Sådan kan du genkende en kontrollerende person

En kontrollerende person har en tendens til at føle sig truet hele tiden, da enhver ændring, der sker, er potentielt farlig for deres perfekte planlægning.
Sådan kan du genkende en kontrollerende person

Sidste ændring: 19 december, 2021

En kontrollerende person stræber efter altid at have alting i orden og under kontrol. Ved første øjekast vil nogle sige, at der ikke er noget galt med det. Trods alt kan god planlægning forhindre mange problemer. Men når vi analyserer lidt nærmere, ser vi, at der bag denne perfekte organisering ligger en masse anstrengelser, spændinger og nerver.

En kontrollerende persons ro er opretholdt af en usikker balance og hænger i en tynd tråd, da enhver uforudset begivenhed truer med at ødelægge deres perfekte planer. Det er præcis det, som kontrollerende personer frygter mest.

Lad os derfor se på, hvordan man kan identificere denne måde at være på, og hvordan man kan håndtere den.

Hvordan ser en kontrollerende person ud?

En kontrollerende person er kendetegnet ved at diktere, hvad der skal gøres og hvordan – dvs. de definerer og kontrollerer alle aspekter af en situation, hvilket får dem til at føle sig sikre. Men inderst inde har de dog en usikker personlighed. Derfor søger de at have kontrollen.

De er normalt ekstremt opmærksomme på alle detaljer, da de ikke kan håndtere – eller tåle – improvisation. Problemet med at have et forhold til en sådan person er, at de forsøger at kontrollere alt. Således bliver forholdet med tiden overvældende.

Det kan faktisk føre til utænkelige konsekvenser. Når der f.eks. er en kontrollerende chef på arbejdspladsen, er medarbejderne begrænset til at reagere på chefens ordrer i stedet for at søge innovation, være kreative eller indføre forbedringer. På den måde bliver det, der i princippet virker som en dyd, faktisk disse personers akilleshæl.

En dukkefører symboliserer en kontrollerende person

Karakteristika for en kontrollerende person

Mange tegn kan identificere en kontrollerende person. Nogle af de mest almindelige er som følger:

  • De opfører sig, som om de beskytter andre mennesker. På denne måde skjuler de deres ønske om kontrol under en facade af interesse eller bekymring.
  • Inderst inde har denne type person en permanent følelse af usikkerhed og af “trussel”. Derfor er de meget opmærksomme på de situationer, der er af interesse for dem, hvilket fører til en konstant oplevelse af stress.
  • De er ufleksible mennesker, som har svært ved at tilpasse sig til ændringer og uforudsete begivenheder. Generelt forsøger de at etablere deres egne spilleregler. Af denne grund er de normalt ikke særlig spontane.
  • De er usikre og har et lavt selvværd, selv om de nogle gange kan virke som højtydende. De er bange for at miste kontrollen og blive afsløret. Eller at folk vil indse, hvordan de har det, så de forsøger altid at være i spidsen.
  • I nogle tilfælde er de meget invasive mennesker, som måske ikke respekterer dit privatliv og måske endda beder dig om bl.a. dit kodeord til din mobiltelefon eller din computer.

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: Lær at sætte grænser, når du bliver manipuleret

Sådan håndterer du en kontrollerende person

At lære at håndtere situationer med en kontrollerende person kan hjælpe med at forhindre ubehagelige øjeblikke. Nogle anbefalinger til at håndtere denne personlighed er følgende:

Vær stærk og fast

I begyndelsen er det vigtigt, at du ikke giver personen plads til at tage kontrol over dit liv eller til at påtage sig en rolle ud over den rolle, du ønsker, at vedkommende skal have. Det vil sige, at du skal undgå at give forklaringer om hvor, hvornår, med hvem eller hvad du laver, uanset om det er din partner, ven eller forælder.

Du skal ikke give forklaringer for at undgå konfrontationer, da du vil ende med at blive træt. Jo flere forklaringer du giver, jo mere vil de bede om, så der vil komme en konflikt på et tidspunkt, hvis situationen fortsætter.

Sæt grænser

Vær ikke bange for at sætte grænser. Du er nødt til at hævde dit privatliv og dine rettigheder.

Der vil være detaljer om dine aktiviteter eller historier, som du ønsker at dele, men hvornår og hvordan, det er op til dig. Når du gør det, skal du optræde assertivt og undgå vold. Sæt ikke dine behov og ønsker til side.

Læg skyldfølelsen til side

Mange gange har kontrollerende mennesker en tendens til at give andre skylden. Lad ikke dette ske. Forsøg heller ikke at forklare dig selv, da personen som regel har en undskyldning for alting.

Bagsiden af skyldfølelse er, at disse personer ofte bruger følelsesmæssig manipulation for at få det, de vil have. På den måde skaber de skyld og medlidenhed hos andre, som gør, som de får besked på.

Så lær at sige “nej”, når det er nødvendigt.

Styrk dit selvværd

Som det sidste er det også meget vigtigt, at du arbejder på dit selvværd for at værdsætte dig selv og gøre dig selv respekteret. Nogle gange kan du ende med at give efter for at undgå konflikter, fordi du tror, at “det koster dig ikke noget”. På grund af dette begynder deres kontrol at brede sig.

Når der er en person, der udøver kontrol, er der en anden person, der har svært ved at sætte grænser. Derfor er det vigtigt, at du også kan “bryde væk” fra dette sted eller denne rolle.

Kvinde krammer sig selv

Vi tror, at du vil finde dette interessant: Hvordan man forholder sig til meget følsomme mennesker

Ekstrem kontrol er giftigt

Som vi sagde, er det positivt at have en vis kontrol over livet. For det giver dig mulighed for at have en sikkerhedsmargin, at vide, hvordan du skal handle, og ikke føle, at du er “midt i ingenting”. Dette bør dog ikke forveksles med at kontrollere andre menneskers liv. Alle bør have deres egen autonomi og frihed til at træffe deres egne beslutninger.

Kontrol fører ofte til konflikter og er giftigt for relationer, da omgivelserne ender med at føle sig overvældet. Det er selvfølgelig vigtigt at forstå, at det ikke altid er sort og hvidt. Ofte er der bag visse adfærdsmønstre nogle historier, der giver os mulighed for bedre at forstå, hvorfor en person måske er, som han/hun er.

I nogle tilfælde kommer behovet for kontrol f.eks. fra den type opdragelse, man har fået, f.eks. autoritær eller rigid opdragelse.

I denne forstand er det vigtigt, uanset om du er den person, der søger at udøve kontrol, eller om du er den, der gennemgår en lignende situation, at bede om hjælp for at undgå at skade dit mentale helbred eller personerne omkring dig.

Afslutningsvis er det nødvendigt at erkende konsekvenserne af at ville have kontrol over dit eget helbred for at kunne begynde at komme sig. Denne adfærd fører trods alt til episoder af angst, stress, depression og permanente spændinger, fordi en kontrollerende person ikke kan overse en eneste detalje.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Naranjo Pereira, M. L. (2007). Autoestima: un factor relevante en la vida de la persona y tema esencial del proceso educativo. Actualidades investigativas en Educación7(3), 1-27.
  • Rosales Álamo, Manuel; Jiménez Betancort, Heriberto; Serio Hernández, Angelo; Castro Sánchez, José Juan. CARACTERÍSTICAS PSICOLÓGICAS ASOCIADAS A LA MANIPULACIÓN INTERPERSONAL EN ADOLESCENTES JÓVENES International Journal of Developmental and Educational Psychology, vol. 1, núm. 1, 2005, pp. 481-492 Asociación Nacional de Psicología Evolutiva y Educativa de la Infancia, Adolescencia y Mayores Badajoz, España

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.