Hvad er de sygdomme, der rammer mænd mere?

Mænd lider oftere end kvinder af visse sundhedsproblemer. Hvilke er det? Vi vil gennemgå dem i denne artikel.
Hvad er de sygdomme, der rammer mænd mere?
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Nogle sygdomme rammer mænd mere end kvinder. Hvorfor? Det skyldes mange forskellige årsager, der spænder fra mandlig anatomi (mænd har f.eks. en prostata, hvilket kvinder ikke har) til genetik og vaner.

Det er vigtigt for folkesundheden og for den enkelte patient at identificere disse sygdomme. Måske er dette en af de største udfordringer: At erkende risikofaktorerne for at kunne handle på forhånd.

Der er en udbredt opfattelse af, at mænd har en tendens til at forsømme deres helbred mere end kvinder. I virkeligheden er det måske ikke kun en myte. I Brasilien har forskere fundet ud af, at mænd sjældent går til lægen og kun gør det, når deres symptomer er fremskredne, hvilket mindsker chancerne for tidlig diagnose.

Lad os derfor se på de sygdomme, der rammer mænd mere på verdensplan.

Hjertekarsygdomme rammer mænd mere

Hjerte- og kardiovaskulære sygdomme er meget hyppigere blandt mænd end blandt kvinder. Det omfatter myokardieinfarkt, som måske er den mest dødelige og livstruende form.

Vi har dog også hjertesvigt, som er mere progressivt, og silent arteriel hypertension. Den Panamerikanske Sundhedsorganisation (PAHO) rapporterer, at mere end 40 % af mændene ikke er klar over deres hypertensive tilstand.

Sidstnævnte er et meget alvorligt problem. Mange mænd har en tendens til at fastholde en risikabel adfærd i mangel af specifikke symptomer på arteriel hypertension, der tilskynder til at ændre vaner. De ændrer ikke deres kost, dyrker ikke nok motion og indtager ofte giftige stoffer som f.eks. alkohol.

Alene det at være mand er en risikofaktor for hjertekarsygdomme. Men efterhånden som årene går, og folk bliver ældre, stiger risikoen også hos kvinder på grund af menopausale forandringer.

En anden situation opstår med cerebrovaskulære ulykker. Det ser ud til, at kvinder har en højere risiko for at få dem gennem hele livet, og desuden har de en tendens til at udskyde konsultationen, når de begynder at få symptomer.

Mand får tjekket sit blodtryk, da hjertesygdomme er en af de sygdomme, der rammer mænd mere

Mange mænd med forhøjet blodtryk ved ikke, at de har det, så de konsulterer ikke en læge eller foretager sunde ændringer i deres vaner.

Vi tror, at du måske også er interesseret i at læse dette: Frugt til regulering af forhøjet blodtryk

Prostatakræft

Prostatakræft er den onkologiske sygdom, der rammer flest mænd. Hvis vi lægger dens prævalens til den for lungekræft og kolorektal kræft, har vi allerede 40 % af alle kræftdiagnoser blandt mænd.

Ud over spørgsmålet om det mandlige køn er der risikofaktorer, der er blevet identificeret som omstændigheder, der er i stand til at øge muligheden for at lide af sygdommen:

  • Når manden er over 50 år gammel.
  • Hvis der er en historie med den samme kræftsygdom blandt direkte slægtninge.
  • Hvis man har et højt body mass index, er overvægtig eller fed.

Før 40-årsalderen er det meget sjældent, at en mand bliver diagnosticeret med prostatakræft. Derfor anbefaler det amerikanske kræftforbund følgende retningslinjer for screening:

  • Fra 50-årsalderen bør alle mænd tilbydes screening.
  • Mellem 40 og 50 år bør mænd med høj risiko også screenes årligt.

De mest certificerede tests med henblik på tidlig påvisning er prostataspecifikt antigen (PSA), som måles i blodet, og en digital rektalundersøgelse. Sidstnævnte manøvre kan udføres på enhver klinik og kræver ingen forudgående forberedelse.

Selvmord og depression

Blandt de sygdomme, der rammer mænd mere, indebærer depression en høj risiko for selvmord. Et stort problem bag denne situation er de kønsstereotyper, der hindrer konsultation om psykisk sundhed.

Mange mænd tror, at den tristhed og angst, de føler, er tegn på svaghed. Derfor går de ikke til psykologer eller diskuterer deres oplevelser med andre. Dette forsinker diagnosen og gør det vanskeligere at handle for at undgå konsekvenserne.

Paradokset i de statistiske data er, at kvinder oftere forsøger at begå selvmord, men at den faktiske dødelighed som følge af selvmord er højere blandt mænd. I USA repræsenterer mænd 79 % af alle selvmord.

Offentlige kampagner for mental sundhed for at øge bevidstheden om depressionens virkelighed synes utilstrækkelige. Flere og flere mænd og kvinder diagnosticeres med denne sygdom og lider i isolation.

“Mænd er mere tilbøjelige til at begå selvmord, fordi de er mindre tilbøjelige til at vise deres depression og mindre tilbøjelige til at få en anden person til at erkende den tidligt nok til at behandle den.”

-William Pollack, PhD ved Harvard Medical School

Mand med piller lider af depression

Mænd med depression skjuler ofte deres symptomer i lang tid, hvilket forsinker en rettidig behandling.

KOL og lungekræft

En af de sygdomme, der rammer mænd mere, er KOL. Dette er akronymet for kronisk obstruktiv lungesygdom, som omfatter kronisk bronkitis og emfysem.

Tobaksforbrug har altid været hovedårsagen til dette problem. Hertil tilføjes de mænd, der på grund af deres arbejde udsættes for kræftfremkaldende stoffer, som trænger ind i lungerne, når de indånder forurenet luft.

Både KOL og lungekræft forringer i høj grad livskvaliteten for dem, der lider af dem. Problemer med iltning og begrænsninger i de daglige aktiviteter har en indvirkning på håndteringen af tilstanden. Det faktum, at man er nødt til at bruge supplerende ilt, når forværringen er betydelig, hindrer yderligere muligheden for at leve et normalt liv.

Selv om rygning har været faldende i de sidste 20 år, er forekomsten af lungekræft stadig et stort problem for folkesundheden. I dette tilfælde er det også rigtigt, at kvinderne har indhentet mændene med hensyn til det årlige antal tilfælde i løbet af årtierne.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Otte farlige myter om rygning som alle bør kende til

De sygdomme, der rammer mænd mere, er alles problem

Det faktum, at visse sygdomme rammer mænd mere, betyder ikke, at de kun er et problem for mænd. Kvinder lever også med børn, forældre, partnere og venner, der er udsat for alvorlige sygdomme.

Forebyggelse er en opgave, der kræver en fælles indsats. Regeringens offentlige politikker bør også tænke på planer for at nå de mænd, der nægter at komme i kontakt med sundhedssystemet.

I mellemtiden må du ikke tøve med at gå til lægen, hvis du er mand, og du opdager, at der er noget galt med din krop. Nogle gange er et simpelt besøg hos en læge nok til at løse noget, der kan blive kompliceret i fremtiden.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Nogueira Da Silva, P. L., Moreira Maciel, M., Saiberth Carfesan, C., & Ribeiro De Souza, J. (2013). Política de atención a la Salud del hombre en Brasil y los retos de su implantación: una revisión integrativa. Enfermería Global12(4), 381-443.
  • Bushnell, C., Howard, V. J., Lisabeth, L., Caso, V., Gall, S., Kleindorfer, D., … & Reeves, M. (2018). Sex differences in the evaluation and treatment of acute ischaemic stroke. The Lancet Neurology17(7), 641-650.
  • Ortiz-Arrazola, G. L., Reyes-Aguilar, A., Grajales-Alonso, I., & Tenahua-Quitl, I. (2013). Identificación de factores de riesgo para cáncer de próstata. Enfermería universitaria10(1), 3-7.
  • Villalbí, J. R., Pasarín, M. I., Nebot, M., & Borrell, C. (2001). Mortalidad por cáncer de pulmón: inicio de declive en los varones de Barcelona. Medicina Clínica117(19), 727-731.
  • Westergaard, D., Moseley, P., Sørup, F. K. H., Baldi, P., & Brunak, S. (2019). Population-wide analysis of differences in disease progression patterns in men and women. Nature communications10(1), 1-14.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.