Regressiv terapi: Hjælper hypnose til at helbrede tidligere sår?

Regressiv terapi er baseret på en tilbagevenden til fortiden gennem forskellige teknikker, såsom dyb afslapning eller klinisk hypnose. Vi analyserer den i detaljer.
Regressiv terapi: Hjælper hypnose til at helbrede tidligere sår?

Sidste ændring: 08 november, 2021

Når nogen taler om hypnose, visualiserer de fleste af os automatisk et pendul, der dingler foran vores øjne og bevæger sig fra side til side, og en person, der taler i monotone bløde toner. Men hvor meget er sandt, og hvor meget er falsk i disse forestillinger? Disse dage er hypnose ofte et af de mest anvendte værktøjer i regressiv terapi.

Vi vil tage et kig på, hvor effektivt det er.

For nogle er det et medicinsk værktøj, men for andre er det esoterisme eller magi. Nogle ser det også som noget, der gør folk sårbare på grund af deres tab af bevidsthed. Lad os se, hvad det handler om.

Hvad er regressiv terapi?

Regressiv terapi er baseret på at vende tilbage til en persons fortid gennem forskellige teknikker, såsom dyb afslapning eller klinisk hypnose. Formålet er at genopleve eventuelle traumatiske situationer, der kan have givet anledning til den pågældende persons symptomer eller tilstand.

På denne måde kan man ved mentalt og følelsesmæssigt at genopleve disse situationer forstå traumet og indlede en forbedringsproces. Ifølge American Psychological Association er hypnose “en bevidsthedstilstand, der involverer fokuseret opmærksomhed og reduceret perifer opmærksomhed”.

Som en ændret bevidsthedstilstand vil den give os mulighed for at forbinde os med nogle situationer, som vi har i baghovedet. Terapeuten, eller hvem end der står for hypnosen, guider klienten ved hjælp af forskellige ord eller sætninger for at finde den begivenhed, der kan forårsage en følelsesmæssig blokering.

I denne forstand understreger mange fagfolk, at der ikke er noget tab af bevidsthed. Eksperter anser det for afgørende at afklare dette aspekt for at skabe ro i sindet hos klienterne.

En kæde til hypnose

Er der tale om et bevidsthedstab?

Det forhold, at bevidstheden er ændret, kan indebære, at man er mere afslappet og forbundet med hypnosevejlederens forslag, men er overladt til hans eller hendes nåde. Sidstnævnte er en udbredt misforståelse.

Som et klinisk værktøj er det lige så tæt forbundet med velvære som enhver anden teknik, der anvendes i terapi. Desuden bevarer folk kontrollen over deres adfærd. I denne henseende hævder Mendoza og Capafons, at klinisk hypnose bruges som et supplement til andre interventioner, hvilket øger deres effektivitet.

Fordele og ulemper ved regressiv terapi

De personer, der er tilhængere af regressiv terapi, ser følgende fordele:

  • Det giver personen mulighed for at frigøre nogle episoder eller situationer med lidelse, da man ved at huske traumet kan arbejde på det.
  • Det giver personen mulighed for at bearbejde følelser, som holdt klienten tilbage.
  • Hypnose, som er et af de værktøjer, der anvendes i denne type terapi, anbefales til behandling af kroniske smerter og også til tilfælde af posttraumatisk stress, rygestop og søvnforstyrrelser.

Ulemperne omfatter følgende:

  • Regressiv terapi er ikke egnet til alle. Personen skal være myndig og må ikke være diagnosticeret med psykose, skizofreni, bipolar lidelse eller borderline-personlighedsforstyrrelse. Den anbefales heller ikke til personer, der har epilepsi, anoreksi, har forsøgt selvmord eller tager angstdæmpende eller antidepressive midler.
  • Det har endnu ikke fuldstændig validering og konsensus i det videnskabelige samfund. Selv om vi ved, at dette ikke har forhindret mange fagfolk i at bruge hypnose som teknik, er det sandt, at det at mangle denne støtte har forhindret eller hæmmet en mere udbredt anvendelse.
Mand på sofa lider af depression

Vigtigheden af at vælge hver enkelt teknik korrekt

Inden for psykologien findes der mange teorier og skoler med deres teoretiske postulater og deres egne interessecentre vedrørende tanker, adfærd og relationer. Der er også forskel på, hvilken del af personens liv de koncentrerer sig om. Nogle fokuserer på fortiden, mens andre er mere interesserede i her og nu.

Ud over forskellene og den type terapi, der vælges til den enkelte person, er det afgørende at arbejde med registrerede fagfolk, der kan akkreditere deres uddannelse og kompetence. Dette er af største vigtighed, da det er et så følsomt område i folks liv.

Husk, at vi har ret til at kende disse oplysninger. Vi må aldrig være i tvivl om den behandling, vi beslutter os for at starte, da vi regner med fagpersonens støtte og effektivitet.

Hypnose er en teknik, som mange andre, der indgår i et psykoterapeutisk forslag. De personer, der praktiserer den, er uddannet i den og skal anvende den med etik og ansvarlighed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.