Pragtskjolddrager: Anvendelser og fordele

Pragtskjolddrager bruges som et hjælpemiddel mod smerter, betændelse og nogle typer infektioner. Hvordan bruges det? Læs med her.
Pragtskjolddrager: Anvendelser og fordele
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 08 januar, 2023

Pragtskjolddrager (Scutellaria baicalensis) er en urt, der tilhører Lamiaceae-familien, den samme familie som mynte tilhører. Den har en lang historie som et middel i traditionel kinesisk medicin.

Denne plante er især kendt for sin høje koncentration af antioxidanter, herunder flavonoider. Den har to aktive stoffer, kaldet baicalin og baicalein, som er blevet forbundet med forskellige positive sundhedseffekter. Er du interesseret i at lære mere om dens anvendelse og fordele? Læs videre!

Sammensætning og egenskaber for pragtskjolddrager

I traditionel kinesisk medicin anvendes pragtskjolddrager-rødder i et traditionelt middel kaldet Huang-qin. En artikel i Science Bulletin beskriver, at kineserne har brugt denne del af planten i mere end 2000 år til fremstilling af forskellige remedier.

Den bruges generelt i afkog eller tinkturer, da den angiveligt bevarer mange af sine egenskaber. Mere præcist indeholder den en lang række fytokemikalier, hvoraf flavonoider (baicalin og wogonosid) og aglyconer (baicalein og wogonin) skiller sig ud.

Denne sammensætning er forbundet med antibakterielle, antivirale, antitumor-, leverbeskyttende, antiinflammatoriske og antioxidant virkninger. Derfor anvendes planten og dens derivater til behandling af diarré, blødninger, inflammatoriske lidelser og luftvejsinfektioner.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: 9 metoder og tips til at slippe af med slim

Anvendelser og fordele ved pragtskjolddrager

I det traditionelle kinesiske medicinske system understøttes anvendelsen af pragtskjolddrager i høj grad af anekdotisk dokumentation. I dag er der kun få kliniske forsøg, der har evalueret det farmakologiske potentiale, som planten har.

Foreløbige undersøgelser tyder på, at denne urt kan være et hjælpemiddel i forbindelse med visse sygdomme. I betragtning af den manglende forskning på mennesker bør brugen af den dog kun være supplerende.

Luftvejsinfektioner

Pragtskjolddrager er blevet brugt som et naturligt middel til at fremme lindring af luftvejsinfektioner. Dets antivirale og antiinflammatoriske egenskaber hjælper med at kontrollere symptomer som f.eks. tilstopning, hoste og åndenød.

I et randomiseret forsøg, der blev rapporteret i Archives of Disease in Childhood, viste en urteblanding kendt som shuang huang lian – der bl.a. indeholder Scutellaria baicalensis – positive virkninger ved behandling af akut bronkitis hos børn.

De vigtigste virkninger var følgende:

 • Lindring af feber.
 • Reduktion af hoste.
 • Kortere hospitalsophold.
 • Kontrol af hvæsende vejrtrækning og gener i brystet.
Barn ved læge

Neuroprotektivt potentiale

I Kina anvendes pragtskjolddrager som et middel til at stimulere hukommelse og indlæring. Indtagelse af planten og de afledte kosttilskud er forbundet med forbedret kognitiv præstation. Indtil videre findes der dog kun dyreforsøg.

Forskning i mus, som deles af Neuroscience Letters, viste, at en af antioxidanterne i pragtskjolddrager, baicalein, har neuroprotektive virkninger og mindsker risikoen for kognitiv svækkelse og Parkinsons sygdom. Forskerne foreslår, at der er behov for yderligere undersøgelser.

Prostatasundhed

Populærlitteraturen tyder på, at pragtskjolddrager kan reducere risikoen for udvikling af godartet prostatahyperplasi. Faktisk indtager den kinesiske befolkning urtetilskud og infusioner af planten som en forebyggende foranstaltning til pleje af prostata.

I den forbindelse har en undersøgelse på mus, der blev delt i Journal of Ethnopharmacology, vist, at pragtskjolddrager-rodekstrakt undertrykker unormal androgen-aktivitet i prostatavæv, hvilket forhindrer forekomsten af godartet prostatahyperplasi.

Til gengæld blev det i Amerikansk sammenslutning af kræftforskere rapporteret, at planten også har et antitumorpotentiale mod prostatakræft. Dette er dog et område, som der er forsket meget lidt i.

Selv om pragtskjolddrager anvendes i traditionel medicin, bør den ikke være førstevalg i behandlingen af prostatasygdomme.

Humør

Pragtskjolddrager er klassificeret som en “nerveopbyggende” og beroligende plante, da den hjælper med at reducere nervøsitet, angst, stress og depression. Baicalin, et af de vigtigste aktive stoffer, er relateret til disse virkninger.

Andre mulige anvendelser af pragtskjolddrager

På trods af manglen på videnskabelige undersøgelser har pragtskjolddrager mange andre anvendelser i traditionel medicin. Der er ikke tilstrækkelig dokumentation for følgende anvendelser:

 • Gigt.
 • Epilepsi.
 • Hepatitis.
 • Aterosklerose.
 • Skrumpelever.

Risici og kontraindikationer

For de fleste raske voksne er pragtskjolddrager sikker og veltolereret. Det er muligt, at det kan forårsage døsighed, selv om dette normalt forekommer ved høje doser.

Overdrevent forbrug kan også føre til hepatotoksicitet og lungebetændelse. Det er vigtigt at overholde den dosering, der foreslås af producenten af kosttilskuddet.

Men i betragtning af manglen på undersøgelser om plantens sikkerhed bør indtagelse af planten undgås i følgende undtagelsestilfælde:

 • Hepatiske læsioner.
 • Graviditet og amning.
 • Tidligere sygdomme, såsom diabetes og hypoglykæmi.
 • Behandlinger med benzodiazepiner, antikonvulsiva og medicin mod søvnløshed.
Pragtskjolddrager

Foreslåede præsentationsformer og doser

Pragtskjolddrager findes i kapsler, te, ekstrakter og tinkturer. Der er ingen præcise oplysninger om den passende dosering.

Det er derfor vigtigt at læse produktets etiket omhyggeligt. Ofte anbefales følgende:

 • En infusion: 2 eller 3 kopper om dagen. Den tilberedes med 5 gram af planten pr. 250 milliliter vand.
 • En tinktur: 20 til 40 dråber i 120 milliliter vand, 3 gange om dagen.
 • Tabletter eller kapsler: 2 om dagen (kan variere afhængigt af producenten).

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Bacopa: En plante, der kan gavne din hukommelse

Hvad man skal huske på om pragtskjolddrager

Pragtskjolddrager er meget værdsat i traditionel medicin for sit antiinflammatoriske, antivirale, antibakterielle og antioxidant potentiale. Indtagelse af planten alene eller i urtetilskud anvendes som et supplement til at forbedre humøret, reducere luftvejsinfektioner og beskytte prostata.

Manglen på videnskabelige undersøgelser begrænser dog dens terapeutiske anvendelse. Indtil videre bør det ikke være førstevalg i behandlingen, hvis der er mistanke om sygdom. Faktisk anbefales det at bruge det under tilsyn af en professionel inden for traditionel kinesisk medicin for at forebygge problemer og sikre, at du bruger det korrekt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Bokelmann, J. M. (2022). Skullcap/Scullcap (Scutellaria baicalensis, Scutellaria lateriflora). In Medicinal Herbs in Primary Care (pp. 593–598). Elsevier. https://doi.org/10.1016/b978-0-323-84676-9.00070-2
 • Bonham, M., Posakony, J., Coleman, I., Montgomery, B., Simon, J., & Nelson, P. S. (2005). Characterization of Chemical Constituents in Scutellaria baicalensis with Antiandrogenic and Growth-Inhibitory Activities toward Prostate Carcinoma. In Clinical Cancer Research (Vol. 11, Issue 10, pp. 3905–3914). American Association for Cancer Research (AACR). https://doi.org/10.1158/1078-0432.ccr-04-1974
 • Cheng, Y., He, G., Mu, X., Zhang, T., Li, X., Hu, J., Xu, B., & Du, G. (2008). Neuroprotective effect of baicalein against MPTP neurotoxicity: Behavioral, biochemical and immunohistochemical profile. In Neuroscience Letters (Vol. 441, Issue 1, pp. 16–20). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.neulet.2008.05.116
 • Jin, B.-R., Chung, K.-S., Kim, H.-J., & An, H.-J. (2019). Chinese Skullcap (Scutellaria baicalensis Georgi) inhibits inflammation and proliferation on benign prostatic hyperplasia in rats. In Journal of Ethnopharmacology (Vol. 235, pp. 481–488). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.jep.2019.01.039
 • Kong, X. T., Fang, H. T., Jiang, G. Q., Zhai, S. Z., O’Connell, D. L., & Brewster, D. R. (1993). Treatment of acute bronchiolitis with Chinese herbs. In Archives of Disease in Childhood (Vol. 68, Issue 4, pp. 468–471). BMJ. https://doi.org/10.1136/adc.68.4.468
 • Limanaqi F, Biagioni F, Busceti CL, Polzella M, Fabrizi C, Fornai F. Potential Antidepressant Effects of Scutellaria baicalensis, Hericium erinaceus and Rhodiola rosea. Antioxidants (Basel). 2020 Mar 12;9(3):234. doi: 10.3390/antiox9030234. PMID: 32178272; PMCID: PMC7139475.
 • Zhao Q, Chen XY, Martin C. Scutellaria baicalensis, the golden herb from the garden of Chinese medicinal plants. Sci Bull (Beijing). 2016;61(18):1391-1398. doi: 10.1007/s11434-016-1136-5. Epub 2016 Jul 8. PMID: 27730005; PMCID: PMC5031759.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.