Regulerende fødevarer: Hvad er de, og hvorfor spise dem?

Regelmæssig indtagelse af regulerende fødevarer spiller en vigtig rolle i sundhedsplejen. Vi fortæller dig i detaljer, hvad de er, og hvorfor de er gavnlige.
Regulerende fødevarer: Hvad er de, og hvorfor spise dem?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 01 oktober, 2022

Regulerende fødevarer er fødevarer med høj næringstæthed, der kan hjælpe kroppens funktioner til at blive udført korrekt. De vil bidrage til at styrke immunsystemet, undgå forstoppelse og mindske risikoen for udvikling af kroniske sygdomme.

Derfor skal de være regelmæssigt til stede i kosten. Det vil således være lettere at opretholde en god sundhedstilstand gennem årene. Generelt er der tale om friske produkter, såsom grøntsager.

De indeholder normalt mange vitaminer og antioxidanter. Et regelmæssigt indtag undgår mangel på vigtige mikronæringsstoffer og er forbundet med en lavere risiko for død uanset årsag. Vil du vide mere om det?

Regulerende fødevarers funktioner

Eksempler på regulerende fødevarer omfatter jordbær, blommer, ananas, bananer, druer, avocadoer, rucola. De er alle kendetegnet ved at være friske, har en begrænset energitæthed, men er en kilde til mikronæringsstoffer.

På grund af deres næringsværdi, forbedrer de funktionen af den indre fysiologi, hvilket hjælper med at forebygge sygdomme. For at være mere præcis, er de en rig kilde til C-vitamin, et element med mange implikationer i kroppen.

Det er f.eks. vigtigt for at forbedre immunfunktionen, både den medfødte og den erhvervede funktion. Sådan lyder det i en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Nutrients. Desuden er dets optimale niveauer nøglen til håndtering af symptomer på smitsomme sygdomme.

Desuden skal det bemærkes, at de fytokemikalier, der er i disse fødevarer, formår at neutralisere dannelsen af frie radikaler og deres efterfølgende ophobning i kroppens væv.

Der er tale om en effekt, som har vist sig at beskytte mod udviklingen af kroniske helbredsproblemer. Et eksempel på disse er hjerte-kar-sygdomme eller endog visse former for kræft.

De indeholder også essentielle mineraler, som spiller en vigtig rolle for velvære. De, der leverer jern, bidrager til at opretholde en god ilttransport gennem blodet. Mangel på jern kan føre til anæmi, som det fremgår af forskning i Journal of Internal Medicine.

Kvinde spiser salat, der består af regulerende fødevarer

Regulerende fødevarer indeholder næringsstoffer, der bidrager til at optimere kroppens korrekte funktion.

Hvornår skal man inkludere regulerende fødevarer i kosten?

Ideelt set bør regulerende fødevarer optræde i den daglige kost. Faktisk anbefaler ernæringseksperter, at kosten bør være baseret på friske produkter, og at der bør garanteres 5 portioner frugt og grøntsager hver dag.

På denne måde vil en god sundhedstilstand blive opretholdt gennem årene, så længe andre gode vaner som f.eks. regelmæssig fysisk aktivitet sikres. Det er også vigtigt at veksle mellem rå og tilberedte fødevarer.

Nogle gange påvirker tilberedningsprocesserne tilgængeligheden af næringsstoffer, hvilket ændrer deres optagelse. En del af disse elementer kan endda udskilles og gå til spilde i kogevandet.

Hvis der ikke anvendes bouillon, vil rettens samlede næringsværdi blive reduceret. Dette sker ikke, når grøntsagerne spises rå.

I denne henseende vil det også være centralt at prioritere indtagelse af grøntsager i uforarbejdet form. Når der kun anvendes saft eller de indgår i smoothies, mister man en del af fibrene, hvilket medfører en koncentration af sukkerstoffer og en hurtigere indgang af disse i blodbanen.

Nogle eksperter er enige om, at denne mekanisme kan være forbundet med en højere risiko for at udvikle metaboliske sygdomme på mellemlang sigt, som det er tilfældet med type 2-diabetes.

Eksempel på regulerende fødevarer

Regulerende fødevarer bør indgå i den daglige kost. Indtagelse af disse fødevarer garanterer en passende optagelse af mikronæringsstoffer.

Indtag disse fødevarer dagligt

Som du har set, er der en række fødevarer, der skal indgå regelmæssigt i kosten for at passe på dit helbred. De næringsstoffer, de leverer, er aktivt involveret i kroppens korrekte funktion, så et underskud af dem kan føre til en øget risiko for sygdom.

Du skal naturligvis huske på, at det ikke er nok blot at passe på din kost for at beskytte dit helbred, når du bliver ældre. Det vil være afgørende at fremme en række gode vaner som helhed.

For eksempel gør daglig fysisk træning en forskel, idet der lægges særlig vægt på styrketræning. Det vil også være vigtigt at få en god nats søvn hver nat for at sikre, at restitutionsprocesserne gennemføres, og for at opnå en god hormonel balance.

Det kan interessere dig ...
Hvordan er det, at tilsætningsstoffer til fødevarer påvirker kroppen?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvordan er det, at tilsætningsstoffer til fødevarer påvirker kroppen?

Tilsætningsstoffer bliver tilføjet til fødevarer for industrielle formål. Ved du, hvordan tilsætningsstoffer til fødevarer påvirker kroppen?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Cappellini MD, Musallam KM, Taher AT. Iron deficiency anaemia revisited. J Intern Med. 2020;287(2):153-170. doi:10.1111/joim.13004

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.