9 tips til at hjælpe en person med bipolar lidelse

Det kan være en stor udfordring at hjælpe og ledsage nogen, der lider af et psykisk problem. Det indebærer en indsats for så vidt muligt at sikre den anden persons trivsel.
9 tips til at hjælpe en person med bipolar lidelse

Sidste ændring: 26 juli, 2022

Kærlighed og støtte fra betydningsfulde mennesker er en vigtig søjle for at anvende disse råd til at hjælpe en person med bipolar lidelse. Disse personer er en kilde til ekstern motivation og hjælper med at forbedre resultaterne og overholdelse af behandlingen.

Bipolar lidelse er en kronisk psykisk sygdom, der påvirker folks humør. Desuden medfører dens konsekvenser alvorlig forringelse på det interpersonelle, erhvervsmæssige og sociale område. Derfor er medicinsk og psykologisk pleje af afgørende betydning for at sikre patientens velbefindende.

Hvis du kender eller bor sammen med en person med denne lidelse, inviterer vi dig til at blive ved med at læse, mens vi præsenterer nogle tips, der guider dig til at tilbyde den passende og nødvendige støtte.

Hvad er bipolar lidelse?

Det er en mental tilstand, der producerer ekstreme og ukontrollerbare humørsvingninger. Disse ændringer omfatter en manisk eller hypomanisk polaritet kendetegnet ved høje niveauer af eufori, uro og følelser af storhed og en depressiv polaritet kendetegnet ved følelser af sorg, mangel på interesse og træthed.

Humørsvingninger sker ikke pludseligt, dvs. de kan tage måneder. Intensiteten af disse ændringer er også slående, hvilket skaber meget ubehag og en betydelig forringelse af personens interpersonelle, sociale og erhvervsmæssige funktion.

Afhængigt af symptomatologien har forskere klassificeret forskellige typer bipolar lidelse:

  • Bipolar I lidelse består af manifestation af mindst en manisk episode. Før eller efter episoden kan personen have haft hypomaniske episoder (mildere udtryk for maniske symptomer) eller større depression.
  • Bipolar II lidelse: Personen har haft mindst en alvorlig depressiv episode og mindst en hypoman episode. I dette tilfælde er der ingen maniske episoder. I så fald ville diagnosen blive type I.
  • Cyklotymisk lidelse: Dette er kendetegnet ved kroniske humørsvingninger omfattende mange perioder med hypomaniske symptomer (uden at opfylde kriterierne for en hypoman episode) og adskillige perioder med depressive symptomer (uden at opfylde kriterierne for en depressiv episode). Disse forstyrrelser er til stede i mindst 2 år hos voksne og 1 år hos børn og unge.
  • Andre typer: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM V) indebærer også bipolare lidelser forårsaget af stoffer eller medicin.
En bipolar kvinde med maske og to ansigter
Bipolar lidelse er et kronisk sundhedsproblem, der kræver støtte fra familiens netværk.

Tips til at hjælpe en person med bipolar lidelse

Ud over medicinsk behandling er støtte fra familie og venner ekstremt vigtig for at sikre trivsel og stabilitet hos mennesker med bipolar lidelse. Hvis du bor sammen med eller kender nogen med denne tilstand, er der mange måder, du kan hjælpe på.

1. Lær så meget, som du kan, om bipolar lidelse

Jo mere du ved om bipolar lidelse, jo mere kan du hjælpe. Dette betyder at forstå de depressive og maniske symptomer, de tilgængelige behandlinger og konsekvenserne af angrebene.

2. Hjælp dem med at acceptere deres lidelse

Det er af afgørende betydning, at den berørte person erkender, at de har et sundhedsproblem. På denne måde vil de være mere villige til at modtage den nødvendige hjælp.

Husk, at familie og venners rolle er at tilbyde kærlighed og støtte. Derfor er intervention fra en psykolog nødvendig for at der kan ske en væsentlig forbedring.

En måde at få personen til at acceptere at gå i terapi på er ved at tale med dem om de fordele, det giver. På dette tidspunkt er det vigtigt at være forsigtig med vores ord, fordi vi ikke ønsker, at personen skal føle sig dømt eller presset.

3. Gå i terapi med dem

At være villig og tilgængelig til at ledsage dem i deres terapi kan være en ekstra kilde til motivation. Du forhindrer også personen i at føle sig alene, hvilket bidrager væsentligt til, at de ikke giver op.

På den anden side, hvis personen tillader det, er det nyttigt at tale med de fagfolk, der behandler dem. Derefter kan de give dig mere gyldige oplysninger om deres tilstand, råd til, hvordan du håndterer specifikke kriser, og besvare dine bekymringer.

4. Vær empatisk og forstående for at hjælpe en person med bipolar lidelse

At være empatisk betyder at sætte dig selv i den andens sko, hvilket giver dig mulighed for at reagere eller handle bedre. For at gøre dette er det vigtigt at lytte aktivt, forblive rolig, undgå at argumentere, dømme eller tage et emne op, der irriterer eller frustrerer.

Ofte er alt, hvad disse mennesker har brug for, en god lytter, især når de vil udtrykke udfordringer. I disse tilfælde er det vigtigt at udtrykke accept og forståelse. På denne måde vil du føle dig mere tryg ved din tilstand og være mere åben.

5. Overvåg deres medicin

Den mest effektive behandling af bipolar lidelse er en afbalanceret kombination af terapi og medicin. I de fleste tilfælde er medicin afgørende for at sikre følelsesmæssig stabilitet.

Derfor er en måde at hjælpe personen på at kontrollere, så ofte som muligt, at de tager pillerne som anbefalet af lægen. Hvis dette ikke er tilfældet, skal du tale med lægen. Husk dog, at disse samtaler skal være ikke-fordømmende.

6. Hav en plan i nødstilfælde

Bipolar lidelse er ofte uforudsigelig. Depressive og maniske angreb kan også være farlige, både for den berørte person og for personerne omkring dem. Derfor er det nødvendigt at have al støtte og hurtige handlingsplaner for at kunne håndtere sagen.

Vi råder den berørte person, familie og venner til at have telefonnumre til terapeuter, ambulancer, hospitaler og andre mennesker i nærheden af dem. Så kan der i krisetider let tilkaldes hjælp.

7. Glem ikke selvpleje for at hjælpe en person med bipolar lidelse

Hvis du bor sammen med en, der har bipolar lidelse, kan det være let at glemme din egenomsorg. Derudover er det velkendt, at det at være omsorgsperson i denne situation medfører en følelsesmæssig og psykologisk overbelastning, der ender med at blive værre.

For at hjælpe nogen skal du have den følelsesmæssige kapacitet til at gøre det. Så sørg for, at du får nok søvn, spiser sundt, dyrker motion og endda deltager i terapi.

8. Lær mestringsstrategier til at hjælpe med at kontrollere angrebene

Dette kan tage tid og kan endda være komplekst. Det vigtigste er at lære at genkende de symptomer eller indikatorer, der foregriber en manisk eller depressiv episode, og derefter handle for at forhindre udviklingen af episoden eller forsinke dens begyndelse.

Det er også nyttigt for den berørte person at lære at genkende disse tegn og at kunne handle på egen hånd. Dette hjælper dem med at få selvkontrol og autonomi.

En trist kvinde
Kriser med bipolar lidelse er intense, og det tager tid at lære at håndtere dem bedst muligt.

9. Tilbyd kvalitetstid

Mennesker med bipolar lidelse har ofte svært ved at etablere og vedligeholde varige og stabile relationer. Når det er sagt, er det vigtigt, at du bruger kvalitetstid og nyder aktiviteter med dem, så de ikke bliver isolerede og ensomme.

Så du kan tænke på aktiviteter, som I  begge nyder, der sikrer interaktion og en følelse af at leve et normalt liv!

Anvend disse tips til at hjælpe en person med bipolar lidelse

Afslutningsvis kan det være en stor udfordring at hjælpe og ledsage nogen, der lider af et psykisk problem. Det indebærer en indsats for så vidt muligt at sikre den anden persons trivsel.

Derfor er det meget vigtigt ikke at glemme egenomsorg og uddanne dig selv så meget som muligt om lidelserne. Dette giver dig mulighed for at tilbyde mere præcis støtte, der er skræddersyet til individuelle behov.

Det kan interessere dig ...
Alt om bipolar I: En psykisk lidelse
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Alt om bipolar I: En psykisk lidelse

Bipolar I (udtales "bipolar et") er en psykisk sygdom, hvor patienterne viser adfærd og vaner, som påvirker deres livskvalitet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.