Problemer med at sluge piller? 9 metoder til at hjælpe dig

Problemer med at sluge piller? Mange mennesker har ingen problemer, men her er nogle metoder til dem, der har.
Problemer med at sluge piller? 9 metoder til at hjælpe dig
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 13 februar, 2023

Mange mennesker finder det svært at sluge en pille. Faktisk anslås det, at en ud af tre personer føler ubehag ved at sluge piller, selv om de ikke har nogen fysisk tilstand, der forhindrer dem i at sluge dem. For børn er dette endnu mere irriterende, så vi vil nævne nogle metoder til at sluge piller.

Sandheden er, at det ofte er en ubehagelig oplevelse at sluge piller. Mange mennesker er bange for at blive kvalt eller væmmes ved den smag, som pillerne efterlader i munden. De fleste børn for accepterer ikke tanken om at sluge noget i stedet for at tygge det.

Der er naturligvis også dem, der har anatomiske eller fysiologiske vanskeligheder, når de sluger piller. Denne tilstand kaldes dysfagi og medfører problemer med at synke ethvert fast stof eller væske. En tør mund gør det også vanskeligere at sluge en pille.

Hvorfor har jeg problemer med at sluge piller?

Piller i hånd danner et hjerte

I de fleste tilfælde ligger vanskelighederne med at sluge en pille ikke i kroppen, men i sindet. Næsten alle kan sluge mad uden problemer, selv om mundfuldene er meget større end en pille.

Nogle gange giver det angst at skulle tage en pille. Det skyldes ofte ubehagelige oplevelser fra fortiden, som især fandt sted i barndommen. Følelsen af kvælning eller en ubehagelig smag kan have forårsaget denne vanskelighed.

Hvis synkeproblemet kun opstår, når man skal sluge en pille, er der helt klart tale om en mental hindring. På samme måde er hindringen for at sluge piller hos nogle mennesker en stærk brækrefleks. Dette er almindeligt hos personer, der er kræsne med mad eller som nemt får noget galt i halsen.

Hvis der derimod altid er problemer med at synke noget, er det nødvendigt at konsultere en læge for at opdage de mulige anomalier, der genererer dette.

9 tips til at sluge piller

Der er flere tricks og tips, der kan hjælpe personer, som har problemer med at synke en pille, selv om de ikke har anatomiske anomalier. Følgende er nyttige anbefalinger til at opnå dette.

1. Ledsag pillen med rigeligt med vand

Det er almindeligt at sluge en pille med en lille mængde vand. Hvis en person har svært ved at gøre dette, kan det være en god idé at øge mængden af væske, der indtages sammen med pillen.

Det er tilstrækkeligt at tage en stor slurk vand, før pillen tages ind i munden. Derefter putter du pillen i munden og forsøger at sende den bagud. Hvis det ikke lykkes, skal du fjerne pillen og tørre den med et papirhåndklæde. Vent et par minutter, og prøv så igen.

2. Prøv popflaske-metoden

En gruppe forskere fra universitetet i Heidelberg i Tyskland har offentliggjort en rapport i Annals of Family Medicine. I den foreslår de, at “popflaske”-metoden kan være meget effektiv til at sluge en pille.

Metoden består af følgende:

 • Fyld en plastikflaske med vand eller sodavand blandet med vand.
 • Læg pillen på tungen.
 • Luk læberne stramt omkring flaskeåbningen.
 • Tag en slurk af væsken, mens du holder kontakten mellem læberne og flasken.
 • I den foregående handling skal du bruge en sugende bevægelse til at sluge væsken sammen med pillen.
 • Der må ikke komme luft ind i flasken.

Ifølge undersøgelsen var der en forbedring på 60 % af synkningen ved brug af denne metode.

Du vil måske også være interesseret i at læse denne artikel: Lær alt om synkebesvær

3. Prøv at vippe hovedet fremad

Denne metode blev også foreslået af forskere fra universitetet i Heidelberg i den førnævnte rapport. Den udføres på følgende måde:

 • Læg pillen på tungen.
 • Tag en slurk vand, men synk den ikke.
 • Vip hagen mod brystet.
 • I denne stilling synkes pillen og vandet.

Undersøgelsen siger, at brugen af denne metode forbedrede synkningen med op til 89 % i forhold til den traditionelle metode.

4. Brug blød mad

Dette er en meget praktisk metode til at sluge en pille, men du skal have lægelig godkendelse, før du anvender den. Nogle piller bør ikke synkes på denne måde. Teknikken går ud på at “skjule” pillen i en hvilken som helst blød madvare, f.eks. frugtmos, budding eller lignende. Den skal blot synkes uden at tygge.

5. Brug et sugerør

Du skal blot lægge pillen på tungen og derefter drikke vand eller anden væske gennem et sugerør. Sugebevægelsen er en måde til at aflede din opmærksomhed fra synkehandlingen. Der findes også specielle medicinske sugerør på markedet, som hjælper folk med at sluge en pille.

6. Brug en gel

Der findes sød gel, som kan bruges til at overtrække en pille for at gøre det lettere at synke den. Dette forbedrer smagen og gør det lettere at lade pillen glide ned gennem spiserøret. En undersøgelse om dette emne viste, at 54 % af folk fandt denne teknik meget nyttig til at sluge en pille.

7. Brug en spray

Der findes sprays, der virker som et smøremiddel og gør det meget lettere for pillen at passere ned gennem halsen og spiserøret. Pillen glider meget smidigt og er næsten ikke mærkbar. Det er især indiceret til dem, der har anatomiske vanskeligheder med at sluge en pille, eller til dem, der har en erindring om at være ved at blive kvalt en gang.

8. Prøv en særlig pille-svælgkop

En pille-svælgkop fås på de fleste apoteker. Disse er specielt udformet med en kop i toppen, der strækker sig til bagsiden af halsen. Disse genstande anbefales dog ikke til personer med dysfagi. I alle andre tilfælde kan de være meget nyttige.

9. Ledsag dine piller med tykke drikkevarer

Som det sidste er en af de mest effektive metoder til at synke en pille at bruge et glas juice eller en anden tyk drik. På denne måde vil personen fokusere på drikkevarens konsistens og glemme, at han eller hun skal sluge medicinen. Ligesom med vand er det bedst at tage en stor slurk.

Hvornår lærer man at sluge piller?

Børn har sværest ved at sluge en pille, fordi de føler behov for at tygge alt, hvad de putter i munden. Børn kan tilegne sig evnen til at sluge en pille uden problemer mellem 4- og 6-årsalderen. Det kan dog tage længere tid, hvis man har en autismespektrumforstyrrelse.

En almindelig anbefaling er at øve med små børn, indtil de lærer at sluge en pille. Du kan starte i det små og øge størrelsen, efterhånden som barnet opnår denne færdighed. Undgå at øve dig, mens der er en distraherende faktor som f.eks. et fjernsyn, legetøj eller andet.

Hvordan kan jeg hjælpe nogen med at sluge piller?

Kvinde gør sig klar til at vise, hvordan man kan sluge piller

For at sluge en pille eller lære at sluge en pille er det vigtigste at behandle ubegrundet frygt og få øvelse. En person kan hjælpe en anden med dette mål, først og fremmest ved at gå foran med et godt eksempel. Vis dem, hvordan man gør det, og bevis overfor dem, at der ikke er noget at være bange for.

Andre tiltag, der kan være nyttige, er følgende:

 • Øvelser med små stykker slik. Det er bedst at starte med meget små stykker slik og arbejde sig op til slik på størrelse med en pille.
 • Pres ikke på. Øvelsessessioner bør ikke overstige 10 minutter og bør være så afslappede som muligt. Hvis der lægges pres på, kan det blot øge ængstelsen.
 • Prøv de forskellige teknikker. Opmuntr den anden person til at prøve forskellige teknikker til at sluge en pille. På den måde vil han eller hun selv finde ud af, hvilken metode han eller hun er mest tryg ved.
 • Ændr hovedets hældning. For mange mennesker kan det gøre det nemmere at synke en pille at vippe hovedet lidt bagud eller fremad. I den forbindelse er det en god idé at prøve fra så mange vinkler som muligt.
 • Fugt munden og halsen. Hvis du drikker et glas vand eller juice, inden du sluger en pille, vil slimhinden blive fugtet, hvilket gør det lettere for medicinen at glide ned.

Kan du lide denne artikel? Her er en anden god artikel til dig: Hvor længe kan jeg tage p-piller?

Hvornår skal man gå til lægen, hvis man har problemer med at sluge piller?

Hvis en person har meget svært ved at sluge en pille, er det første, man skal gøre, at tale med en læge. Lægemidlet findes måske i flydende form eller i mindre størrelser. Man kan også spørge, om det er muligt at knuse pillen, da det ikke er alle piller, hvor der er mulighed for dette.

Hvis ingen teknik virker, er det værd at få lægen til at undersøge det. Måske kan der være tale om et anatomisk problem, dysfagi eller mundtørhed. En undersøgelse er nødvendig for at tjekke, om alt er i orden, og på den baggrund træffe de nødvendige beslutninger.

Piller bør ikke skæres i stykker og sluges

Frygten for at sluge en pille er ikke helt ubegrundet, men det vigtige er ikke at overvurdere den. Det er muligt at føle, at man bliver kvalt i en pille og få en ubehagelig fornemmelse, men det er næsten aldrig en nødsituation – blot en ubehagelig oplevelse.

Det er vigtigt ikke at træffe beslutningen om at knuse en pille uden at rådføre sig med sin læge. Der findes piller med særlige belægninger eller egenskaber, der ikke tillader ændringer som f.eks. at dele eller knuse dem, da de kan miste deres virkning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.