Sådan kan man lindre en babys kløende tandkød

Det er måske ikke så svært at lindre babyens kløende tandkød, som det ser ud til at være. Vil du gerne finde ud af, hvordan du kan gøre det? Få mere at vide her!
Sådan kan man lindre en babys kløende tandkød
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Ana Luzardo

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Flere forældre med en urolig baby, der ikke kan sove, undrer sig sikkert over, hvordan de kan hjælpe med at lindre deres babys kløende tandkød.

Tandfrembrud er den proces, hvor tænderne begynder at bryde gennem babyens tandkød. Processen kan begynde omkring 6-måneders alderen, selv om nogle børn begynder tidligere (og andre senere).

Symptomer som overdreven savlen, behov for at tygge på genstande, irritabilitet eller humørsvingninger, ømt tandkød og en lille temperaturstigning er almindelige.

Det er en vanskelig opgave for forældrene at lindre en babys kløende tandkød. Har du nogen idé om, hvordan du kan gøre det?

Her er nogle idéer!

Tips til at lindre en babys kløende tandkød

Baby græder

Det er normalt en irriterende proces for nogle babyer. For andre er det ikke så generende. De to nederste fortænder bryder næsten altid frem først. De efterfølges af de to øverste fortænder, selv om alle børn har et forskelligt vækstmønster, så hvis de ikke bryder frem i den rækkefølge, skal du ikke være bekymret.

Hvis du gennemgår denne proces, er her nogle anbefalinger til at lindre dit barns kløende tandkød. Men hvis dit barn er kræsen og har svært ved at spise eller endda tage brystet eller flasken, bør du måske kontakte lægen.

Gnid deres tandkød

Gnid dit barns tandkød med en ren finger eller en våd klud, da dette kan lindre ubehaget. Husk, at det kun skal være med fingerspidsen.

Køl deres tandkød

Brug en kold ske eller koldt bidelegetøj til at lindre dit barns tandkød. Det bør ikke dyppes i sukker eller andre ting såsom honning eller saft. Giv blot babyen nedkølet bidelegetøj.

Giv dem noget, de kan tygge på

Det skal være stort nok til, at dit barn ikke kan sluge det eller blive kvalt. Materialet bør heller ikke kunne gå i stykker for at undgå risikoen for kvælning ved aspiration.

Du kan bruge et vådt klæde, som du tidligere har lagt i fryseren i 30 minutter. Du bør tage det ud af fryseren, før det fryser, og vaske det efter brug.

Hvis du beslutter dig for at bruge gummibideringe, skal du undgå dem, der indeholder væske, for at undgå ulykker, hvis de lækker. Hvis du har disse bideringe, skal du afkøle dem i køleskabet og ikke i fryseren.

Kolde fødevarer er gode mod en babys kløende tandkød

Du bør kun give frosne eller kolde fødevarer til børn, der allerede spiser fast føde. Hvis de endnu ikke spiser disse fødevarer, er det bedst at holde sig fra det. Hold altid øje med dit barn for at undgå risiko for kvælning.

Kontakt en læge

Hvis dit barn er meget irritabel, utilpas eller har smerter, kan du tale med din læge, så han eller hun kan ordinere en dosis paracetamol eller ibuprofen for at lindre ubehaget.

Hvad du ikke må gøre under tandfrembrud

Der er ting, du ikke bør gøre under tandfrembrud for at undgå at bringe dit barns helbred i fare. For det første må du ikke komme aspirin på din babys tænder eller gnide alkohol på tandkødet.

Du må ikke binde eller hænge en bidering om din babys hals eller en anden kropsdel, da du kan risikere, at den hænger fast i noget, og babyen kan blive kvalt. Undgå også bideringe af perler, da perlerne kan forårsage kvælning, hvis de falder af.

Brug heller ikke gelé, medmindre din betroede børnelæge har bedt dig om det, da de kan være farlige for babyer.

Skær ikke i dit barns tandkød for at hjælpe tanden med at komme ud, da det kan føre til infektion. Som det sidste skal du undgå homøopatiske midler, fordi de kan indeholde ingredienser, der er farlige for spædbørn.

Andre symptomer på tandfrembrud

Baby skriger som eksempel på en babys kløende tandkød

Tandfrembrud er en proces, der er omgivet af myter om symptomer og midler. Hvad angår savlen, skyldes det øget spyt: Kirtlerne har fremskyndet deres funktion, fordi kroppen tilpasser sig til andre fødevarer end mælk.

Hvad angår snot, har tilstedeværelsen af det ingen sammenhæng med tandfrembruddet, ligesom feber. Der kan dog forekomme en lille temperaturstigning på grund af betændelse i tandkødet. Desuden kan immunsystemet svækkes af det, og der kan opstå en feberfremkaldende sygdom.

Med hensyn til diarré er der ikke fundet nogen sammenhæng mellem konstant lind afføring eller colitis og tandfrembrud. I tilfælde af feber, snot og diarré er det tilrådeligt at gå til lægen.

Et andet symptom, som du kan se ved tandfrembrud, er manglende appetit, selv om virkeligheden er, at de ikke mister lysten til at spise, men ubehaget i munden gør det sværere for dem at spise.

Sådan passer du på din babys kløende tandkød og nye tænder

Når problemet med barnets kløende tandkød er overstået, skal vi passe på babyens tænder, fordi bakterier kan fremskynde forringelse og forårsage huller, indtil de tænderne begynder at bryde frem. Derfor bør du dagligt, rense dit barns tandkød med gaze eller en ren, fugtig klud kun med vand, allerede før tænderne bryder frem.

Når de første tænder kommer frem, bør du børste med vand og en lille mængde fluoridtandpasta. Efterhånden som dit barn bliver ældre, skal du bruge mere. Lad ikke dit barn sluge eller spise det, da det kan være farligt. Når alle tænderne er kommet frem, skal du børste dem mindst to gange om dagen efter måltiderne.

På den anden side er det vigtigt at huske på, at hvis du lader dem beholde flasken, mens de sover, kan det medføre overskydende mælk i munden, hvilket kan føre til huller i tænderne. Derfor er dette noget, som specialister anbefaler, at du undgår.

Sundhedsplejersker anbefaler, at børn begynder med tandlægetjek omkring deres første fødselsdag, så du bør tage dem med til tandlægen efter det.

Det kan interessere dig ...
Er det sundt at give gedemælk til en baby?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Er det sundt at give gedemælk til en baby?

Gedemælk indeholder proteiner af høj biologisk værdi, men mindre lipider end komælk. Men er det sundt at give gedemælk til en baby?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.