Sådan fjerner du nemt plak fra tænderne derhjemme

Plak er en glat og klæbrig hinde dannet af bakterier, der fortsætter med at vokse indtil det til sidst sidder fast på tænderne. Bakterierne der danner denne plak kan give huller og tandkødssygdomme, hvis det ikke fjernes dagligt ved tandbørstning og brug af tandtråd. Dette problem giver dårlig ånde og kan føre til mere alvorlige lidelser såsom tandkødsbetændelse og parodontose.
Sådan fjerner du nemt plak fra tænderne derhjemme

Sidste ændring: 26 august, 2022

Plak bruger det sukker, vi indtager når vi spiser, til at producere syre, der kan forårsage korrosion af tandemaljen. Hvis dette ikke kommer under kontrol i tide, kan tandemaljen nedbrydes og forårsage huller i tænderne, som der udover at se dårligt ud, også kan give dårlig ånde.

Plak er meget svært at se, og da det ikke har nogen farve, kan det forveksles med andre ting på tanden. Dog når det allerede har akkumuleret sig, ses det nemt som et hvidt tykt lag af madrester mellem tænderne. Plakken fortsætter med at gro hver dag og fører til mange andre problemer i munden. Af denne grund bør du have en god daglig hygiejne og stoppe væksten af plak ved brug af hjemmelavede midler.

Tips til at forebygge og behandle plak

For at forebygge og forhindre plak er det meget vigtigt at have en god mundhygiejne, da det vil lette fjernelsen af bakterier, der er skyld i dette problem.

Korrekt tandbørstning

At børste sine tænder er en af de bedste måder at fjerne de bakterier, der forårsager plak på. Dog er der mange mennesker, der ikke børster dem korrekt, og dette reducerer dens effektivitet til at bekæmpe bakterierne. Til at begynde med bør du vælge en tandbørste med runde og bløde børster for at beskytte tandkødsvævet. Vælg en tandpasta med fluor, og evt en der bærer ADA (American Dental Association) stemplet.

Når du børster, hold tandbørsten som en blyant og bevæg den i små cirkler over en eller to tænder af gangen.

Brug tandtråd

Tandtråd til at bekæmpe plak

Mange mennesker har stadig ikke gjort brugen af tandtråd til en del af deres daglige mundhygiejne, da de ikke er klar over, at det er nødvendigt for at fjerne det flest mulige antal bakterier. Og ligesom med tandbørstning, er det meget vigtigt at bruge tandtråd korrekt for at nyde godt af dens fordele. Tag omkring 45 cm. (18 tommer) tandtråd, rul hver ende omkring dine fingre indtil du har en afstand på ca. 2,5 cm. (1 tomme) imellem dem og begynd forsigtigt at bevæge tandtråden imellem dine tænder, bevæg nedad på de øverste tænder og opad på de nederste tænder.

Rens imellem måltider

Efter at have spist er det meget vigtigt at rense din mund, da du på denne måde vil fjerne de fleste af de tilbageværende madpartikler imellem tænderne fra munden. Til dette kan du bruge en kommerciel mundskyl eller lave din egen hjemmelavede med en 50/50 blanding af vand og hydrogenperoxid (med en lav koncentration: 0,2% – 0,8%).

Hjemmelavede midler til at fjerne plak

Hvis plakken allerede har påvirket din mundhygiejne, er disse hjemmelavede midler et vidunderligt alternativ til at bekæmpe det.

opskrift nr. 1

nøddeskal

Til dette middel skal du bruge 15 gram nøddeskaller og lidt vand. Put nøddeskallerne i vandet og lad det koge i omkring 15 minutter. Lad det derefter stå og sænk din tandbørste i blandingen. Børst forsigtigt dine tænder med dette middel i omkring 3 minutter og gentag denne behandling tre gange om dagen.

Opskrift nr. 2

Denne opskrift kombinerer egenskaberne fra solsikkefrø med limeblomster for at forbedre din mundhygiejne. For at lave den skal du tilberede 2 teskeer solsikkefrø og 2 teskeer lime blomster i 1/2 liter varmt vand.  Lad det stå ved lav varme i 30 minutter og børst derefter dine tænder med blandingen efter hvert måltid.

Opskrift nr. 3

Æblecidereddike er en vidunderlig hjælp til at bekæmpe bakterier, der forårsager plak. En mulighed er at vaske din mund med æblecidereddike og straks derefter skylle med vand. En anden mulighed er at tilberede en 50/50 blanding af vand og æblecidereddike, som du kan bruge som mundskyl.

Opskrift nr. 4

Dette sidste middel består i at forberede en blanding af 1 og en halv spiseskefuld bjergmalurt blade med 2 spiseskefulde gæret vin. Lad blandingen stå i omkring 2 timer, derefter si den og brug væsken til at børste tænder med.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.