Sådan plejer du en nyfødt babys navle

Den bedste måde at pleje en nyfødt babys navle på er ved ikke at gribe ind i denne naturlige proces. Du skal blot følge et par grundlæggende hygiejneforanstaltninger og holde området tørt.
Sådan plejer du en nyfødt babys navle

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Pleje af en nyfødt babys navle er en almindelig årsag til bekymring, især blandt førstegangsforældre. Der er dog ingen grund til at bekymre sig. Alt, hvad du skal gøre, er at anvende en vis grundlæggende pleje, så det resterende stykke navlestreng løsnes og heler uden problemer.

Når en baby stadig er inde i livmoderen, modtager den al den ernæring, den har brug for, via navlestrengen. Når babyen er blevet født, klippes navlestrengen, da den ikke længere har noget formål. En lille stump af strengen sidder tilbage på babyens navle. Denne stump tørrer langsomt, indtil den falder af og efterlader det ar, vi kender som navlen.

Pleje af en nyfødt babys navle involverer at forhindre enhver form for infektion. Alt, hvad du skal gøre, er at udøve ordentlig hygiejne og træffe enkle forebyggende foranstaltninger for at forhindre dette. Med de rigtige foranstaltninger løsnes stumpen naturligt i løbet af to eller tre uger.

Læs også: Sådan plejer du en nyfødt de første måneder

En nyfødt babys navle

På det tidspunkt, hvor en baby bliver født, vil en læge eller jordemoder klippe navlestrengen omkring 4 centimeter fra babyens mave. De gør det ved hjælp af homeostatiske klemmer, hvis funktion er at kontrollere blødningen. De holder resten af ​​strengen med specielle plastikklemmer.

Fra dette tidspunkt begynder den nyfødte babys navle en proces med selvdestruktion. Efterhånden som dagene går, vil stumpen tørre ud, krympe sammen, få en brunlig farve og til sidst falde af. Alt dette foregår i gennemsnit i løbet af 8 til 10 dage. Hos babyer, der er født ved kejsersnit, kan denne proces tage et par dage længere.

Når stumpen falder af, efterlader den et sår, der yderligere er mellem tre og fem dage om at hele. I løbet af denne periode skal forældre anvende særlig pleje for at fortsætte forebyggelsen af ​​infektion og andre komplikationer. Når såret endelig er helet, er der ikke længere grund til at bekymre sig.

En nyfødt babys navle

Pleje af en nyfødts navle

Pleje af en nyfødt babys navle kulminerer, når området heles korrekt. Der findes mange myter, overbevisninger, og ​​halve sandheder, når det kommer til denne proces. Tidligere har eksperter anbefalet at rengøre området med 70% alkohol, enten alene eller i forbindelse med noget antiseptisk middel, såsom klorhexidin.

Forskellige undersøgelser har imidlertid vist, at dette kan forsinke løsrivelsen af ​​navlen. Derfor er det kun nødvendigt, når babyer bor i områder med mangelfuld hygiejne. Ellers er den eneste gyldne regel, at forældre skal holde navlen ren og tør.

Dette involverer flere grundlæggende handlinger såsom følgende:

 • Forældre og omsorgspersoner bør vaske hænderne, før de bader en nyfødt eller skifter ble.
 • Fjern eller træk ikke i navlen. Den falder af af sig selv, når tiden er inde.
 • Du kan bade din baby uden at behøve at bekymre dig. Du skal dog være sikker på at tørre området forsigtigt og grundigt efter badetid.
 • Hvis området omkring navlen bliver snavset med urin eller afføring, skal du vaske det med en blød vaskeklud og lunkent vand.
 • Området omkring en nyfødt babys navle bør forblive afdækket. Dette betyder, at man skal holde tøj og ble fra at dække det.

Læs også: Sygdomme hos nyfødte, der kræver kirurgi

Sådan rengøres en nyfødt babys navle

Eksperter anbefaler, at forældre renser deres nyfødte babys navle, indtil den heler helt. Denne procedure er enkel og bør finde sted efter babyens bad.

Følg blot nedenstående trin:

 • Efter dit barns bad skal du tørre hele hans eller hendes krop forsigtigt.
 • Vask dine hænder grundigt med sæbe og vand.
 • Fugt et stykke sterilt gazebind med en blanding af varmt vand og neutral sæbe eller med alkohol, hvis miljøet ikke er hygiejnisk.
 • Rengør hele overfladen på navlen og det omkringliggende område.
 • Brug et stykke frisk ren gaze til at tørre området godt.
 • Brug ikke bomuld eller desinficenrende eller jodbaserede produkter.
En baby græder

Ting, du skal passe på

Hvis såret endnu ikke er helet efter 20 dage, kan der være en infektion ved navn omfalitis. I disse tilfælde bliver området normalt rødt og hårdt. Samtidig vil der være udledning eller blodig og ildelugtende sekretion.

Når stumpen falder af, er det normalt, at der forekommer mild blødning. Men hvis blødningen er kraftig eller ikke stopper, skal du lægge pres på området med steril gaze og kontakte en læge.

Nogle gange kan der forekomme en rød plet ved navlens ar, kendt som et navlegranulom. Det er ikke noget alvorligt, men man bør tjekke med lægen.

Nogle gange kan en bule forekomme i navlen, hvilket er et tegn på brok. Dette er ikke noget alvorligt og har en tendens til at forsvinde omkring to- eller treårsalderen. Samtidig kan der være et lille fremspring i form af en elefantsnabel, der almindeligvis kaldes en udadvendt navle.

Uanset hvad, vil din børnelæge fortælle dig, hvilke skridt du skal tage for at sikre, at din baby er sund og glad.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Gutiérrez, D., & ª José, M. (2016). Cuidados del cordón umbilical en el recién nacido: revisión de la evidencia científica. Ars Pharmaceutica (Internet), 57(1), 5-10.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.