Sådan overvinder du frygten for at blive forladt

Det er ikke let at overvinde frygten for at blive forladt. Det kræver en masse mod, beslutsomhed og tålmodighed. I dag vil vi give dig nogle tips.
Sådan overvinder du frygten for at blive forladt

Sidste ændring: 09 august, 2022

For at et forhold kan være stabilt, skal flere ingredienser mødes på samme tid. Summen af alle disse ingredienser resulterer i velvære, velstand og tilfredshed. Frygten for, at vores partner vil forlade os, kan imidlertid forhindre os i at nyde forholdet fuldt ud. I dag vil vi vise dig, hvordan du kan overvinde frygten for at blive forladt med syv overvejelser.

Frygten for at blive forladt er naturligvis ikke eksklusiv for forhold. Du kan føle denne frygt med din familie, venner, kolleger og endda dine kæledyr.

Men da den følelsesmæssige forbindelse, du har med en intim partner, ofte er tættere, er det kun naturligt, at den er mere almindelig i disse tilfælde. Ikke desto mindre vil vores idéer til at overvinde frygten for at blive forladt også hjælpe dig i andre sammenhænge.

Syv tips til at overvinde frygten for at blive forladt

Generelt er frygten for at blive forladt en konsekvens af tilknytningsmønstre i barndommen. Den tilknytningsstil, vi har til vores forældre eller omsorgspersoner, bestemmer, hvilken adfærd vi vil have i vores ungdoms- og voksenliv.

Barndomstraumer kan også være synderen (f.eks. skilsmisse, som noget tyder på), for ikke at nævne, at denne frygt kan være et symptom på en fobi (pistantrofobi, autofobi og mange flere). I mere sjældne tilfælde kan den udløses af en psykisk lidelse (f.eks. borderline personlighedsforstyrrelse).

Under alle omstændigheder er frygt for at blive forladt et meget almindeligt problem. Desværre påvirker det millioner af mennesker verden over, primært i parforhold. Ifølge eksperter kan det forårsage usikkerhed i forholdet, hvilket ofte fører til, at det bliver afsluttet.

Her er syv tips til at overvinde frygten for at blive forladt, som du kan bruge.

1. Identificér oprindelsen af din frygt

Som vi allerede har påpeget, er frygten for at blive forladt normalt relateret til tidligere erfaringer. Uanset om de er oplevet i barndommen, den tidlige ungdom eller i voksenalderen, er der altid en gnist, der antænder flammen af frygt. Hvis du identificerer, hvor det hele startede, kan det hjælpe dig med at overvinde frygten for at blive forladt.

Du vil måske finde dette interessant: Læs med her, hvis din kæreste forsvinder fra tid til anden

Derefter skal du lave en retrospektiv øvelse, hvor du evaluerer, hvordan du har forholdt dig til folk i fortiden. Har du altid været bange for at blive forladt? Kan du identificere, hvornår det begyndte? Hvad var det, der udløste det? Er det noget, der startede sammen med dit nye forhold?

At stille ubehagelige spørgsmål er et redskab til at afdække sandheden.

2. Arbejd på dit selvværd

En selvsikker kvinde

Ofte skyldes frygten for at blive forladt af en partner problemer med selvværd. Denne frygt manifesterer sig nemlig ikke isoleret. Den er ofte ledsaget af jalousi, usikkerhed, selvtillidsproblemer osv.

Alt dette peger på et problem med selvopfattelsen, som ikke nødvendigvis er venligt over for os selv eller sundt. I dette tilfælde er det bedst, hvis du gør arbejdet med dit selvværd til en prioritet, da det er noget, der kan hjælpe dig med at reducere frygten for at blive forladt.

Vi efterlader dig med nogle idéer til, hvordan du kan gøre dette her.

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: 7 tips til at øge din selvtillid

3. Tal med din partner

En paradoksal ting ved denne frygt er, at den normalt udvikler sig, selv når vores partner ikke har vist noget ønske om at forlade os. Det er en reaktion uden overensstemmelse med virkeligheden, så nogle gange er det nødvendigt at se den i øjnene.

Derfor kan det være en stor hjælp at tale med din partner om forholdets fremtid, de interesser, I har til fælles, de gensidige følelser, I begge har for hinanden, graden af støtte og ubetinget kærlighed, I deler, og ønsket om at opbygge et stabilt forhold.

I sidste ende er det en lettelse at vide, at dine tanker ikke har noget med din partners intentioner at gøre.

4. Pas på dig selv

I forbindelse med opbygning af selvværd kan du også gøre meget for at overvinde frygten for at blive forladt ved at passe på dig selv. Det ville være bedst, hvis du begyndte at dyrke selvomsorg, ud over at begynde en række vaner, der har til formål at sikre dit velvære og din velstand.

Her er nogle idéer:

 • Begynd at dyrke sport, som du kan lide.
 • Spis en afbalanceret kost.
 • Udvid din vennekreds.
 • Inddrag sjove aktiviteter, som du kan lave uden din partner eller venner.
 • Undgå stressende situationer.
 • Pas på dit fysiske udseende.
 • Hold op med at dømme eller stille så store krav til dig selv.
 • Overvej yoga, meditation og andre afslappende aktiviteter.

I sidste ende er enhver form for aktivitet, der gør dig glad, velkommen. Gennem den vil du opdage, at lykke materialiseres på forskellige måder (ikke kun af en partner ved din side), og at du kan opnå den alene og sammen med andre mennesker omkring dig.

5. Overvej terapi

Uden at ville lyde insisterende vil vi gerne minde dig om, at den tilknytningsstil, der kendetegner frygten for at blive forladt, ofte er forbundet med uløste problemer. Selv om intet forhindrer dig i at forsøge at opdage disse på egen hånd, er det ofte virkelig nyttigt med formidling fra en specialist for at forkorte processen.

Prøv at gå i terapi alene, og vælg derefter parterapi, hvis du ønsker det. Heldigvis er de tilknytningsstile, som vi udvikler, ikke mejslet i sten. Vi kan ændre dem med en lille indsats, så de mønstre, der prægede os i fortiden, ikke behøver at betinge os i dag.

6. Hold øje med tegnene på frygten for at blive forladt

Bekymret kvinde ved hegn kæmper med frygten for at blive forladt

Glem dernæst ikke de tegn, der gør dig opmærksom på den irrationelle frygt for at blive forladt. Disse er næsten identiske med dem, der kendetegner et panikanfald eller endog en angstlidelse.

Hvis du oplever at stå over for en frygt for at blive forladt ud af ingenting, så prøv at finde frem til oprindelsen. Du kan spørge dig selv:

 • Hvad lavede du, lige før følelsen dukkede op i dig?
 • Hvilke følelser gik igennem dit hoved?
 • Hvor meget kontrol har du over de følelser, du udvikler?
 • Bliver dit sind tåget, eller er du fuldt ud opmærksom på alt?
 • Hvad gør du helt præcist, når du føler dig forladt? Græder du? Bliver du vred?
 • Hvad er din holdning til din partner? Trækker du dig væk? Kommer du tættere på? Skændes I? Bliver du irritabel?

Prøv også at finde svar på, hvilken slags støtte du gerne vil have, når følelsen kommer op i dig. Når du har samlet alle oplysningerne, vil du have en idé om, hvordan et sådant angreb udvikler sig. Du vil derefter kunne identificere, hvornår det manifesterer sig, så du bedre kan håndtere det.

7. Bliv ved med at arbejde med dig selv for at bekæmpe frygten for at blive forladt

Vi har allerede påpeget, at tilknytningsstile kan ændres. Det er dog ikke altid, at du er i stand til at overvinde dem så hurtigt, som du gerne ville ønske, og måske finder du endda andre ting at arbejde på undervejs. Uanset hvordan det er, skal du vide, at tålmodighed er en stor allieret til at overvinde frygten for at blive forladt.

Andre oplagte allierede er støtte fra din partner eller den person, der er tættest på dig lige nu. At blive ved med at arbejde på at finpudse detaljerne er en konstant opgave, der først slutter, når du beslutter, at den gør det. At arbejde på dig selv, din integritet og din følelsesmæssige stabilitet er aldrig en forgæves indsats.

Hvis du overvejer disse syv tips til at overvinde frygten for at blive forladt, kan du starte og arbejde dig igennem processen på en mere praktisk og sundere måde. Husk hvert af punkterne, og inddrag naturligvis din partner for at arbejde sammen, når det er nødvendigt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • De Dios, M. L. M., & Lim, N. N. T. A look at rejection sensitivity, fear of intimacy, and fear of abandonment as possible predictors of attachment style in current romantic relationships. 2009.
 • Wolchik, S. A., Tein, J. Y., Sandler, I. N., & Doyle, K. W. Fear of abandonment as a mediator of the relations between divorce stressors and mother–child relationship quality and children’s adjustment problems. Journal of abnormal child psychology. 2002; 30(4): 401-418.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.