Psykobiom: Hvordan påvirker mikroberne dit mentale helbred?

Vi ved, hvor vigtig mikrobiotaen er for at regulere kroppens funktion. Vi har også brug for at forske i, hvad psykobiom er, og hvordan der kan tages hensyn til det i behandlingen.
Psykobiom: Hvordan påvirker mikroberne dit mentale helbred?

Sidste ændring: 06 august, 2022

Har du nogensinde overvejet, at dine tarme og din tarmflora kan være forbundet med dit mentale helbred? Måske har du aldrig tænkt over det før, men når vi begynder at indse, at kroppen er en hel enhed, og at den fungerer som en stor maskine, så kan vi begynde at forstå, hvad psykobiom handler om.

Stress, visse typer gastroenteritis og psykosomatiske sygdomme minder os om, at mange situationer starter fra følelserne og derefter bevæger sig til den fysiske krop, som handler ved at sende signaler. Lad os dykke dybere ned i dette.

Lad os starte med at forstå, hvad mikrobiotaen er

For at nå frem til begrebet psykobiom skal vi afklare, hvad mikrobiotaen er. Det er bakterier og mikroorganismer, der lever i vores krop på alle mulige områder, lige fra huden til munden og skeden. Selvfølgelig har hele fordøjelseskanalen sin egen flora.

En mærkelig kendsgerning er, at dette økosystem af bakterier er større end det antal celler, vi har. I alt vejer de omkring 2 kilo, fordelt i hele kroppen.

De er af største betydning for vores sundhed og velvære. Det særlige ved mikrobiotaen er den brug, der gøres af de mikroorganismer, der lever i den, som enten kan bruge næringsstoffer eller producere dem.

Illustration af mikrobiota

Mave-tarmkanalen har sin egen flora, der spiller en nøglerolle i fordøjelsen og optagelsen af næringsstoffer.

Du er måske interesseret i: Hvidløgskapsler: Fordele og anbefalinger

Lad os gå videre til psykobiom

Efter at have fået slået fast, hvad mikrobiota er, kan vi nu gå videre til det, der kaldes mikrobiota-tarm-hjerne-aksen, dvs. forholdet mellem alle disse komponenter. Tarmen og mikrobiotaen har en sådan indflydelse, at nogle kalder dem den anden hjerne.

Forslaget om psykobiom antyder således, at nogle funktioner i forbindelse med kognition, følelser i forbindelse med vrede eller frygt og tilfælde af depression eller demens hænger sammen med mikrobiotaens funktion.

Mikroorganismer, bakterier og celler påvirker i en kompleks interaktiv proces også den måde, vi føler, tænker og handler på.

Der findes forskellige mikrober i tarmfloraen, som undersøges for deres sammenhæng med menneskers mentale sundhed.

På denne måde kan det være nyttigt at vide, hvilke funktioner de udfylder, når man skal behandle neurodegenerative sygdomme som Alzheimers eller Parkinsons sygdom. Også i forbindelse med andre psykiske lidelser som f.eks. depression og angst.

Det er vigtigt at bemærke, at tarmfloraen også har funktioner, der er knyttet til immunsystemet. En styrkelse af dens funktion vil til gengæld forbedre vores forsvar for at beskytte os mod infektioner.

Du er måske interesseret i: 14 lægemidler mod tarmparasitter

Psykobiom og probiotika

Det skal bemærkes, at der stadig er meget forskning, der skal udføres. I nogle tilfælde anerkender det videnskabelige samfund psykobiomet, men foretrækker at fokusere på probiotika og deres psykologiske eller neurologiske funktioner.

Med andre ord er psykobiom endnu ikke en selvstændig enhed. Det kan dog ikke benægtes, at der er interesse og optimisme i forbindelse med tanken om behandlinger, der anvender disse mikroorganismer som en måde at behandle sygdomme på.

Udfordringen består i at identificere, hvilke mikroorganismer der er en del af mikrobiotaen, og hvilke der har en specifik rolle i forhold til neurologiske funktioner. Analysen af menneskelige ekskrementer med henblik på at identificere og lære de involverede bakterier at kende er et udgangspunkt for fremtidige behandlinger.

I den forbindelse søges der efter forbindelser med relation til tarmfloraen, som kan forbedre den mentale sundhed. Vejen fremad ville være psykobiotika, dvs. stoffer fra mikrobiotaen, der efterligner neurotransmittere som dopamin eller serotonin.

Kvinde spiser yoghurt af glas

Ligesom yoghurt er en kilde til probiotika, foreslås det, at der kan udvikles psykobiotiske kosttilskud, som patienterne kan indtage.

Interaktion er nøglen

Den menneskelige krop er enormt kompleks, og den finder altid nye måder at overraske os på. Tarmmikrobiotaen minder os om, hvor unikke vi er, da ikke to mennesker har den samme sammensætning af tarmfloraen.

Hvis der er én idé, vi skal holde fast i, er det interaktion. Kroppen, dens genetiske information, den mad, vi spiser, de sportsaktiviteter, vi dyrker, mikrobiotaen og hele dens økosystem, hjernen og dens forskellige områder, vores motoriske og følelsesmæssige reaktioner… alt udgør et komplekst kredsløb, en ekstraordinær udveksling af signaler og information.

Måske vil psykobiotika i den nærmeste fremtid være en terapeutisk løsning på neurodegenerative lidelser.

Det kan interessere dig ...
Hvad er normal mikrobiota?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er normal mikrobiota?

Normal mikrobiota er endeløs i forhold til kompleksitet. Nogle bakterier er essentielle og bliver for evigt, mens andre kun er midlertidigt i kropp...
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.