Avitaminose: Manglen på vitaminer

Avitaminose er en fejl eller mangel i antallet af vitaminer, som vores organer skal bruge for at fungere korrekt. Hvorfor sker det? Hvordan påvirker det vores helbred? Læs med her for at finde ud af mere!
Avitaminose: Manglen på vitaminer
Marta Guzmán

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Marta Guzmán.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Avitaminose er det totale fravær af vitaminer i en krop. Dette er dog en meget sjælden tilstand. Hypovitaminose D, en mangel på D-vitamin, er meget mere almindeligt. Vitaminer er nødvendige næringsstoffer til vores kroppe.

Det er dog relativt let ikke at få de anbefalede daglige mængder, når du ikke spiser en afbalanceret kost, der indeholder alle fødevaregrupper.

Årsager til avitaminose

Samlet set har vores krop brug for relativt små mængder vitaminer, hvis vi sammenligner dem med den mængde protein og kulhydrater, vi skal bruge. Imidlertid får mange mennesker ikke nok vitaminer.

En ært på tallerken viser en kost, der kan føre til avitaminose

Meget restriktive diæter kan føre til avitaminose. Disse typer diæter forhindrer, at man indtager den minimalt anbefalede mængde af vitaminer. Vi henviser imidlertid ikke kun til vægttabs-mani her. Disse diæter kan skyldes eksterne fødevareforhold i tilfælde af hungersnød, tørke, militære konflikter eller flygtningebevægelser.

Imidlertid opstår denne tilstand ofte på grund af selvpålagte begrænsninger. Dette inkluderer alt for strenge diæter, der mangler professionelt tilsyn og eliminerer basale fødevaregrupper. Det inkluderer også utilstrækkelige kostvaner over længere perioder.

Læs også: Er du træt? Så mangler du måske de her vitaminer

Forøgelse af ernæringsmæssige behov

Det er også muligt at udvikle en mangel på grund af amning, for eksempel. En hurtig fysisk udvikling eller for meget intens fysisk aktivitet kan også forårsage denne tilstand. I disse tilfælde, til trods for at have spist mere eller mindre som vanligt, opstår der en mangel, fordi dette er situationer, hvor du har brug for et højere indtag af vitaminer.

Øget vitamintab

Dette kan blive et problem, hvis det sker i for store mængder. Det er også meget almindeligt i tilfælde af sygdomme, der opstår ved kronisk diarré, såsom cøliaki, inflammatoriske tarmsygdomme eller fødevareintolerancer.

Rygning

En undersøgelse offentliggjort i det medicinske tidsskrift American Journal of Public Health påpeger, at denne vane normalt ødelægger meget C-vitamin. Så øg dit indtag af dette vitamin, hvis du ryger.

Alkoholisme

Ifølge en udgivelse i International Journal for Vitamin and Nutrition Research er mange patienter med kronisk alkoholisme underernærede. Dette kan opstå på grund af to årsager.

For det første får de muligvis ikke ordentlig ernæring og mangler essentielle næringsstoffer. På den anden side forhindrer alkohol korrekt fordøjelse og optagelsen af vitaminer.

Vitaminerne

Vitaminer igangsætter og stimulerer alle de biokemiske aktiviteter i kroppen, der er nødvendige for liv og sundhed. Derfor er de meget vigtige!

Generelt kan du opdele de 13 essentielle vitaminer i to grupper:

For at forstå denne tilstand bedre, vil vi se på, hvad der sker, når det forekommer med hver type vitamin.

Avitaminose af vandopløselige vitaminer

Fødevarer med C-vitaminer
 • Mangel på ascorbinsyre eller C-vitamin kan føre til ændringer i mund, hud eller hår. Du kan også få skørbug, hvis du mangler dette vitamin.
 • Tiamin- eller vitamin B1-mangel kan forårsage problemer. Disse inkluderer neurologiske, hjerte-kar-og psykiatriske lidelser. Wernicke encephalopathy og Korsakoff syndrom er også et par kliniske lidelser, der kan forekomme på grund af tiaminmangel.
 • Riboflavin- eller vitamin B2-mangel udløser ændringer i slimhinderne, især i munden og øjnene. Og der kan også være hævelse i tungen, tørre øjne og vedvarende vand i øjnene.
 • Niacin- eller vitamin B3-mangel manifesterer sig gennem symptomer på mave-, dermatologiske og demenssygdomme. Der kan også forekomme en sygdom ved navn pellagra.
 • Pantotensyre eller vitamin B5-mangel kan forårsage dermatologiske, fordøjelsesmæssige og neurologiske lidelser.
 • Et pyridoxin- eller vitamin B6-underskud kan forårsage anæmi og neurologiske, nerve- og fordøjelsesproblemer.
 • Folinsyre- eller vitamin B9-underskud kan forårsage forskellige problemer. For det første kan denne form for mangel føre til megaloblastær anæmi. Og så er vitaminet vigtigt for den korrekte udvikling af et foster.
 • En biotin- eller vitamin B8-mangel kan forårsage alopecia, dermatitis og forsinket psykomotorisk udvikling.
 • Cobalamin- eller vitamin B12-mangel kan forårsage perniciøs anæmi og neuromuskulære- eller blodlidelser.

Læs også: Tag disse 4 vitaminer for at forbedre dit immunsystem

Avitaminose af fedtopløselige vitaminer

 • A-vitamin spiller en meget vigtig rolle i synet. Derfor fører en mangel på dette vitamin til natteblindhed. Det kan derudover også svække immunsystemet.
 • D-vitamin er vigtigt for knoglesundheden og for at reducere risikoen for brud. Alt i alt er dette den mest almindelige mangel.
 • K-vitaminmangel fører til hæmoragisk sygdom hos nyfødte og blødninger hos voksne.
 • Vitamin E-mangel kan forårsage hæmolytisk anæmi og neurologiske underskud.

Hvis du tror, at du muligvis lider af nogen af disse mangler, er det vigtigt at gå til din læge. For at overvinde dem skal du indtage en sund og afbalanceret kost, hvor alle fødevaregrupper er inkluderet. Hvis du ikke kan imødekomme alle dine vitaminbehov gennem mad, kan du derudover altid vælge vitamintilskud.

Konsulter din læge om de bedste muligheder for dig.

Det kan interessere dig ...
6 tegn på vitaminmangel, der viser sig i dit ansigt
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
6 tegn på vitaminmangel, der viser sig i dit ansigt

Hold øje med de her tegn på vitaminmangel. Uden vitaminer bliver du nemt træt og er mere sårbar overfor sygdomme. Genkend tegnene her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Brown DD., Nutritional considerations for the vegetarian and vegan dancer. J Dance Med Sci, 2018. 22(1): 44-53.
 • Valentin M., Mazeau PC., Zerah M., Ceccaldi PF., et al., Acid folic and pregnancy: a mandatory supplementation. Ann Endocrinol, 2018. 79 (2): 91-94.
 • Schectman G., Byrd JC., Gruchow WH., The influence of smoking on vitamin C status in adutls. Am J Public Heatlh, 1989.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.