Rebecca-syndromet: Jalousi over partnerens eks

Rebecca-syndromet henviser til den jalousi, som en person føler over for sin elskers ekskæreste. Hvordan kan du genkende det? Hvorfor er det vigtigt at håndtere det? Læs med for at finde ud af det!
Rebecca-syndromet: Jalousi over partnerens eks
Isbelia Esther Farías López

Skrevet og kontrolleret af filosof Isbelia Esther Farías López.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Rebecca-syndromet henviser til de situationer, hvor en person oplever jalousi over for sin partners eks. Faktisk er denne type følelse mere udbredt i disse dage, ifølge nogle psykologer.

Det kan have mange årsager, lige fra lavt selvværd til et tvingende behov for at sammenligne sig selv med andre. I nogle tilfælde kan det endda være forårsaget af en partner.

Lad os se på det.

Hvor kommer navnet Rebecca-syndromet fra?

Dette syndrom bærer navnet på Alfred Hitchcocks film “Rebecca”, der blev udgivet i 1940 og er baseret på romanen “Rebecca” af Daphne du Maurier.

Denne kultfilm fortæller historien om en ung hofdame, der har en affære med en millionær, der er enke, og ender med at gifte sig med ham. Desværre for den nye brud er husholdersken og resten af husets tjenestefolk (et imponerende palæ kaldet Manderley) fjendtligt indstillet over for hende fra begyndelsen.

Den unge kvinde bliver konstant sammenlignet med den tidligere hustru. Hun bliver helliggjort, forherliget og beundret af alle, og lidt efter lidt begynder hovedpersonen at mærke sit selvværd blive svækket, når hun begynder at sammenligne sig selv med det næsten perfekte billede af den afdøde kvinde.

Som følge heraf begynder hun at udvikle jalousi uden grund, især da hun opdager, at hendes mands forhold til sin tidligere kone var alt andet end lykkeligt og fredeligt.

Hvad er Rebecca-syndromet?

Kvinde, der beder om sin partners telefon, repræsenterer Rebecca-syndromet

Forfatteren Peter Van Sommers udstiller sin egen holdning til denne form for jalousi. Han klassificerer den som “retrospektiv” i sit værk med titlen Jalousi: Hvad er det, og hvem føler det. Det vil sige fremkaldt af tidligere forhold, som ens nuværende partner har haft.

Derfor kan en person endda være jaloux på en partners eks, selvom personen er død. Den bulgarske forfatter Elias Canetti har også tidligere udtalt en aforisme, der passer godt til denne beskrivelse:

“Man skulle klassificere jalousi efter, hvad man hadede mest: Tidligere, nuværende og fremtidige rivaler.”

Det er almindeligt for en person med dette syndrom at forestille sig lykkelige situationer, som deres bedre halvdel oplevede med deres tidligere elsker.

Det er også almindeligt for personer med dette syndrom at antage, at de blandt andet er eller var mere intelligente, smukke eller attraktive. Det vil sige, at de tror, at disse personer var næsten perfekte.

Dette fører jaloux personer til en selvtilfreds adfærd over for den anden, selv om det modsatte også kan ske, og de kan føle sig overlegne. Sandheden er, at denne situation alvorligt påvirker sameksistensen som par, forårsager konflikter og kan endda ødelægge et forhold.

Årsager til Rebecca-syndromet

Som denne undersøgelse af forskerne Scheinkman og Werneck påpeger: “Jalousi er en kompleks relationel oplevelse. Det er en visceral frygt for tab.”

Denne måde at føle på omfatter tanker og følelser, der forårsager handlinger og reaktioner, som nogle gange virker uforståelige.

Kvinde kigger i ødelagt spejl

Rebecca-syndromet stammer ofte fra lavt selvværd. Det kan dog også skyldes sammenligninger.

De situationer, der øger muligheden for denne tilstand, er:

 • For det første det lave selvværd hos den person, der lider af syndromet.
 • Også partneren eller miljøet minder konstant om en eks.
 • Partneren foretager direkte sammenligninger mellem begge.
 • Personen med syndromet indser, at de ligner partneres eks, enten fysisk eller i personlighed.
 • Afslutningsvis har partneren ikke overvundet sorgfasen, og følelser og minder er ved overfladen, når de er nyligt enker.

Er der en behandling?

Forbedring af den situation, hvor irrationel frygt hersker, indebærer ofte en form for indgriben, ifølge Dr. Cuesta. I nogle tilfælde kan det også være nødvendigt for partneren til personer med dette syndrom at få psykologisk støtte.

Nogle forslag, der kan hjælpe, er:

 • For det første skal du forbedre kommunikationen med den nuværende partner.
 • For det andet bør den nuværende partner udtrykke sin utilfredshed og huske, hvorfor de er sammen.
 • Undgå også overdrevent at omtale den tidligere partners kvaliteter eller verbalisere detaljer.
 • Desuden skal du gennemgå de overbevisninger, som den jaloux person har.
 • Forbedr også selvværdet hos personen med dette syndrom.
 • Afslutningsvis skal du bl.a. ændre de kontrollerende holdninger.

Det er muligt at lægge symptomerne på jalousi bag sig og begynde at nyde forholdet virkelig her og nu med støtte fra en psykolog.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.