Hvordan man bader en nyfødt

· 21. oktober 2018
En baby's bad er grundlæggende for dit velbefindende. Men det indebærer en vis omhu når det kommer til en nyfødt, især hvis den stadigvæk har navlestrengen. Lær hvordan du bader dit nyfødte barn.

Hvis du læser dette, er det fordi du har spurgt dig selv, hvordan man bader en nyfødt. Vi kan alle godt lide at føles rene, men det er meget anderledes, når vi bader som voksne end når det er en nyfødt baby. Hvis du er i tvivl om hvordan du kan opleve dette smukke øjeblik med dit barn, vil vi være den bedste vejledning.

–  Du skal bade babyen i dag, skat.

–  Nej du skal.

–  Faktisk, skal du!

Mest sandsynligt er det din tur til at bade den lille i dag. Hvis du spørger dig selv: Hvordan skal jeg bade mit nyfødte barn? Derefter vil vi præsentere nogle tips, som du ikke kan gå glip af, før du rengør den lille.

Hvordan man bader en nyfødt

Nyfoedt

Før vi blev forældre tænkte vi ikke på, hvordan man bader en nyfødt, eller alt det, det indebærer. Når forældre er nye, har de en tendens til at tro, at barnet skal bades hver dag i et badekar ved hjælp af cologne og andre produkter.

Der er tvetydige måder at bade en baby, der kan bringe konsekvenser for dit barn. Brugen af en uhensigtsmæssig shampoo eller sæbe samt besvarelse af et opkald, mens du vasker barnet, er kun to fejl, som alle kan begå, når de starter babyens bad.

Her er de anbefalinger, du bør følge, når du vasker en nyfødt med navlestreng og hvad du skal gøre, hvis barnet ikke længere har en navlestreng.

Læs også: anvendelser af babypudder

Med navlestreng

 • Vask babyen to eller tre gange om ugen med en svamp gennemblødt i varmt vand. På denne måde undgår du forbrændinger på dit nyfødte barn. Det er ikke nødvendigt at bade hver dag, hvis du ofte skifter deres ble og du often opfrisker dem med våde håndklæder.
 • Anbring et håndklæde under barnet for at forhindre det i at glide eller få alt gennemvædet med vand. Når du er færdig med badet, skal du altid have et tørt håndklæde for at holde alt rent.
 • Brug baby shampoo og sæbe, der ikke forårsager irritation for barnet. For at forhindre, at disse produkter ryger i deres øjne, læg hånden på panden.
 • Husk at have et blødt håndklæde til at tørre den lille. Det er at foretrække, at det har en hætte. Således vil deres hoved være ved den idelle temperatur. Det er godt, at du i hvert fald har tre håndklæder til din baby.
 • Du kan også lave et svampebad i dit badekar eller i et plastikbadekar, for komfort. Husk at de skal være i din højde for at undgå rygskader.
 • Hvis navlestrengen er blevet fugtet, sker der ikke noget alvorligt. Tør den med et blødt håndklæde og fortsæt med babyens bad. Navlestrengen falder af efter 3 uger, fra barnets fødsel.

Husk at være forsigtig med din lille. Dæk babyen med et håndklæde og gennemgå alle lemmer under badet. Hvis badetiden ikke er generende for barnet, kan du skylde forsigtigt uden at have et håndklæde.

Uden navlestreng

nyfoedt uden navlestreng

Overvej følgende tips til at bade et nyfødt barn uden navlestrengen og gør det på den bedste måde:

 • Kom varmt vand i et plastikkar. Det skal have en temperatur på 23-25 grader. Anbring en mængde vand, der ikke når dit barns bryst.
 • Begynd at vaske din lille fra hoved til tå. I denne rækkefølge forhindrer du barnet i at have kontakt med sekret eller bakterier.
 • Vrid forsigtigt for at vaske ryg og mås. Husk, at i denne position bør dit barn være støttet af en arm for at undgå ulykker under badet.
 • Hav det sjovt med din baby mens i bader. Smil og tal med babyen. I kan begge nyde dette øjeblik, hovedsageligt, hvis du går gennem eksterogestation.

Se:

Berolig din babys kolik med disse fire hjemmemidler

Andre tips til at bade en nyfødt

Bad tid er et magisk øjeblik mellem dig og din baby. Sikkert vil nogen banke på døren, ringe på mobilen eller være nødt til at deltage i en anden situation. Hvis det er tilfældet, læg et håndklæde om dit barn og bær barnet i det, uanset hvad du skal. Du bør aldrig forlade barnet alene i karret, da en ulykke nemt kan ske.

Vi håber du har lært at nyde dette fantastiske øjeblik med din baby. Husk at når de er et år gammel, vil du kunne bade den lille hver dag. Nu ved du hvordan man bader en nyfødt, så lad det sjove begynde!

 • OMS, & UNICEF. (2015). Todos los recién nacidos. Todas Las Mujeres Todos Los Niños.
 • Doménech, E., & Rodríguez-alarcón, N. G. J. (2008). Cuidados generales del recién nacido sano. In Protocolos Diagnóstico Terapeúticos de la AEP: Neonatología. https://doi.org/10.1111/j.1475-679X.2009.00343.x.