Sådan kan man opbevare modermælk

Udmalkning og opbevaring af modermælk er nogle gange nødvendigt. Man bør følge bestemte anbefalinger for at gøre det ordentligt og bevare dets egenskaber.
Sådan kan man opbevare modermælk

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Bare fordi mødre arbejder eller studerer, betyder det ikke, at de skal stoppe med at amme. Hvis du ved, hvordan man kan opbevare modermælk ordentligt, vil du faktisk have flere muligheder, når det kommer til at give flaske.

For at forstå det bør vi se på nogle af de ting, der omhandler det.

American Academy of Pediatrics siger, at modermælk er den eneste virkelig tilstrækkelige fødevare til de første seks måneder af en babys liv, og det er blevet bevist, at det har adskillige fordele for babyens helbred.

Af den grund ser eksperter det som passende for babyer at amme, indtil de er 12 måneder gamle, og endda længere hvis mor og barn ønsker det.

Eftersom moren skal fortsætte sine daglige rutiner gennem amningen, anbefaler læger, at hun lærer, hvordan man kan opbevare modermælk naturligt for at gøre det nemmere for hende at kombinere hendes daglige aktiviteter med babyens behov for at spise.

Generelle anbefalinger, når det kommer til at opbevare modermælk

Baby ammer

Mælk, der udmalkes og opbevares korrekt, kan bevare de fleste af dets egenskaber uden nogen problemer.  Det er på alle punkter bedre end modermælkserstatning.

I ethvert tilfælde er det vigtigste, når man malker ud og opbevarer modermælk, at man har ordentlig hygiejne. Det er for eksempel grundlæggende at vaske hænder grundigt, før man malker ud eller håndterer mælken.

Man skal også sikre, at man har vasket beholdere grundigt med sæbe og varmt vand. Det er meget vigtigt at sætte mærkater på disse beholdere med datoen for udmalkning.

For at garantere sikkerheden skal man være sikker på, at man følger alle instrukserne for udmalkning og opbevaring, såsom dem forklaret af forskere fra Ricardo Palma University. Det mest praktiske at gøre er at fordele mælken i små beholdere, eftersom det hjælper med at konservere det og mindske spild.

Du vil måske også være interesseret i at læse: Betydningen af kost under graviditet

Hvor kan man opbevare modermælk og hvor længe?

Der er to typer af beholdere til at opbevare modermælk ordentligt. Den første er en flaske eller en glas- eller plastikbeholder, som lukker helt tæt. Den anden er en steril pose, som skal være lufttæt.

Til begge disse skal man kun opbevare den mængde, som babyen spiser i et måltid. Hvis babyen for eksempel spiser 120 ml, så anbefales der, at man ikke kommer mere end 120 ml i hver beholder. Man skal igen altid sikre, at der er en mærkat på med datoen for udmalkning.

Opbevaringstiden afhænger af temperaturen, som det bliver opbevaret ved. Ifølge råd fra Center for Disease Control and Prevention kan modermælk holde sig i op til 4 timer, hvis det opbevares ved stuetemperatur. Hvis det opbevares i køleskabet, kan det holde i omkring 4 dage.

Hvis du ønsker at opbevare det i 12 måneder, kan du som det sidste komme flasken eller posen i fryseren. Man bør dog anvende det indenfor 6 måneder, så det ikke mister nogen af sine egenskaber.

Metoder til at opbevare modermælk

Man kan opbevare modermælk i en fryser

Hvis du skal bruge modermælk kort efter, at du har malket ud, så er der ikke noget behov for at komme det i køleskabet. I stedet kan du opbevare det i en ren beholder, som beskytter det. Hvis du ønsker at opbevare det i nogle dage eller uger, så er det nødvendigt at opbevare det i køleskabet.

For at kunne opbevare modermælk ordentligt skal man tage de følgende anbefalinger med i overvejelserne:

  • Hold modermælken kold, indtil det kommer i køleskabet.
  • Hvis du vil bruge det de kommende dage, så er det bedst at opbevare det bagerst i køleskabet.
  • Hvis du vil bruge det indenfor nogle uger, så er det bedst at fryse det. Du bør gøre det så hurtigt som muligt.
  • Fyld ikke en beholder mere end tre fjerdedele, eftersom modermælk udvider sig, når det fryses.
  • Beholderen bør helst være placeret bagerst i fryseren, eftersom temperaturen er mere stabil der.

Andre faktorer, man bør overveje

Opbevaret modermælk har tendens til at dele sig i lag. Før man giver det til babyen, bør man ryste flasken let. Hvis man gør det for meget, kan nogle af egenskaberne i mælken blive ændret.

Optøet mælk kan holde sig i to timer ved stuetemperatur eller 24 timer i køleskabet. Efter optøning kan det ikke fryses ned igen. Den bedste måde at optø det på er ved at komme det i flasken og komme den i en skål med varmt vand.

Man bør derudover altid optø det i mikroovnen eller i kogende vand. Alt dette er forklaret i en udgivelse af Spanish Association for the Promotion and Support of Breastfeeding.

Det er meget gængs for mælk at ændre lidt farve eller lugt, når det har været i køleskabet eller fryseren. Hvis alle instrukserne for opbevaring af modermælk bliver fulgt, så er der ikke nogen grund til at blive bekymret. Hvis lugten er meget intens, så er det nok ikke sikkert at drikke det, og så er det bedst at smide det ud.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.