Sådan kan du fjerne kortfrynset uldlus fra planter

Lær, hvordan du naturligt og effektivt kan fjerne kortfrynset uldlus. Du vil kunne genoprette dine planter, så de får et godt helbred.
Sådan kan du fjerne kortfrynset uldlus fra planter

Sidste ændring: 27 maj, 2023

Skadedyr i haver og frugtplantager er en stor plage. Problemet er, at hvis vi ikke opdager dem i tide, spreder de sig og inficerer alle planter, både udendørs og indendørs. I denne artikel vil vi se nærmere på, hvordan man kan fjerne kortfrynset uldlus på en enkel og effektiv måde.

Dette skadedyr er et af de mest almindelige, selv om den gode nyhed er, at der er flere måder at udrydde det på. Læs med og lær, hvordan du eliminerer den.

Hvad er kortfrynset uldlus, og hvordan kan de identificeres?

Dens videnskabelige navn er Planococcus citri, og den er kendt som kortfrynset uldus på grund af dens uldlignende udseende. Det er et insekt, der findes på forskellige arter af planter, og som foretrækker citrusfrugttræer og grøntsager. Der findes flere typer af uldlus, bl.a. den ribbede, den langhalede og den grå uldlus.

Den hører til gruppen af polyfage skadedyr.

Denne type af uldlus er ovalformet og er dækket af en hvid eller gullig substans. Den ernærer sig ved at suge saften fra de planter, den angriber.

På denne måde svækkes planten, og uldlusen bliver stærkere. Den tager ikke kun føde fra planten, men fremmer også spredningen af virus og svampe.

Hannen og hunnen af denne uldlusart er forskellige og har meget forskellige funktioner. Hunnen er større og udskiller denne hvidlige substans for at beskytte æggene, som kan være op til 2000 æg. Hannen er derimod mindre, lever meget kort tid og har praktisk talt kun til opgave at befrugte hunnen.

Dens tilstedeværelse på planter er mere almindelig i sommer- og forårsmånederne. Et af de største problemer er, at det er meget vanskeligt at opdage dem på et tidligt vækststadie. Det skyldes, at de har en tendens til at være placeret i områder af planten, der ikke er særlig synlige.

Behov for at fjerne kortfrynset uldlus
Tidlig opdagelse af dette skadedyr forbedrer plantens prognose.

Vi tror, at du også vil nyde at læse denne artikel: 10 sol- og tørketålende planter

Sådan kan du fjerne kortfrynset uldlus med naturlige pesticider

Først skal du opdage tilstedeværelsen af lusen. Hvis du bemærker, at planten har gule blade, mister blomster og frugter og har et dårligt generelt udseende, er den sandsynligvis inficeret. Desuden tiltrækker uldlus myrer, så hold øje med disse insekter.

I dette tilfælde skal du tjekke bagsiden af bladene, deres hjørner og skjulte kviste. Så snart du bemærker den hvide substans, der produceres af uldlus, skal du handle hurtigt.

Kaliumopløsning

Et af de naturlige insekticider er kaliumsæbe. Når det kommer i kontakt med skadedyret, blødgør det dets overhud og ender med at kvæle det.

Kerosinolie til at fjerne kortfrynset uldlus

Dette er et naturligt insekticid fremstillet af petroleum. Det virker ved at danne en film, der beskytter planten.

Det har en langtidsvirkning og er meget effektivt. Generelt er det meget anvendt i afgrøder, hvor der er oliven- og citrontræer.

Diatomit

I dette tilfælde udtørrer det skadedyret, når det kommer i kontakt med det. Selv om det ikke er den mest anvendte metode til at fjerne uldlus, er det fremragende til at udrydde dem fra kaktusser og sukkulenter.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: En nem guide til guldranke: En væsentlig stueplante

Pyrethroid

Stoffet fremstilles ved at blande organiske forbindelser af naturlig oprindelse, der kommer fra visse blomster. Vi anbefaler altid, at du omhyggeligt læser etiketterne på hvert af disse produkter for at arbejde med de rigtige doser og på en sikker måde.

Hvordan kan man fjerne kortfrynset uldlus med naturlige midler?

Der er hjemmemetoder, du kan bruge til at bekæmpe uldlus og holde dem væk fra dit hjem. Her er nogle af dem.

Neemolie

Neem er en vegetabilsk olie, der har en kraftig insektdræbende effekt. Du skal opløse en spiseskefuld i en mellemstor flaske vand og tilføje et par dråber flydende sæbe. Sprøjt planterne med dette præparat tre gange om ugen.

Sæbe

Til dette skal du fortynde flydende sæbe i frisk vand og tilsætte alkohol. De tre ingredienser anvendes i lige store dele.

Kom blandingen i en sprayflaske og sprøjt det på det berørte område. En gang om ugen er nok.

Mariehøns

Dette er en af de mest interessante muligheder. Mariehønen, Cryptolaemus montrouzieri, elsker at spise uldlus, så det er bare at gå til en specialforretning og købe eksemplarer af dette insekt. Efter et par dage har du ikke flere uldlus!

Uldlus på plante
Mariehøns, der er rovdyr af uldlus, sælges i specialforretninger.

Alkohol

I dette tilfælde foreslås det at bruge alkohol, når du vander planterne. Du skal bruge isopropylalkohol med vand og vande de stængler og blade, som du opdager er syge, 2 gange om måneden. Selv om dette er en meget effektiv metode, anbefales det ikke til sarte planter, men snarere til kaktusser.

Bedre at forebygge end at fjerne kortfrynset uldlus

Vi håber, at du kan anvende nogle af disse metoder, som vi har delt med dig, for at udrydde skadedyret og genoprette dine planters sundhed. Husk, at forebyggelse er et af de bedste værktøjer. I denne forstand må du ikke overvande planterne, men derimod beskære dem ofte og holde øje med myrer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Viñuela, E., Handel, U., & Vogt, H. (1996). Evaluación en campo de los efectos secundarios de dos plaguicidas de origen botánico, una piretrina natural y un extracto de neem, sobre Chrysoperla carnea Steph.(Neuroptera: Chrysopidae).  San. Veg. Plagas22(1), 97-106.
  • Edgar, O. E. (1997). Efectividad biológica de insecticidas no convencionales metarhizium anisopliae y la piretrina para el control de plagas del maíz.
  • Nicolás, H. C. (2011). Ventajas y desventajas de los insecticidas químicos y naturales. Universidad veracruzana. Facultad deficiencias químicas74.
  • Delgado Jiménez, J. A., & Espinoza Lozano, L. (2021). Uso de insectos nativos en el control biológico de las cochinillas algodonosas presentes en las plantas ornamentales dela ciudad de Guayaquil(Doctoral dissertation, ESPOL. FCV.).
  • Coto, J. L. P. (2015). Cochinilla acanalada: Icerya purchasis.  Revista Agroecológica de Divulgación, (22), 55-55.
  • Malagón, J., & Monzó, J. C. (2014). Los trips y las cochinillas algodonosas, plagas emergentes en el cultivo del caqui. Phytoma España: La revista profesional de sanidad vegetal, (259), 44-51.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.