Sådan laver du mandarinsorbet

Har du nogensinde smagt mandarinsorbet? Du kan tilberede denne opskrift derhjemme for at lave en forfriskende snack til de varme måneder.
Sådan laver du mandarinsorbet
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Mandarinsorbet er en forfriskende opskrift til sommeren. Det giver en vis mængde essentielle næringsstoffer, samtidig med at det sikrer hydrering. Hvis vi derudover laver det derhjemme, får vi et langt sundere slutresultat, end hvis vi køber det i en butik.

Du bør tage højde for, at hjemmelavede produkter normalt ikke indeholder tilsætningsstoffer. Sikkerheden ved disse elementer er ikke altid garanteret. Nogle stoffer, såsom kunstige sødestoffer, har en negativ indvirkning på tarmfloraen.

Ingredienser til to portioner mandarinsorbet

Følgende ingredienser er nødvendige for at forberede to portioner mandarinsorbet:

  • 1 lille glas cava
  • 1 skrællet citron uden kerner
  • 100 gram flormelis
  • 400 gram skrællede mandariner
En bunke mandariner

Trin for trin, hvordan man laver mandarinsorbet

Det første, du skal gøre, er at sørge for, at mandarinerne er rene og ikke har nogen hvide rester på overfladen. Ellers vil det give en bitter smag, der måske ikke er velsmagende.

Det er vigtigt at fryse mandarinerne ned i 6 timer ved -20 grader Celsius. For at gøre dette skal du tidligere skære dem i stykker, så hver af dem er hårde og faste efter fryseprocessen.

Når du tilbereder sorbet, skal du blende alle de ingredienser, vi nævnte, i en blender i 5 minutter ved maksimal effekt. Du bør indtage det med det samme, når der opnås en homogen tekstur, ellers går de organoleptiske egenskaber tabt.

Til serveringen kan du bruge mynteblade eller chokoladespåner, alt efter hvad du bedst kan lide. Du kan endda tilføje et glas cava i slutningen af blendeprocessen for at forbedre smagen. I dette tilfælde bliver du nødt til at piske det manuelt i med et piskeris. Gør dette ved hurtig hastighed, så det ikke mister konsistensen.

Egenskaber ved mandariner

Mandariner har positive egenskaber for sundheden. Nedenstående beskriver vi nogle af disse fordele.

Højt indhold af C-vitamin

Et af de fremherskende næringsstoffer i mandariner er C-vitamin. Dette element forbedrer immunsystemet og reducerer varigheden af luftvejssygdomme. Dette fremgår af en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Frontiers in Immunology.

Derudover kan det øge endogen kollagensyntese, ifølge forskning offentliggjort i International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism. Dette er positivt for atleters muskelsundhed, men hjælper også vores hud med at være glat og fast.

Antioxidanter

Antioxidanter er en række stoffer, der formår at neutralisere dannelsen af frie radikaler og dermed forbedre det generelle helbred på lang sigt. Det er vigtigt at indtage dem for at forhindre komplekse sygdomme, som det fremgår af en artikel offentliggjort i Journal of Complementary & Integrative Medicine.

C-vitamin er blandt forbindelserne med den højeste antioxidantaktivitet sammen med andre fytonutrienter, der også findes i i mandariner. Desuden er sidstnævnte blandt andet ansvarlige for den bitre smag.

Giver kostfibre

Fiber er et vigtigt stof til at forbedre tarmtransit og forhindre forstoppelse. Det øger mængden af fækal bolus, som genererer en mere effektiv motilitet gennem stimulering af fordøjelseskanalens mekanoreceptorer.

Et regelmæssigt indtag af fiber er relateret til en reduceret risiko for at udvikle tarmproblemer. Desuden fremgår dette af forskning offentliggjort i International Journal of Food Sciences and Nutrition.

Kontraindikationer for mandariner

Du skal bemærke, at overdrevet indtag af citrus kan forårsage smerter eller ubehag i halsen samt skade tandemaljen. Dette skyldes syrligheden. Men for at opleve disse effekter skal du indtage dem i meget store mængder.

Det kan også øge risikoen for at udvikle nyresten hos genetisk disponerede mennesker. Så for at begrænse forekomsten af dette sundhedsproblem skal du øge indtaget af vand, hvilket igen øger vandladningen.

Men som hovedregel betragtes mandariner som en sikker og sund frugt. Desuden foreslår læger at inkludere det i den almindelige kost for at sikre et større indtag af essentielle mikronæringsstoffer.

Nogle mandariner

Prøv at lave mandarinsorbet!

Afslutningsvis må vi sige, at det er virkelig let at tilberede mandarinsorbet. Alt, du skal gøre, er at vente på, at stykkerne fryser, resten af processen er hurtig. Du får et fremragende slutresultat i de varmere måneder. Husk dog, at opskriften med cava ikke er for børn!

Bemærk, at du også kan tilberede denne sorbet med andre frugter for at øge din kosts variation. Jordbær er også en let mulighed for at tilberede denne type snack. Selv appelsiner vil give dig et appetitligt resultat. Afslutningsvis er det bare at komme i gang og eksperimentere med at finde din yndlingssorbet!

Det kan interessere dig ...
7 tips til at sikre god ernæring til børn om sommeren
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 tips til at sikre god ernæring til børn om sommeren

Om sommeren er det meget vigtigt at sikre god ernæring til børn. De høje temperaturer på denne tid af året kræver hydrering og sunde måltider.  • Cerullo G, Negro M, Parimbelli M, Pecoraro M, Perna S, Liguori G, Rondanelli M, Cena H, D’Antona G. The Long History of Vitamin C: From Prevention of the Common Cold to Potential Aid in the Treatment of COVID-19. Front Immunol. 2020 Oct 28;11:574029. doi: 10.3389/fimmu.2020.574029. PMID: 33193359; PMCID: PMC7655735.
  • Lis DM, Baar K. Effects of Different Vitamin C-Enriched Collagen Derivatives on Collagen Synthesis. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2019 Sep 1;29(5):526-531. doi: 10.1123/ijsnem.2018-0385. PMID: 30859848.
  • Hegazy AM, El-Sayed EM, Ibrahim KS, Abdel-Azeem AS. Dietary antioxidant for disease prevention corroborated by the Nrf2 pathway. J Complement Integr Med. 2019 Feb 5;16(3):/j/jcim.2019.16.issue-3/jcim-2018-0161/jcim-2018-0161.xml. doi: 10.1515/jcim-2018-0161. PMID: 30726190.
  • Gianfredi V, Salvatori T, Villarini M, Moretti M, Nucci D, Realdon S. Is dietary fibre truly protective against colon cancer? A systematic review and meta-analysis. Int J Food Sci Nutr. 2018 Dec;69(8):904-915. doi: 10.1080/09637486.2018.1446917. Epub 2018 Mar 8. PMID: 29516760.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.