14 lægemidler mod tarmparasitter

Tarmparasitter kan forårsage en række forskellige tilstande, som skal behandles med medicin. Der findes flere lægemidler, der tjener til at bekæmpe problemet. Lær om dem her.
14 lægemidler mod tarmparasitter

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Lægemidler mod tarmparasitter ordineres normalt efter en afføringsprøve, eller når der er tydelige symptomer på infektion. De fleste af dem tages én gang, men nogle kræver flere doser.

Tilstedeværelsen af tarmparasitter i kroppen forårsager ubehagelige symptomer, såsom mavesmerter, diarré, kvalme og træthed. På lang sigt kan de have mere alvorlige konsekvenser, især for børn. Derfor bør de altid behandles.

I dag findes der en lang række lægemidler mod tarmparasitter. De fleste af dem er sikre og effektive. De bør dog altid ordineres af en læge, da de også kan have bivirkninger.

1. Lægemidler mod tarmparasitter: Albendazol

Albendazol er et lægemiddel, der svækker celle- og vævsstrukturerne hos tarmparasitter og protozoer. Dette får dem til at dø.

Det bruges mod spoleorm, børneorm, rundorm, giardiasis, bændelorm og piskeorm.

Der ordineres normalt en enkelt dosis på 400 milligram. I nogle tilfælde kan lægen dog ordinere højere doser.

Det kan give bivirkninger som f.eks:

 • Hovedpine eller mavesmerter.
 • Svimmelhed.
 • Opkastning.
 • Diarré.
 • Svimmelhed.
 • Nældefeber.
 • Forhøjelse af leverenzymer.

2. Mebendazol

Mebendazol anvendes til behandling af sygdomme som f.eks. spoleorm, børneorm, bændelorm og piskeorm. Det forårsager tarmparasitternes død ved at ødelægge de cellulære funktioner, der forsyner dem med energi.

Den sædvanlige dosis er 100 milligram, to gange om dagen i tre dage. Hos nogle mennesker forårsager det hovedpine eller mavesmerter, feber, rødme af huden, hårtab, ændring af blodceller eller forhøjelse af leverenzymer.

Eksempel på lægemidler mod tarmparasitter

Antiparasitika kan gives i en enkelt dosis eller i cyklusser, når man ønsker at angribe voksne og nyfødte versioner af parasitterne.

3. Lægemidler mod tarmparasitter: Nitazoxanid

Nitazoxanid hæmmer enzymerne i nogle celler, som tarmparasitterne har brug for for at leve. Det bruges til behandling af amøbiasis, spoleorm, cryptosporidiose, børneorm, rundorm, giardiasis, bændelorm og piskeorm.

Det tages normalt i 2 doser pr. dag på 500 milligram i 2 dage. Til børn over 1 år anvendes doser på 100 milligram.

Kan give hovedpine eller mavesmerter, svimmelhed, opkastning, anæmi, grønlig urin og forhøjede leverenzymer.

4. Piperazin

Piperazin anvendes til behandling af spoleorm og børneorm. Dette lægemiddel er et ormemiddel, der eliminerer tarmparasitter, især orme, ved at blokere deres muskulære reaktion. Det lammer dem med andre ord.

Derfor kan de elimineres, mens de stadig er i live.

Dosis til spoleorm er 65 milligram pr. kg patientens vægt. Det skal tages en dosis om dagen i syv dage. Det forårsager undertiden bivirkninger såsom mavesmerter, svimmelhed, opkastning, diarré og nældefeber.

5. Lægemidler mod tarmparasitter: Pyrantel

Pyrantel er et andet lægemiddel til at angribe tarmparasitter. Det virker på samme måde som piperazin, idet det lammer ormene. Det bruges i tilfælde af spoleorm og børneorm.

Den sædvanlige dosis er 11 milligram pr. kg kropsvægt i én dosis. Den kan gentages efter to uger i tilfælde af børneorm. Hos nogle personer forårsager det mavesmerter og kramper, svimmelhed, kvalme, hovedpine, døsighed og manglende appetit.

6. Ivermectin

Ivermectin virker ved at ændre muskel- og nervecellestrukturen hos nogle tarmparasitter og andre protozoer. Det angriber især larver. Det bruges til behandling af rundorm, fnat, filariasis, onchocerciasis og lus.

Dette lægemiddel anvendes kun til voksne eller børn, der vejer mere end 15 kg.

Dosis er 200 mikrogram pr. kg kropsvægt. Hos nogle personer forårsager det bivirkninger, såsom svimmelhed, opkastning, diarré, forstoppelse, mavesmerter, svaghed, døsighed, manglende appetit, nældefeber og rysten.

7. Thiabendazol

Thiabendazol er et andet lægemiddel, der hæmmer celleenzymer og forårsager tarmparasitternes eller deres larvers død. Det bruges til behandling af rundorm, visceral larva migrans og kutan larva migrans.

Der anvendes normalt en enkelt dosis på 25 milligram pr. kg kropsvægt. Lægen angiver, i hvor mange dage den skal anvendes, alt efter den enkelte patient. Det kan forårsage mavesmerter, svimmelhed, opkastning, diarré, vægttab, mundtørhed og træthed.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Hvordan man kan genkende blindtarmsbetændelse

8. Secnidazol

Secnidazol anvendes til behandling af amøbiasis og giardiasis. Dette lægemiddel forstyrrer DNA’et i tarmparasitter og andre protozoer, så de dør.

Dosis for voksne er 2 gram en gang. Til børn 30 milligram pr. kg vægt. Det tages sammen med mad.

Hos nogle mennesker forårsager det en reduktion af hvide blodlegemer i blodet, betændelse i tungen og slimhinden i munden, metalagtig smag i munden, svimmelhed eller mavesmerter.

9. Lægemidler mod tarmparasitter: Metronidazol

Metronidazol er et af de mest almindeligt anvendte lægemidler mod tarmparasitter. Selv om det er et antibiotikum og derfor angriber bakterier, er det også effektivt til at neutralisere protozoer.

Det griber ind i disse organismers DNA og forårsager deres død. Det bruges hovedsagelig mod amøbiasis og giardiasis.

Dosis til amøbiasis er 400-800 milligram tre gange dagligt i 5-10 dage. For giardiasis er det 250 milligram tre gange dagligt i 5 dage. Det forårsager undertiden hovedpine eller mavesmerter, svimmelhed, opkastning, diarré, betændelse i mundslimhinden, metalagtig smag i munden og nældefeber.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Tre naturlige midler mod nældefeber

10. Praziquantel

Praziquantel er et lægemiddel, der forårsager lammelse hos orme. Kroppens immunsystem dræber dem derefter.

Det bruges til behandling af infektioner som sneglefeber og bændelorm. Forsigtighed bør udvises hos personer med nedsat immunitet.

Dosis for bændelorm er 5 til 10 milligram pr. kg kropsvægt. For sneglegeber er det 20 milligram pr. kg kropsvægt, fordelt på 3 doser i 1 dag.

Det er muligt, at denne medicin mod tarmparasitter kan give bivirkninger:

 • Svimmelhed.
 • Opkastning.
 • Hovedpine eller mavesmerter.
 • Svaghed.
 • Nældefeber.

11. Iodoquinol

Iodoquinol bruges næsten altid til behandling af amøbiasis. Også til infektioner forårsaget af Dientamoeba fragilis og Balantidium coli. Det anbefales ikke til børn, personer, der er allergiske over for jod, eller personer med leversygdom.

Den sædvanlige dosis er 30 til 40 milligram pr. kg kropsvægt. Det tages hver 8. time i 20 dage. Efter 2 til 3 uger kan cyklussen gentages.

Det forårsager undertiden hovedpine eller mavesmerter, opkastning, diarré, nældefeber, feber, neuropatier og struma.

12. Diloxanid-furoat

Diloxanid-furoat anvendes til behandling af amøbiasis. Det bekæmper tarmparasitter, der er resistente over for andre lægemidler og forårsager vedvarende infektion.

Det er kontraindiceret til gravide eller ammende kvinder.

Dosis er normalt 500 milligram hver 8. time i 10 dage. Det bruges kun til børn, der vejer mere end 25 kg. Dosis er i dette tilfælde 20 milligram pr. kg vægt, fordelt på 3 daglige doser i 10 dage.

Dette er et af de mest effektive lægemidler mod tarmparasitter. Det anslås at udrydde dem hos 86% af patienterne. Det giver sjældent bivirkninger.

Illustration af tarmparasitter

Tarmparasitose er et folkesundhedsproblem, især i udviklingslandene.

13. Lægemidler mod tarmparasitter: Paromomycin

Paromomycin anvendes til akut og kronisk amøbiasis. Det bruges også til at behandle bændelorm og Dysentamoeba fragilis-infektion. Dette lægemiddel hæmmer virkningen af tarmparasittens enzymer.

Den sædvanlige dosis er 25 til 35 milligram pr. kg kropsvægt hver 8. time i 5 til 10 dage. Det kan forårsage mave- eller hovedpine, opkastning, diarré og svimmelhed.

14. Emetin og dehydroemetin

Emetin og dehydroemetin er amøbedræbende midler. Deres egenskaber minder meget om metronidazol. Sidstnævnte anses for at være mere sikkert.

Den sædvanlige dosis er 1 milligram pr. kg kropsvægt, en gang om dagen i 5 dage. Bivirkninger er meget almindelige og omfatter svimmelhed, kvalme, opkastning, hovedpine og endda nekrose på injektionsstedet.

Lægemidler mod tarmparasitter kræver en recept

Generelt bør medicin mod tarmparasitter ikke anvendes af børn under 2 år eller af gravide eller ammende kvinder. Der bør også udvises forsigtighed hos personer med immunitetsproblemer eller leversygdom.

Det er vigtigt at huske, at lægemidler mod tarmparasitter ligesom alle andre lægemidler skal ordineres af en læge. Det er også meget vigtigt at følge lægens anvisninger nøje for at undgå komplikationer.

Det kan interessere dig ...
Du kan eliminere tarmparasitter med hvidløg og græskarkerner
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Du kan eliminere tarmparasitter med hvidløg og græskarkerner

Det er muligt at eliminere tarmparasitter med hvidløg og græskarkerner: Her er to meget effektive hjemmemidler. Har du prøvet dem? • López de Guimaraes, D., Neyra Llanos, R. S., & Romero Acevedo, J. H. (2001). Ascaridiasis: comparación de la eficacia terapéutica entre paico y albendazol en niños de Huaraz. Revista de Gastroenterología del Perú, 21(3), 212-219.
 • Kogien, M., & Teixeira, C. A. (2011). Mebendazol en el tratamiento de helmintíasis intestinales–revisión de literatura y consideraciones de Enfermería. Enfermería Global, 10(4).
 • Pérez, A. M., Domínguez, Y. G., Solórzano, S. E. S., & Villafuerte, V. M. Q. (2019). Cuidado y prevención de parásitos intestinales en infantes. RECIMUNDO, 3(3), 444-460.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.