Sådan forbereder du dig på din første celleprøve

Gå uden frygt til din celleprøve. Denne procedure varer kun et par minutter og kan hjælpe dig med at passe på dit helbred. Vi forklarer, hvad du skal vide her.
Sådan forbereder du dig på din første celleprøve

Sidste ændring: 26 august, 2022

Den første celleprøve er en nødvendig gynækologisk undersøgelse for alle kvinder. Metoden bruges til screening til tidlig påvisning af livmoderhalskræft, som det nævnes af sundhedsfakultetetet på Universidad del Valle.

Analysen kan hjælpe med at afgøre, hvem der er mest udsat for sygdommen. Derfor kan den fremskynde behandlingen og reducere komplikationer på lang sigt.

Smerter, ubehag og nervøsitet er en del af manges bekymringer omkring proceduren. I virkeligheden er det ikke så traumatisk, som man måske antager. Før du bliver skræmt, skal du lære, hvad den består af, og hvor vigtig den er for dit velbefindende.

Hvad er en celleprøve, og hvad er den nyttig til?

En celleprøve undersøger cellerne i livmoderhalsen, som forklaret af Revista Venezolana de Salud Pública (Venezuelan Journal of Public Health). I artiklen tilføjes det, at denne test er den mest udbredte måde at opdage tegn på livmoderhalskræft på, og at over 60 % af diagnoserne er pålidelige.

Mere end 95 % af tilfældene af livmoderhalskræft er forårsaget af det humane papillomavirus (HPV). Det er den fjerde mest almindelige kræfttype hos kvinder ifølge statistikker fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO). Det er også en af de mange infektioner, der kan identificeres ved hjælp af en celleprøve.

Ligeledes kan prøven påvise, om kvinden er forurenet af bakterier, andre vira eller svampe, og bemærke eventuelle ændringer i vaginalcellerne på grund af overgangsalderen.

Det bør præciseres, at denne gynækologiske undersøgelse ikke forebygger karcinomer, men hjælper med at identificere dem i tide.

Kvinde får sin første celleprøve

Denne test er af største betydning for folkesundheden, da den reducerer forekomsten af alvorlige former for livmoderkræft, når den behandles i tide.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Disse 7 faktorer kan føre til livmoderhalskræft

Forberedelse til din første celleprøve

Fra 23-årsalderen og op til 64-årsalderen bliver kvinder tilbudt en celleprøve hvert tredje år.

Afhængigt af din alder peger Centers for Disease Control and Prevention (CDC) på forekomsten af visse særlige forhold for at kunne foretage analysen.

For eksempel kan en historie med sygdomme eller indgreb som f.eks. en hysterektomi have indflydelse på, hvor ofte du skal have taget en celleprøve. I disse tilfælde er det tilrådeligt at konsultere en gynækolog med hensyn til, hvor ofte testen skal udføres.

På den anden side, når personen aldrig har haft samleje, bruger lægen særlige instrumenter til at tage prøven. Det er dog vigtigt at vide, at celleprøven ikke fjerner din jomfruelighed.

For dem, der kommer til lægen for første gang, omfatter de vigtigste forslag en positiv holdning og afslapning, da disse adfærdsmønstre har indflydelse på, hvor godt du føler dig tilpas. Ligeledes kan dine vaginalmuskler trække sig sammen, når du ikke er afslappet, hvilket kan forårsage ubehag og gøre lægens arbejde vanskeligere.

Det er ligegyldigt, om du går til din læge som ny patient eller ej, når det gælder forberedelse til prøven.

Vent til slutningen af din menstruation med at få foretaget en celleprøve

Det anbefales at vente mindst tre dage efter din menstruation med at få foretaget en celleprøve, fordi blodet i løbet af menstruationscyklussen camouflerer epitelcellerne i prøven. Dette vanskeliggør påvisningen af celleforandringer i livmoderhalsen.

Der gælder dog en undtagelse. Hvis dine menstruationer er kraftige eller uregelmæssige, vil gynækologen sandsynligvis bestille en undersøgelse under menstruationen. Dette er dog et spørgsmål, som kun fagpersonen kan afgøre.

Oprethold din sædvanlige hygiejne

Hygiejne af kønsdelene er vigtig. Vask med neutral sæbe og vand. Sørg dog for, at du ikke vasker indvendigt, anvender douching og intimdeodoranter, da det er produkter, der ændrer resultaterne. Antibakterielle og parfumerede midler påvirker nøjagtigheden af vurderingen.

Brug ingen topiske midler

Mindst en uge før den gynækologiske undersøgelse skal du afbryde medicinering som f.eks. vaginale cremer, geler og sæddræbende midler. Sammensætningen af disse midler maskerer unormale celler.

Undgå samleje

Mandlig penetration ændrer vulvas pH-værdi og dens flora. Forskning i tidsskriftet Medicina y Laboratorio fastslår, at det vaginale mikromiljø er ugunstigt for sædceller, så effekten af sædens pH-værdi griber ind, så sædcellerne ofte bliver der efter sex.

Derfor er 48 timers afholdenhed bedst inden prøven. Ellers skal du sørge for at underrette din læge om, at du har haft samleje. Han/hun vil så kunne foretage en korrekt fortolkning af resultaterne.

Hvad er proceduren for din første celleprøve?

Under hele undersøgelsen forbliver patienten liggende i en stol. Undersøgelsen finder sted på et kontor med de relevante instrumenter og med en kvalificeret fagperson, som udfører følgende trin:

  1. Adskillelse af kønslæberne: Med en hånd med handske på adskiller lægen patientens kønslæber.
  2. Placering af instrumenterne: Med den anden hånd og uden glidecreme fører gynækologen spekulummet ind i skeden og drejer det 90 grader. Umiddelbart åbner hun eller han det og fastgør det åbent, når livmoderhalsen er helt synlig.
  3. Udtagning af prøven: En spatel og en speciel børste er redskaberne til at indsamle væv fra ydersiden af livmoderhalsen, indersiden af livmoderhalsen og bunden af skeden. Det gør de ved hjælp af en forsigtig skrabning, som de derefter tømmer på et objektglas og sender til laboratoriet.
En gynækologisk undersøgelse

Prøven sendes til analyse på et laboratorium. Resultaterne er normalt tilgængelige inden for en uge.

Er der nogen risici forbundet med celleprøver?

Der er ingen risici forbundet med udførelsen af testen. Du bør dog informere specialisten om følgende overvejelser:

  • Hvis du har en spiral.
  • En historie med blære- eller vaginal prolaps.
  • Hvis indgangen til din vagina er smal.
  • Hvis du er gravid.

En celleprøve under graviditet sprænger ikke fostersækken eller forårsager for tidlig fødsel, men den skal altid udføres og ordineres af den behandlende læge.

Der er heller ikke behov for hvile eller særlig pleje efter undersøgelsen. Der kan forekomme en let blødning efter testen, men det er ikke noget at være bekymret for.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Vaginal foryngelse: Alt, hvad du behøver at vide

Hvor ofte skal jeg have taget prøver efter den første celleprøve?

Hyppigheden af celleprøver afhænger af patientens alder og kliniske tilstand. Den almindelige regel er hvert tredje år, hvis resultaterne er normale. Når prøveresultatet er uregelmæssigt, vil der dog blive bestilt yderligere opfølgende undersøgelser.

I den forbindelse understreger American Society of Clinical Oncology, at hvis der er unormale celler, følges der ofte op med en kolposkopi. Dette giver flere data til en tidlig diagnose, hvis den er usikker.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.