bedst kan passe på børnenes tænder.

Som det sidste er mundhygiejne hos børn essentielt, ikke kun for øjeblikket, men også for fremtiden. Hvis du har nogen spørgsmål om tandbørstning, så tal med din tandlæge. Ingen kan give dig bedre rådgivning end dem.

Det kan interessere dig ...
Syv nøgler til mundhygiejne med tandregulering
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Syv nøgler til mundhygiejne med tandregulering

Mundhygiejne med tandregulering kræver mere tid og pleje. Det betyder en ekstra indsats, men det sikrer, at din bøjle fungerer ordentligt.