Hvor længe kan jeg tage p-piller?

Det er almindeligt at spekulere på, hvor længe man kan tage p-piller, idet man antager, at man skal holde pause med mellemrum. Men det er en myte, som vi vil forklare i denne artikel.
Hvor længe kan jeg tage p-piller?
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 29 januar, 2023

Har du nogensinde spurgt dig selv, hvor længe du kan tage p-piller? P-piller er en meget udbredt præventionsmetode. De bruges over hele verden af kvinder i forskellige aldre, også i perioden før overgangsalderen.

Denne metode er meget sikker, og vi kan sige, at dens største ulempe er, at man skal huske at tage den. I dag, med de elektroniske dagsordener i f.eks. mobiltelefoner, er dette mindre problematisk. Mange kvinder foretrækker dog en anden præventionsmulighed, fordi de har mistanke om, at de glemmer at tage dem.

Der er mange myter omkring p-piller. De fleste af dem er ubegrundede, men de spredes langsomt blandt brugerne, hvilket får mange til at tro, at de er sande.

Sundhedsorganisationer gennemfører ofte kampagner for at afklare disse falske overbevisninger. Problemet er, at sociale netværk og internetfora sammen med disse korrekte oplysninger fortsat er misvisende.

Et almindeligt spørgsmål blandt kvinder er, hvor længe de kan tage p-piller, og om de skal holde en pause fra tid til anden. Dette skyldes frygten for udvikling af bivirkninger som følge af en formodet hormonel overbelastning. Som vi vil se, er dette blot en myte.

Hvad er p-piller?

P-piller er en metode til hormonel prævention. Det vil sige, at de er baseret på brugen af kunstige hormoner til at regulere kvindens menstruationscyklus og forhindre ægløsning.

Ved at stoppe ægløsningen, som finder sted hver måned, er der ingen mulighed for graviditet. Uden ægløsning er der ikke noget æg i omløb, og derfor har sædcellerne i tilfælde af samleje ikke noget at befrugte.

For at nå sit mål efterligner denne metode de hormonelle ændringer i den normale cyklus ved at indarbejde et eller to stoffer i form af piller. Nogle præventionsmidler har to komponenter – østrogen og gestagen – mens andre kun har én komponent – f.eks. drospirenon.

Antallet af tabletter i pakken med p-piller varierer også. Der findes pakninger med 21 piller, nogle med 24 og andre med 28. Blandt dem med 28 kan der være 21 af én farve og 7 af en anden, eller 24 af én farve og 4 af en anden.

Forskellene er baseret på de hormondoser, som laboratorierne beslutter at bruge. Under alle omstændigheder er de altid beregnet til at følge udsvingene i en gennemsnitlig menstruationscyklus, som normalt varer 28 dage i alt, fra starten på den ene menstruation til den anden.

Kvinde læser indlægsseddel til p-piller

Læs videre: Menstruationsskive: Hvad er det, og hvordan adskiller det sig fra menstruationskoppen?

Skal jeg holde pause med at tage p-piller en gang imellem?

Myten om, at du skal holde pause fra p-piller, er opstået på baggrund af de hormonelle doser, de bruger. I begyndelsen af fremstillingen af denne metode havde lægemidlerne høje koncentrationer af østrogener og gestagener.

I dag er disse doser blevet reduceret med næsten 10 gange. Der er også mange flere videnskabelige undersøgelser, der har evalueret pillernes sikkerhed for at kende deres langtidsvirkninger.

Takket være den viden, vi har fået, kan vi være sikre på, at der ikke er behov for at tage nogen pauser. Der er ingen grund til at stoppe med at tage dem med jævne mellemrum. Det har helt klart været en udbredt myte, som ikke er underbygget.

P-piller forhindrer ægløsning i hver cyklus, men påvirker ikke tilgængeligheden af æg. Det betyder, at hvis en kvinde holder op med at tage pillerne for at søge graviditet, har hun de samme chancer som en kvinde, der aldrig har taget pillerne. Det er en metode, der ikke forårsager infertilitet.

Lyserøde piller danner kvinde-tegnet

Få mere at vide: Gængse bivirkninger ved prævention

Andre myter om hormoner i piller

Myter om de negative virkninger af p-piller er ikke begrænset til det påståede behov for en pause, og de er heller ikke kun specifikke for teenagere. Desværre skader udbredelsen af dem familieplanlægning.

Troen på, at p-piller er usikre, er falsk. Ved korrekt brug kan de være 99 % effektive, hvilket er meget højt. Med hensyn til den nedgang i seksuel lyst, som nogle kvinder frygter, er sandheden, at oplysningerne er forvirrende.

Noget lignende sker med den vægtøgning, der tilskrives dem. Gynækologer er enige om, at det er virkninger, der kan forekomme i begyndelsen af brugen, men at de forsvinder efter den tredje cyklus af brug, mere eller mindre. Disse tegn er heller ikke altid til stede.

En personlig tilgang til prævention er ideel. Hver kvinde bør rådføre sig med en gynækolog for at vælge den kombination af hormoner, der passer bedst til hendes livsstil, kropsbygning, alder og eventuelle komorbiditeter.

Der er ingen grund til at holde pause med at tage p-piller

Til spørgsmålet om, hvor længe man kan tage p-piller, er svaret, at der ikke er nogen tidsbegrænsning. Videnskaben har allerede bekræftet, at der ikke er behov for pauser, og at de hormonelle doser i de nuværende præsentationer er minimale, så der er ingen ophobning eller ændring af fertiliteten.

Det kan interessere dig ...
P-piller kun med gestagen: Fordele og bivirkninger
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
P-piller kun med gestagen: Fordele og bivirkninger

Minipiller er også kendt som p-piller kun med gestagen, da de ikke indeholder østrogen ligesom de andre. Læs om dem i denne artikel.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Brito Pérez, Cintia, and Ángela Suárez Porta. “Intervenciones eficaces en la adherencia a la medicación contraceptiva: Revisión sistemática.” (2019).
  • Villanueva Egan, Luis Alberto, and Mauricio Pichardo Cuevas. “Adelantos en anticoncepción hormonal.” Ginecologia y Obstetricia de Mexico 75.1 (2007).
  • Amado, J. A., and J. Flórez. “Hormonas sexuales: estrógenos, gestágenos, andrógenos y anticonceptivos hormonales.” Farmacología humana. 4ª Ed. Barcelona: Masson (2003): p887-912.
  • Soubies, M. E., et al. “Adolescentes de hoy…¿ Mitos de ayer?.” Rev Hosp Niños BAires Diciembre 52.239 (2010): 535.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.