Sådan genkender du et kronisk offer

Kender du også nogen, der altid beklager sig? Nogle mennesker sætter konstant sig selv i offerrollen. Det er et skadeligt og udmattende livssyn, både for dem selv og for dem omkring dem.
Sådan genkender du et kronisk offer

Sidste ændring: 09 august, 2022

På et eller andet tidspunkt i livet har alle prøvet at være et offer. Men hvad sker der, hvis det bliver til en del af ens personlighed? Hvad sker der, hvis man konstant beklager sig? Læs om hvordan du genkender et kronisk offer.

 

Kronisk offer og Pessimisme

En person, som ser sig selv som offer vil altid være ulykkelig og pessimistisk. Alt vil være mørkt. De vil tro, at kun dårlige ting sker for dem, og at uheld følger dem, hvorend de går.

Problemet er, at det overhovedet ikke er rigtigt: et kronisk offer har et forvrænget syn på virkeligheden.

Et kronisk offer har en fordrejet opfattelse af verden.

Et kronisk offer er en person, der klager over alt og alle regelmæssigt, ser faktisk livet på en forvrænget måde. Deres pessimistiske attitude og deres tro på, at alt negativt vil ske for dem, er hvad, der forårsager dette.

Alle har været igennem hårde tider. Men nu vil du måske undre dig over, om du måske også er et kronisk offer. Kroniske ofre udvikles med tiden; det er en holdning, der formes gennem livet.

Når man går igennem en mørk eller sorgfuld periode, gør det ikke nødvendigvis en til et kronisk offer.

Pessimistiske personer og kroniske ofte næres af negative følelser. De beskylder andre for alt, der går galt i deres liv og påtager sig også en attitude af foragt, aggression, intolerance og sågar vold.

De karakteristiske træk ved et kronisk offer

Måske er du stadig ikke sikker på, om du selv er et kronisk offer, eller om nogle omkring dig lider af denne tilstand. Så prøv at kigge på nogle af de karakteristiske træk, der bedst beskriver denne form for personlighed.

Et kronisk offer har et forvrænget syn på virkeligheden

Kroniske ofre tror på, at de er ofre i enhver kontekst. Hvis noget slemt sker for dem er det andres skyld. Takket være dette vil de aldrig tage ansvar for deres egne handlinger. I stedet vil de lægge al skylden over på andre.

Problemet er, at et forvrænget syn på virkeligheden kun vil få dem til at føle sig mere elendige. Det sker, fordi de tror på, at de ikke har kræfterne til at ændre deres situation.

sorg

Et kronisk offer næres af beklagelser

Beklagelser og klager er brændsstoffet for kroniske ofre. Med hver beklagelse er de i stand til at opnå opmærksomheden fra andre og blive midtpunkt. Det får dem til at føle sig vigtige.

Det værste er, at de aldrig beder om hjælp eller prøver på at fjerne sig selv fra den situation, de ikke bryder sig om. Deres modus operandi er simpelthen at beklage sig.

Objektiv: find skyld

Alle ofre leder efter en syndebuk, som de kan bebrejde. De tror, at andre personer er motiverede af at udnytte alle omkring dem.

De indser ikke hvor forkert denne tankegang er.

Mangel på selvkritik

På nuværende tidspunkt bør det være åbenlyst, at kroniske ofre er ude af stand til at have et sundt syn på sig selv. De er ikke i stand til at forstå, at de gør noget forkert og mener ikke, at de kan forbedre noget ved sig selv.

De tror, at dårlige ting og negativ energi er skabt af andre – det er udenfor deres rækkevidde. De er blot et offer for noget, som de ikke kan stoppe.

Manipulation og følelsesmæssig afpresning

Et kronisk offer er ekspert i at manipulere situationer og personer for deres egen fordel. De ved, at det kan gavne dem at spille offeret.

På grund af dette er det vigtigt at være opmærksom på, at en pessimistisk person vil bruge følelsesmæssig afpresning i enhver situation for at få dem til at ligne ofre endnu mere. De svælger sig i deres dårlige attitude, næres af deres sorg og skyder skylden på andre for at føle sig vigtige.

dukke

Man bliver nødt til at at lære at håndtere denne type person og neutralisere deres effekt, så de ikke påvirker en med negative følelser. Et kronisk offer er en giftig person.

Hvis du har muligheden for at fjerne et kronisk offer fra dit liv, så gør det!

Du fortjener ikke at nogen ødelægger din lykke med deres beklagelser og kritik, hvilket er resultatet af deres forvrængede syn på virkeligheden.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.