Rectus diastase: Hvordan behandles det?

De abdominale muskler adskilles ofte eller slides under graviditeten. Hvis du mener, der er noget galt, bør du tale med lægen.
Rectus diastase: Hvordan behandles det?
Carlos Fabián Avila

Bedømt og godkendt af læge Carlos Fabián Avila.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Rectus diastase er et mellemrum mellem de abdominale muskler.  Det sker, når musklerne taber deres spænding og det beskadiger vævet, der holder dem sammen.

Den menneskelige krop består af flere organer der er opdelt i fordøjelseskanalen, åndedrætsorganerne, nervesystemet, kredsløbs-og skelet- og muskelsystemet. Blandt de muskler, der dækker kroppen, er buk- eller recti-musklerne, der er placeret i torsoorådet ved maven.

To lodrette parallelle dele udgør recti musklerne. De er knyttet til linea alba, som er en kollagenfyldt fibrøs struktur, der løber gennem midten af maven.

Typer af rectus diastase

Når en kvinde går gennem graviditeten, vokser kvinden normalt overalt fra 7 til 35 centimeter i løbet af 9 måneder. Derfor strækker de abdominale muskler sig ud og kan forårsage to forskellige tilfælde af rectus diastase.

Anatomisk diastasis

Det første tilfælde er, når mavemusklerne rives og forårsager en udbulning i tarmområdet. Denne type rectus diastase sker på grund af fysisk aktivitet.

Kvinde der holder sig for maven

Funktionel diastasis

Et andet tilfælde af rectus diastase er når mavemusklerne adskilles. I disse tilfælde bliver området meget sårbart og kræver lægehjælp.

Konsekvenser ved rectus diastase

Nogle af de konsekvenser der kan opstå under en graviditet er som følgende:

  • Bækkenbunden mister sin fasthed, forårsager prolaps, urinkontinens og konstant bækkensmerter
  • Under træning vil maven bule ud
  • Svagt hold på indre organer
  • Løshed og maven begynder at pose
  • Brændende følelse, dårlig fordøjelse og tunghed
  • Rygsmerter
  • Umbilical, inguinal eller abdominal brok

De abdominale muskler adskilles ofte eller slides under graviditeten. Hvis du mener, der er noget galt, bør du tale med lægen. Du kan prøve lægens rådgivning sammen med følgende forslag.

Sådan behandles rectus diastase

Først og fremmest: En person, der har rectus diastase, kan ikke komme sig helt over denne tilstand, fordi deres muskler har foretaget meget store ændringer og kan derfor ikke genvinde deres tidligere styrke. Nogle af de bedste måder at styrke de abdominale muskler på er:

En smule fysisk aktivitet

Undgå at samle ting op fra gulvet så som mønter, pengesedler eller andre små ting, der forårsager tryk på abdominal området. Prøv også at undgå at stige ud af sengen mens du støtter dig selv på den ene side.

Øvelser

Kvinde der traener

Hypopressive abdominal øvelser vil hjælpe med at genoprette det ramte område og tone dine rektus muskler. Du bør vide, at fordi disse ikke er traditionelle under træning bør du søge råd fra en specialist.

Skinner

Der findes skinner der er specielt designet til at behandle rectus diastase. De er dog ikke beregnet til langvarig brug.

Sund kost

Spis sundt, og du vil undgå forstoppelse, som igen hjælper dine abdominale muskler og bækkenbund ved at mindske overskydende tryk, når du går på toilettet.

Tallerken med Brokoli salat - rectus diastase

Styrk din bækkenbund

Før du bliver gravid så styrk dine mavemuskler og bækkenbunden. Der er specielle øvelser som du kan følge, hvilket forhindrer denne medicinske tilstand i at blive værre.

Hvis din abdominal adskillelse fortsætter med at blive værre, er der andre løsninger til rådighed:

  • Fysisk terapi
  • Elektrostimulation
  • Abdominal kirugi

Anbefalinger for rectus diastase

Selvom abdominal adskillelse er en uventet tilstand, er der nogle anbefalinger, som du kan prøve for at minimere muskelafdrivningen så meget som muligt:

Vi vil også gerne nævne, at nogle mødre udvikler denne tilstand under deres graviditet eller endda efter fødslen. Anbefalingerne ovenfor kan hjælpe med at håndtere symptomerne på abdominal adskillelse.

Rectus diastase er en medicinsk tilstand, der kræver pleje, men ikke alle kvinder oplever det. Så prøv at nyde din graviditet uden at bekymre dig så meget om det, fordi du bør nyde denne særlige tid i dit liv.

Det kan interessere dig ...
Graviditet efter en alder af 35
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Graviditet efter en alder af 35

Førstegangsmødre på mere end 35 år har en øget risiko for komplikationer under graviditet. Derfor er der flere kejsersnit efter denne alder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.



Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.