Sådan bør du vaske frugt og grøntsager

Selv om mange ofte skræller frugt og grøntsager inden de spiser dem, bør de altid vaskes bagefter for at undgå, at bakterier fra skrællen forurener frugtkødet.
Sådan bør du vaske frugt og grøntsager

Sidste ændring: 09 august, 2019

Det er ekstremt vigtigt at spise frugt og grøntsager for at holde sig sund. Disse fødevarer forsyner os med en masse næringsstoffer som hjælper kroppen med at udføre essentielle funktioner. Ud over at bidrage til et sundt immunforsvar, som forbedrer vores modstandskraft over for sygdomme.

Den bedste måde at spise frugt på, er i deres naturlige, rå stadie, eller i juicer, som ikke indeholder nogen former for tilsætningsstoffer eller konserveringsmidler. Nogle grøntsager er også bedst rå. Imens man ved andre grøntsager får mest ud af deres sunde egenskaber ved først at dampe dem eller koge dem i lidt vand.

Selv om disse madvarer har utroligt mange gode egenskaber, indebærer deres udendørs dyrkning ofte en del forurening af miljøet. Ud over det, bruger man ofte mange pesticider og kemikalier på gårdene. Endda når de er til salg i supermarkedet, kommer de i kontakt med bakterier i hænderne på medarbejdere og kunder.

Metoder til at vaske og desinficere frugt og grøntsager

  • Eddike er et af de bedste desinficerende midler til frugt og grøntsager, da det det fjerner skadelige bakterier fra overfladen og får fødevarerne til at holde længere. Eddike har også antioxidante egenskaber. Tilføj en kop eddike til en skål vand. Lad dine grøntsager ligge i dette miks i 20 minutter før brug.
  • En blanding af eddike og citron kan også medvirke til en sund konservering af frugt. Kombiner eddike, vand og citron i forholdet 1:1:1 i en sprayflaske og lad frugten trække i dette miks. Lad det sidde på i 10 minutter og rens derefter med rent vand.
  • Naturlige sæber er også gode desinficerende midler,. Men bør kun anvendes i små mængder og altid renses godt af efter brug for at fjerne alle sæberester, som vil kunne ændre smagen.
  • Man kan også blande vand med fem dråber te træ olie og lade frugt og grøntsager ligge i blød i denne blanding i et par minutter for at desinficere dem. Lad dem tørre godt bagefter.

Husk disse råd

Groentsager der bliver vasket
  • For at fjerne rester af bakterier, bør man vaske hver frugt eller grøntsag grundigt før man spiser den. Før tilberedning bør man sikre sig, at alle beholdere og køkkenredskaber er blevet rengjort og er fri for forureninger. Husk også altid at vaske hænderne grundigt, før madlavningen påbegyndes.
  • Undgå at bruge kemikalier eller varmt vand under rensningen af frugt og grøntsager. Dette kan forårsage at nogle af de mister nogle af deres gode næringsstoffer 
  • Det er ikke altid en god idé at skrælle frugt eller grøntsager før brug, for i mange tilfælde indeholder skrællen gode næringsstoffer, som er vigtige for helbredet. Når det er sagt, bør man altid vaske sine skrællede grøntsager, da bakterier som sidder på skrællen, stadig godt kan komme i kontakt med grøntsagskødet og forurene det.
  • Når man renser grøntsager såsom salat eller kål, bør man smide de yderste blade ud, størstedelen af bakterierne sidder der. Derefter bør man vaske hvert enkelt blad for sig, for at fjerne ethvert spor af insektaffald og kemikalier.
  • Det er meget vigtigt at sikre sig, at de frugter, grøntsager og andre madvarer, man spiser, er helt fri for bakterier som kan forårsage infektioner eller sygdom. Hvis man spiser madvarer, som ikke er blevet grundigt renset, kan det give negative bivirkninger. Og ændre den naturlige balance i fordøjelsessystemet, hvilket kan forårsage at man får diarré eller madforgiftning.  Derfor er det meget vigtigt altid at have god hygiejne under desinfektionen og forberedelsen af madvarer.

Rå frugter og grøntsager giver kroppen masser af gode næringsstoffer, såsom proteiner, mineraler, vitaminer og andre stoffer, som kan gå tabt under tilberedningen. Men kontakt med kemikalier og bakterier kan fjerne nogle af de gode næringsstoffer, så i stedet for at undgå at spise madvarerne rå, bør man bare følge de ovenstående anbefalinger for at fjerne disse skadelige stoffer og forbedre kroppens overordnede sundhed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.