Sådan får du et forhold til en partners børn

Det kræver tålmodighed, forståelse og udholdenhed at få et forhold til en partners børn. Vi giver dig nogle tips her.
Sådan får du et forhold til en partners børn
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Begrebet, familie, har ændret sig og diversificeret sig gennem årene. Blandt de mange nye modeller er blandede familier – det vil sige dem, hvor en eller begge voksne har børn fra tidligere forhold. Hvis du befinder dig i denne situation, er et af de spørgsmål, du oftest kommer til at tænke på: “Hvordan kan man få et forhold til en partners børn?

Det er bestemt en krævende og udfordrende situation. Det kan dog også være en behagelig og berigende oplevelse.

For at forbedre de mest positive aspekter og undgå de mest almindelige problemer tilbyder vi dig nogle grundlæggende retningslinjer.

Sådan får man et forhold til en partners børn

Hvert forhold er forskelligt, men når der er andre mennesker involveret i ligningen (i dette tilfælde børn) er der flere udfordringer, som andre ikke står over for.

Men med kærlighed, respekt og kommunikation fra begge parter er det muligt at nyde et vidunderligt bånd. For at opnå dette skal du huske på følgende punkter.

Acceptér situationen

Hvis du selv er forælder, bliver du mere opmærksom på, hvad familielivet indebærer. Men hvis din partner har børn, og du ikke har det, kan det være svært at vænne sig til tanken om, hvordan dette vil påvirke dit forhold. Børn har brug for omsorg, opmærksomhed og nærvær.

Forælderskabet er et fuldtidsjob. Forældre er muligvis ikke i stand til at blive ude til sent. Dine planer vil omfatte børns aktiviteter, og nogle gange, selv midt om natten, kan et af børnene komme ind i sengen til dig.

Det kan være kompliceret at acceptere, at du ikke kun er én person, men en hel familie, men det er vigtigt. Du kan ikke berøve dem for disse aspekter eller bede din partner om at forsømme deres børn til fordel for forholdet. Forståelse og støtte er afgørende.

En familie, der sover i sengen

Sæt grænser

At starte et forhold til en person, der har børn, kan sætte dig i en usikker og tvetydig position. Derfor skal du tale med din partner og fastlægge nogle grundlæggende punkter.

For eksempel hvad du hver især forventer af forholdet, hvilken rolle du vil indtage i børnenes liv eller hvor meget ansvar du tager. Afklaring af disse aspekter fra begyndelsen kan forebygge misforståelser og bebrejdelser i fremtiden.

Pas på dit forhold

Selvom du ikke er forælder til børnene, vil der være mange samværsstunder. Du og din partner kan falde ind i en altopslugende rutine med at tage sig af børnene og tilsidesætte båndet mellem jer.

At finde plads og tid til at være alene for at fortsætte med at opbygge følelsesmæssig intimitet er meget nødvendigt, så du ikke bliver utilfreds.

4 tips til at få et forhold til en partners børn

I begyndelsen ved du måske ikke engang, hvordan du taler med din partners børn, da det er en situation, der kan skabe uro hos alle involverede. Derfor er her nogle tips, der kan hjælpe dig med at få en mere behagelig oplevelse.

1. Tag det et skridt ad gangen

Tilpasning til denne nye familiestruktur kan være kompliceret for alle. Derfor skal du give dig selv tid til at tilpasse dig.

Prøv at nærme dig din partners børn gradvist. Først i neutrale rum og senere med at starte små stunder af samliv, inden man deler hjemmet fuldt ud.

På samme måde skal du ikke forvente, at forholdet er fantastisk fra det første øjeblik. Hvis det er det, er det skønt, men det vil sandsynligvis være koldere og mere fjernt i starten. Det er naturligt, vær tålmodig med dig selv og med børnene.

2. Vær forstående

Ofte er børns første reaktion på en forældres nye partner afvisning. Tag det ikke personligt.

Prøv at forstå, at dette er en kompliceret omstændighed for dem, hvilket indebærer at miste det, de var vant til. På grund af dette kan de føle frygt og mistillid. Giv dem plads, og prøv at være tilgængelig, men ikke invasiv.

3. Opbyg et forhold

Børn er mennesker, og som med voksne kan affinitet være større eller mindre. Det er dog godt at prøve at finde en fælles aktivitet, der giver dem mulighed for at opbygge et bånd.

Måske deler du en interesse, som I kan tale om, eller en hobby, som I begge nyder. At bruge tid sammen på at lave aktiviteter hjælper med at skabe et forhold med tillid og nærhed.

En far med sine børn

4. Husk din plads

Det er vigtigt at huske på, at du ikke er forælder til disse børn, så den endelige myndighed og beslutninger ligger hos deres forældre. Men som en af de voksne i deres omsorg og som deres forældres partner skal der være respekt.

At få et forhold til en partners børn er en udfordring, der kræver tålmodighed

Det kræver tålmodighed, forståelse og udholdenhed at få et forhold til en partners børn. Men under alle omstændigheder skal du huske at prioritere dig selv og passe på dit mentale helbred og følelsesmæssige velvære under hele forløbet.

Sørg for at kommunikere flydende og selvsikkert med din partner og søg professionel støtte, hvis du føler, du har brug for det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Pereira, R. (2002). Familias reconstituidas: La pérdida como punto de partida. Perspectivas sistémicas70, 3-5.
  • Cintrón, F. N., Walters-Pacheco, K. Z., & Serrano-García, I. (2008). Cambios…¿ Cómo influyen en los y las adolescentes de familias reconstituidas?. Interamerican Journal of Psychology42(1), 91-100.
  • Ripoll, K., Martínez, M., & Giraldo, Á. M. (2013). Decisiones sobre crianza de los hijos en familias reconstituidas. Revista colombiana de psicología22(1), 163-177.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.