Råd til at håndtere aldring

Aldring behøver ikke at være en negativ fase i dit liv. Det handler om at give det en ny mening og finde alternative aktiviteter, der holder dig aktiv og sund. Læs videre for at finde ud af, hvordan du kan håndtere aldring.
Råd til at håndtere aldring

Sidste ændring: 06 oktober, 2021

Den gennemsnitlige forventede levetid er ikke den samme som for nogle år siden. Men i stedet for at være interesseret i, hvor meget længere vi kan leve, bør vi være interesseret i, hvordan vi bedst muligt kan håndtere aldring.

Det er derfor, at aktiv aldring er et nyt forslag til at håndtere aldring. Det sætter fokus på vigtigheden af at tage hensyn til de ældres behov, ønsker og evner.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) vil andelen af mennesker i verden, der er ældre end 60 år, mellem 2015 og 2050 gå fra 12% til 22%. Selv om dette måske ikke er et nøjagtigt tal, hævdede prognoserne for 2020, at antallet af mennesker på 60 år eller ældre var højere end antallet af børn under 5 år.

Alderdom behøver ikke at være synonymt med sygdom, men snarere det modsatte. Det er endnu et stadie i livets cyklus. Den inviterer os til at tænke på nye projekter og måder at nyde os selv på.

Karakteristika ved aldring

For at komme i gang er det vigtigt at nævne, at aldring er en unik oplevelse for hver enkelt person. Her er der biologiske, psykologiske og sociale faktorer, der alle spiller en rolle.

Som et generelt kriterium accepterer vi dog, at det kan give plads til følgende ændringer.

Aldring på anatomisk plan

De anatomiske ændringer er en korrelation, der følger med aldringen.

Selv om det typiske billede af en ældre voksen i dag ikke er det samme, er der på grund af videnskabelige fremskridt, æstetisk kirurgi og livsstil visse forbindende karakteristika. Her tænkes på rynket hud, nedsættelse af sanseevner (syn og hørelse), ændringer i stofskiftet og tab af knoglemasse.

Kvinde med rynker på halsen

Sociale forandringer

Disse forandringer er tydeligst, når det drejer sig om at arbejde. F.eks. i overgangen fra at have et arbejde til senere at blive pensioneret.

På samme måde troede mange mennesker i lang tid, at ældre mennesker havde en tendens til at isolere sig selv. Sådan behøver det dog ikke at være. Faktisk søger mange ældre mennesker at nyde deres fritid og deltage i aktiviteter.

Nogle gange kan ældre mennesker blive isolerede, men mere på grund af eksterne årsager (en partners og andre nærtstående personers helbred) end af eget valg. Hver enkelt måde at opleve alderdommen på er unik. Vi skal være opmærksomme på de følelser og nye udfordringer, som disse sociale forandringer medfører.

Kognitive og intellektuelle funktioner

Der kan opstå vanskeligheder med at huske, med at tale og med at udtrykke sig. Det kan være svært at huske, at tale og at udtrykke sig. Ældre kan f.eks. miste tråden i en samtale, have svært ved at huske andres navne, forvirre folk. Dette er kognitiv forringelse.

Dette betyder dog ikke, at ældre mennesker ikke kan lære nye ting eller beskæftige sig med deres egne opgaver. Disse ændringer opfordrer os til at tænke, at disse situationer er dynamiske og ikke enestående.

Det er vigtigt at være opmærksom, hvis disse ændringer viser sig, og at gøre noget ved dem. Som vi allerede har sagt, behøver aldring ikke at være ensbetydende med tab, men snarere med tilpasning.

Du er måske også interesseret i: Hvorfor vi ældes: Opdag årsagerne

Råd til at håndtere aldring

Ligesom i alle andre faser i livet bør du også forberede dig på aldring. Når vi beslutter os for at forlade vores familiehjem eller stifte familie, tænker vi så ikke på et sted, et passende tidspunkt og de nødvendige ressourcer?

Nedenstående er nogle tips, der kan hjælpe os med, hvordan vi forestiller os selv i den fase af vores liv og træffer beslutninger om at vælge, hvordan vi vil leve i alderdommen.

1. Arbejd på accept

For at håndtere aldring skal vi acceptere de forandringer og transformationer, der vil ske. Lær at se på din nye virkelighed med nye øjne og ikke ud fra en tilstand af tab, hindring eller nostalgi over fortiden.

Det kan føre til mere frustration at forsøge at følge den samme rytme eller ikke anerkende nogle begrænsninger, som din krop kan præsentere.

2. Håndtere aldring: Følg en afbalanceret livsstil

På dette tidspunkt i livet hører vi ofte “man skal dø af et eller andet, og jeg vil foretrække, at det bliver af at nyde mig selv”. Men nydelse behøver ikke at være forbundet med overskud.

For at få en positiv oplevelse i alderdommen er det bedst at spise sundt, få nok hvile og dyrke moderat fysisk motion, alt efter hvad din krop tillader dig at gøre.

3. Vi har alle brug for omsorg

I løbet af aldringsprocessen begynder mange mennesker at føle sig frustrerede, når deres uafhængighed eller autonomi bliver påvirket. Hvis de f.eks. ikke længere kan se godt, kan de måske ikke længere køre bil og har brug for nogen til at ledsage dem. Mange ældre voksne føler sig ubrugelige eller som en byrde for deres familie.

I disse øjeblikke er det en god idé at huske på, at vi alle har brug for omsorg. Af den grund tager vi nogle gange hånd om andre, og andre gange modtager vi selv plejen.

4. Håndtere aldring: Hold dit sind aktivt

Du kan vælge forskellige formater til dette: Podcasts, sudoku, dokumentarfilm osv. Du skal fortsat udfordre dig selv kognitivt.

På samme måde kan du under aldringsprocessen fortsætte med at lære. Det kan være det øjeblik, hvor du begynder på et kursus, som du tidligere ikke har haft tid til, eller du kan endda udvikle teknologiske evner.

5. Mind ældre om, at de kan lave andre aktiviteter

For at opnå en positiv aldringsproces bør personen ikke holde op med at lave aktiviteter, men snarere erstatte dem med andre eller reducere intensiteten. Det er f.eks. måske ikke det bedste for dem at bruge hele eftermiddagen på at passe deres børnebørn, fordi de bliver trætte, men de kan måske hente børnene og køre dem hjem fra skole.

Nøglen her er at koncentrere sig om det, de kan gøre, og tilbyde alternativer og nye udfordringer.

6. Respektér de beslutninger, som de ældre træffer

Familien bør forstå, at ældre voksne ikke holder op med at være mennesker med rettigheder og evner til at træffe beslutninger. F.eks. tolker vi ofte, at de er deprimerede, fordi de ikke har lyst til at gå en tur i indkøbscentret, når de måske bare er trætte.

Nogle gange ønsker de ikke at have den sidste mobiltelefon fyldt med apps, som er sværere at administrere, men snarere en mere diskret model, der passer til deres egne interesser.

Vi kan tilbyde dem vores hjælp, men ikke påtvinge dem den. Det er vigtigt, at vi lærer at forstå og føle empati, når de stiller visse krav til os, og at vi respekterer deres beslutninger.

Mand strækker ud på kontor

For at håndtere aldring skal du ikke kæmpe imod den. Arbejd med den!

Som det sidste er det som en del af de mest vellykkede strategier til håndtering af aldring vigtigt at præcisere, at deltagelse og sociale ændringer er nødvendige. Vi befinder os i en tid, hvor vi forbinder alderdom med evaluering (ubrugelighed, tab af evner) og infantiliserer den.

Det er sandt, at alderdom har lige så meget at lære os som andre faser af livet. For at opleve en positiv aldringsproces må vi som samfund også tilbyde hjælp.

For at gøre det er det vigtigt, at vi glemmer de negative stereotyper, som vi forbinder med alderdom, og begynder at se de positive aspekter. Disse mennesker har passet på os på et tidspunkt. De har erfaringer og synspunkter, som vi kan lære meget af.

Det er vigtigt at arbejde for at skabe reelle billeder og diskussioner om, hvad alderdom egentlig er i dag.

Det kan interessere dig ...
Ultraforarbejdede fødevarer øger cellulær aldring
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Ultraforarbejdede fødevarer øger cellulær aldring

Det er vigtigt at reducere indtaget af ultraforarbejdede fødevarer for at kunne reducere deres bidrag af transfedt og giftige substanser.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Organización Mundial de la Salud en https://www.who.int/es
  • Rodríguez García, Yarmein, Oliva Díaz, Juan Ariel, Gil Hernández, Arletty, & Hernández Riera, Rodolfo. (2008). Características biopsicososciales de los ancianos. Revista Archivo Médico de Camagüey12(1) Recuperado en 05 de abril de 2021, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-02552008000100004&lng=es&tlng=es.
  • González Bernal, Jerónimo, & de la Fuente Anuncibay, Raquel (2014). Desarrollo Humano en la vejez: un envejecimiento óptimo desde los cuatro componentes del ser humano. International Journal of Developmental and Educational Psychology, 7(1),121-129.[fecha de Consulta 6 de Abril de 2021]. ISSN: 0214-9877. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=349851791013

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.