Ti eksempler på sunde måltider til en baby

At lave et sundt måltid til dit barn er meget lettere, end du kan forestille dig. I denne artikel kan du finde de bedste tips og nogle ideer, du kan tilføje til din opskriftssamling.
Ti eksempler på sunde måltider til en baby

Sidste ændring: 09 august, 2022

Hvis du allerede er begyndt at give din baby rigtig mad, vil du elske at læse denne artikel. Her lærer du, hvordan du laver sunde måltider til en baby med minimal indsats.

Ønsker du at se på disse muligheder? Husk først, at den mad, du laver, skal godkendes af din børnelæge.

Det er også værd at vide, at disse første møder med mad er der, hvor et barn udvikler sin smag og preferencer. Af denne grund er det vigtigt at give dit barn en bred vifte af smage.

Du kan selvfølgelig tilpasse disse opskrifter til mad, som dit barn allerede har prøvet. Husk, at det normalt anbefales at tilføje fødevarer en efter en for at opdage eventuelle fødevareallergier.

Lav sund mad til din baby

Baby får mad med ske

Denne liste er kun et eksempel. Følg de anbefalinger, der er specificeret af din børnelæge, når du introducerer nye fødevarer i dit barns kost.

Før du begynder at lave disse sunde måltider til en baby derhjemme, er det vigtigt at vide nøjagtigt, hvilke fødevarer du kan tilføje til dit barns kost i henhold til deres alder.

Læs også: Syv almindelige madfejl for forældre

Lad os se på nogle generelle forslag:

 • Op til 6 måneders alderen: Kun modermælk eller erstatning. Selv hvis du giver dit barn flaske, skal du kun gradvist tilføje lidt babymad til deres kost mellem 4 og 6 måneder.
 • Mellem 6 og 12 måneder: Frugt, grøntsager, korn, bælgfrugter, æg, kød, kylling, fisk og olivenolie.
 • Mellem 12 og 24 måneder: Blød ost, yoghurt og mælk.
 • Ved 3 år eller ældre: Nødder, æblestykker, rå stykker gulerødder og enhver mad, der kan udgøre en kvælningsfare.

Tips til at lave sund mad til dit barn

Køb frisk frugt og grøntsager

Når du køber ind

 • Køb frisk frugt og grøntsager. Prøv at bruge dem inden for højst tre dage, så de ikke mister deres egenskaber.
 • Vælg magert kød. En god måde at forberede sunde måltider til din baby på er ved at købe magert kød for at forhindre overskydende fedt. Skær om nødvendigt fedtet af, inden tilberedning. Kontakt din børnelæge for at finde ud af de bedste muligheder og mængder til dit barn.
 • Hvis du i stedet for babymos vælger at benytte dig af baby led weaning, skal du huske at bruge blødt kød i små stykker. Glem ikke at tale med din læge om, hvad du overvejer at bruge, så de kan give dig deres råd.

Ved madlavning

Person vasker hænder
 • Husk at vaske frugter og grøntsager, rengøre arbejdsoverfladen og bruge rene redskaber ved al mad. Det er vigtigt at forhindre krydskontaminering af mad.
 • Minimer brugen af ​​salt, når du laver mad. Den mængde salt, du bruger, skal være minimal for at forhindre skade på dit barns nyrer. Indtil etårsalderen bør dit barns indtag af salt ikke overstige 1 gram salt om dagen. De kan indtage op til 2 gram dagligt fra 3-årsalderen.
 • Vælg olivenolie i stedet for andre fedtstoffer. Olivenolie har monoumættede fedtsyrer, umættede fedtsyrer og sundt vitamin E. Desuden anbefales det at konsumere uraffineret olivenolie i små doser i begyndelsen af fravænningsperioden.
 • Du kan bruge olivenolie til kogning, bagning og stegning (så længe du bruger så lidt fedt som muligt).

Læs også: 13 madvarer, der styrker dit barns koncentration

Andre ideer

 • Brug bouillon. Grøntsagsbouillon kan være vidunderligt, når man tilbereder ris eller andet korn, såsom quinoa. Bouillon kan give retten en anden velsmagende smag.
 • Tilsæt mælk til mos. Hvis du forsøger at lave mos til dit barn, kan du opdage, at mosen bliver for tyk. Derfor kan du tilføje vand eller mælk til dem. Du kan bruge den mælk, som dit barn normalt drikker og endda modermælk.
 • Frys den mad, du ikke bruger. Det er en god idé at fryse små portioner mad til senere.

10 ideer til at lave sunde måltider til en baby

Baby nyder sunde måltider til en baby

Sunde måltider til en baby

 • Ris med kylling og grøntsager: Vælg de grøntsager, du foretrækker, og kog dem sammen med små stykker kylling, indtil de er gennemkogte. Tag det af varmen og stil det til siden. Kog ris i bouillon. Når du er klar, kan du blende maden for at lave en mos, mose den med en gaffel eller servere den i små stykker.
 • Zucchini-creme: Kog en stor kartoffel, en stor squash og et løg (alle grøntsager skal være skrællede og skåret i tern), indtil de er kogte. Brug en kartoffelmoser eller en gaffel til at opnå den ønskede tekstur.
 • Linser med grøntsager: Kog linserne sammen med en skrællet og hakket gulerod, et halvt hakket løg og to skrællede tomater. Når maden er klar, kan du mose den eller servere den, som den er.
 • Korte nudler med tomatsauce: Lav en sauce med løg, tomat og gulerod, der skæres i små stykker for at tilføje næringsstoffer til de korte nudler.
 • Omelet med grøntsager: Hvis du allerede har tilføjet æg til dit barns kost, kan du lave en omelet med en række kogte hakkede grøntsager. Det er let og lækkert!
 • Grøntsagsmos med fisk: Kog en lille squash, en kartoffel, en porre og et halvt løg sammen med 80 gram mager benfri fisk. Når alt er færdigtilberedt, blandes det hele sammen.
 • Kødboller med grøntsager: Du kan fryse disse kødboller, så du altid har sunde måltider klar til din baby inden for et minut. Kog en gulerod, en porre, 40 gram grønne bønner og 40 gram magert kød. Fjern det overskydende vand, lav kødet til fars og form det til kødboller. I stedet for at stege dem kan du tilberede dem i ovnen.

Desserter til din baby

 • Mos af æble, pære og banan: Kog et æble med en pære (begge skrællede, fri for kerner og skåret i tern). Når de er møre, skal du tage dem op af vandet og blende dem sammen med bananen. Hvis du vil have, at de mosede frugter skal være mere flydende, skal du tilføje den mælk, din baby drikker regelmæssigt. Brug ikke sukker.
 • Banan og appelsin: Denne dessert er ekstremt let at leve. Mos en banan med en gaffel og bland med saften fra ​​en halv appelsin. Nu er den klar!
 • Yoghurt med frugt: Giv dit barn moste frugter eller blot små stykker frisk frugt med yoghurt. Dit barn vil elske det!

Generelle overvejelser om sunde måltider til en baby

Det er ikke kompliceret at lave sunde måltider til en baby. Du skal bare vælge sunde ingredienser, bruge friske frugter og grøntsager, magert kød og fuldkorn og koge dem uden at tilsætte fedt og salt eller sukker.

Husk, at dit barns mave er lille, derfor må du ikke tvinge dem til at spise. Det kan virke som en lille mængde for dig, men det kan være mere end nok for dit barn. Læger anbefaler at lade en baby spise selv, fordi de vil spise den mængde, de virkelig har brug for.

Det kan interessere dig ...
Overvægt i barndommen: Et stort problem
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Overvægt i barndommen: Et stort problem

Overvægt i barndommen er forbundet med en række af fremtidige helbredsproblemer, såsom fedme og højt kolesterol. Læs med for at lære mere!
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.