Sådan genopliver du en baby

Børn kommer ud for ulykker, der truer deres liv. Kendskab til hjerte-lunge redningsteknikker kan være afgørende i en situation, der påvirker deres vejrtrækning og hjerteslag.
Sådan genopliver du en baby
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Skrevet af Thady Carabaño

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Genoplivningsteknikker til børn er teknikker, som ingen person nogensinde har lyst til at anvende, men de er afgørende at kende, hvis du får brug for at genoplive en et barn. At vide, hvordan man anvender disse procedurer kan betyde forskellen mellem liv og død. Sådan genopliver du en baby.

Hjerte-lunge redning, eller HLR, er en livreddende procedure, der anvendes, når en person holder op med at trække vejret eller deres hjerte holder op med at slå. Den her beskrevne procedure er ikke en erstatning for en certificeret HLR-uddannelse.

Hvis du er forælder eller tager vare på babyer, bør du tage et børne-genoplivningsforløb. Hertil kommer, at teknikkerne for HLR til børn ændres som barnet vokser.

Sådan genopliver du en baby ved at administrere HLR

Babyer er fødte opdagelsesrejsende.

I deres interesse for at lære om verden omkring dem, kan de være ofre for ulykker, der truer deres liv. Derfor er det meget vigtigt, at forældre eller plejere af små børn minimerer risikofaktorerne omkring barnet. Du skal også holde øje med dem hele tiden.

Tid er en meget vigtig faktor i tilfælde af en ulykke. Når en baby er bevidstløs og ikke trækker vejret, kan blot 4 minutter uden ilt forårsage permanent hjerneskade, og de kan dø 4 til 6 minutter senere.

Hold altid godt øje med din baby

Hvis en baby begynder at lave mærkelige lyde, eller slet ikke laver nogen lyder, begynder at kløjs eller deres hud ændrer farve, kan de være ved at blive kvalt. Du skal handle hurtigt og være rolig for at kunne anvende effektive teknikker til at genoplive din baby.

Hvad kan få babyen til at holde op med at trække vejret eller få deres hjerte til at holde op med at slå?

 • Kvælning på grund af små genstande som knapper, mønter, legetøj, blandt andet, eller mad
 • Komplikationer fra en lungesygdom
 • Forgiftning fra mad, medicin eller giftige stoffer
 • Drukning i bad eller svømmepøl
 • Elektrisk stød
 • Overdreven blødning fra et sår
 • Hovedskade eller anden alvorlig skade på grund af et fald

Læs også:

Sådan genopliver du en baby

1. Sådan genopliver du en baby: Vurder hurtigt situationen

 • Hvis din baby hoster, ikke kan trække vejret, og deres hud ændrer farve, skal du hjælpe med at fjerne det, der blokerer deres luftvej. Hoste er den naturlige mekanisme til at rense luftvejen.
 • Når barnet er bevidstløst, skal du anvende HLR, så de kan trække vejret igen, så deres hjerte begynder at slå igen. Bed nogen om at ringe til alarmcentralen, mens du hjælper barnet.
 • Hvis du er alene, må du ikke forsømme barnet for at foretage opkaldet. Først skal du anvende to minuttes HLR og derefter foretage opkaldet uden at slippe barnet af syne. Du bør udføre alle disse procedurer omhyggeligt og forsigtigt.

2. Hvis din baby er ved bevidsthed, skal du hjælpe med at fjerne det der kvæler dem

 • Placer barnet med ansigtet opad på din underarm. Støt hoved og nakke med samme hånd. Placer din anden hånd og underarm over barnet, så det befinder sig mellem dine underarme.
 • Med din anden hånd skal du bruge tommelfingeren og pegefingeren til at holde babyens kæber åbne. Vend barnet om og læg det på maven, så det hviler på din anden underarm. Støt armen, der holder babyen på låret. Barnets hoved skal være under dit bryst.
 • Med din frie hånd skal du give fem blide, men faste slag mellem deres skulderblade for at forsøge at fjerne objektet. Hold deres kæbe fast, nok til også at støtte barnets hoved og nakke.
 • Hvis barnet ikke hoster objektet ud, skal du placere din hånd (den du brugte til at slå med) på barnets hals og støtte den arm på barnets rygsøjle. Vend barnet om, mens du holder din anden hånd og underarm på brystet.
At kende til HLR teknikker kan redde liv
 • Med den hånd, du bruger til at holde hovedet, skal du bruge tommelfingeren og pegefingeren til at holde babyens kæber åbne. Hvil den arm, der holder barnet, på låret. Sørg for at barnets hoved er under din krop.
 • Placer midten af ​​to eller tre fingre midt på barnets bryst, lige ved brystvorterne. Tryk cirka 3 til 4 centimeter ind. Frigør trykket uden at løfte fingrene fra brystbenet.
 • Udfør fem blide tryk. Derefter gentages: vend babyen om og giv fem bagslag og gentag derefter brystkompressioner.
 • Fortsæt med at gentage, indtil du løsner objektet, eller din baby begynder at hoste eller trække vejret selv.

Læs også:

3. Sådan genopliver du en baby: Hvis din baby er bevidstløs, skal du anvende HLR

 • Tjek om barnet er bevidstløst. Råb dets navn, se om brystet bevæger sig og forsøg at lytte til dets vejrtrækning.
 • Anbring forsigtigt din baby på ryggen på en fast overflade. Hold den ene hånd på barnets pande og vip hovedet tilbage. Med den anden hånd skal du lægge pres på barnets bryst og trykke 3 til 4 centimeter ind, og lad brystet hæve sig helt.
 • Lav 30 kompressioner. Tæl kompressionerne hurtigt uden pauser (“og 1, og 2 og 3” op til 30).
 • Åbn barnets luftvej. Løft dets hage med en hånd, mens du skubber hovedet tilbage med den anden.
 • Kontrollér vejrtrækningen: Placer dit øre tæt på barnets næse og mund, se om brystet bevæger sig og føl vejrtrækningen mod din kind.
 • Hvis barnet ikke trækker vejret, skal du dække barnets næse og mund med din egen mund. Hvis du ikke kan dække begge, skal du bare dække næsen og holde munden lukket. Blæs to udåndinger støt ind i barnet (de skal vare et sekund) og se barnets bryst hæve sig.
 • Hvis barnet stadig ikke trækker vejret, skal du kontrollere, om du kan se, hvad der blokerer luftvejen. Hvis du kan se det, så prøv at tage det ud med din lillefinger.
 • Gentag kompressionerne og 2 åndedrag, indtil barnet genvinder bevidstheden, eller hjælpen når frem.

Sådan genopliver du en baby sikkert og forsvarligt med HLR

Hvis der er risioko for rygmarvsskade, bør du undgå at vippe barnets hoved og nakke. For at forsøge at genoplive en baby, skal du flytte barnet med hjælp fra en anden person.

Hvis barnet bløder, skal du først forsøge at kontrollere blødningen, inden du anvender HLR.

Du bør ikke efterlade barnet alene, hvis der er sket en ulykke. Det er meget vigtigt at ringe til alarmcentralen; jo hurtigere du gør det, desto bedre. Men hvis du er alene, så husk først at anvende to minutters HLR og derefter ringe, uden at forsømme babyen.

I det tilfælde at der er en hjertestarter i nærheden, må du kun anvende den til genoplivning af barnet, hvis den er egnet til spædbørn. Når du placerer maskinens elektroder på barnets bryst, kontrollerer de automatisk pulsen. Du skal følge instruktionerne nøjagtigt for at genoplive en baby hjertestarteren.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • De Avila Aburdene R, Castro Kukoc M. Relaciones con el inicio de la marcha, gateo, uso de andadores y accidentes. Revista de la sociedad boliviana de pediatría 2005; 44 (1): 11-14. Available at: http://www.scielo.org.bo/scielo.php?pid=S1024-06752005000100003&script=sci_arttext. Accessed 01/21, 2019.
 • Fernández-Bouzas A, Ortega-Avila R, Harmony T, Santiago E. Complicaciones de la asfixia perinatal en el recién nacido. Salud Mental, 2004; 27 (1): 28-37. Available at: http://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumenI.cgi?IDARTICULO=16559. Accessed 01/21, 2019.
 • Fernández Solar M, Fernández Solar I. Primeros auxilios de niños y bebés: actuación y tratamiento. Alicante: 3ciencias; 2015.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.