Sådan kan man rengøre en airfryer korrekt

Airfryeren er blevet et apparat, der er blevet mere og mere udbredt i køkkener over hele verden. Lad os se på, hvordan du rengør den for at holde den i god stand.
Sådan kan man rengøre en airfryer korrekt

Sidste ændring: 26 august, 2022

Tendensen til at spise sundt har bidraget til, at der er udviklet nye apparater til madlavning uden stort behov for fedtstof. Det gælder f.eks. airfryere, som er kommet for at blive. Selv om der bruges meget mindre mængde olie, er der altid en smule fedt og rester tilbage. Derfor vil vi dele nogle tips til, hvordan man rengøre en airfryer uden at beskadige dens komponenter.

Sandheden er, at når vi laver pommes frites, giver det ved ikke at have brugt så meget olie ofte indtryk af, at maskinen ikke er blevet beskidt. Der er dog stadig rester af fedt og mad til stede. Hvis vi ikke fjerner dem, kan vi beskadige eller forringe maskinens effektivitet. Lad os tage et kig på, hvad de bedste rengøringsforslag er.

Sådan kan du rengøre en airfryer: En trin-for-trin-guide

Madlavning, der blandt andet anvender en airfryer

Der er forskellige måder at rengøre dette apparat på. Derfor afhænger dit valg af den ene eller den anden af, hvordan du bruger airfryeren. Vi gennemgår tre rengøringsmetoder, der spænder fra konventionel rengøring til omfattende rengøring.

Den traditionelle metode: Rengør efter hver brug

Det første, du skal gøre i hvert tilfælde, er at trække stikket ud af stikkontakten, så snart du er færdig med at lave mad. Når airfryeren er afkølet, skal du fjerne de aftagelige dele såsom kurv, bakke og gryde fra hovedenheden. Selv om der findes mange modeller, fungerer de alle mere eller mindre på samme måde.

Vask derefter hver af disse dele med varmt vand, neutral sæbe eller et mildt opvaskemiddel og en ikke-slibende svamp. Hvis der er snavs, der sidder bedre fast, kan du fjerne det med en blød børste.

Du kan også lade delene ligge i blød i varmt vand og opvaskemiddel i ca. 15 minutter. Når fedtet er blevet blødt, kan du lettere fjerne det med en svamp.

Mens du venter på, at delene tørrer, før du samler airfryeren igen, skal du rengøre indersiden og ydersiden. Brug dertil en fugtig klud med opvaskemiddel, og fjern til sidst sæberesterne med en anden fugtig klud.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Miljøvenlige metoder til at desinficere køleskabet

Den hurtige metode: Når du ikke har meget tid

Det er muligt, at du ikke altid har tid til at rengøre en airfryer, som vi har angivet i det foregående punkt, og at du blot har brug for at give den en hurtig rengøring. Til dette alternativ skal du blot lægge sæbevand i kurven og tænde for maskinen, så den arbejder ved høj temperatur i ca. 10 minutter.

På denne måde vil rester af fedt og mad opløses. Når programmet er færdigt, skal du fjerne kurven, skylle den og lade den tørre. Selv om dette ikke er en rengøringsmetode, der anbefales hver gang, du bruger airfryeren, kan den hjælpe dig ud af problemerne mere end én gang.

Den tredje metode: Omfattende rengøring

Rodfrugter i en airfryer

Der er normalt rester af mad, som skal fjernes uden slibende elementer under airfryerens grill.

Det anbefales, at du udfører en omfattende rengøring af og til for at holde din maskine i fremragende stand. Det første, du skal gøre, er at nedsænke kurven i varmt vand og et affedtningsmiddel i et par minutter.

Når du derefter har tjekket, at fedtet er blevet blødt, skal du bruge en blød børste eller svamp og sæbe til at fjerne rester af snavs. Derefter skal du skylle med rigeligt vand, så der ikke er nogen rester af sæbe eller opvaskemiddel tilbage.

Hvis det er muligt, bør du fjerne den del, der dækker grillen, så du kan rengøre den med en svamp eller en børste. Det er almindeligt, at der falder madstykker ned på grillen, og det er typisk ikke noget, vi rengør efter hver brug. Derfor har vi inkluderet rengøringen af den i denne tredje metode.

Hvis der er tale om modeller, hvor grillen ikke er synlig, kan du prøve at vende maskinen på hovedet, så du måske får adgang til denne del. Under alle omstændigheder kan du bruge en børste til at nå grillområdet og dermed rengøre det fra tid til anden.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 6 fejl, du kan begå, når du bruger ovnen

Sådan kan du rengøre en airfryer: Nogle sidste tips til vedligeholdelse

Vi vil gerne understrege, at hver af disse tre rengøringsmetoder er nyttige og også nødvendige, for at airfryeren kan fungere korrekt. Hvis der sidder mad fast i en del af maskinen, kan den blive beskadiget.

Ligeledes kan ophobet snavs forårsage bakterier, og brugen af apparatet vil være langsommere og energiforbruget vil være højere. Til sidst vil vi gerne dele disse vedligeholdelsestips:

  • Indimellem kan du komme vand med citron eller eddike i kurven og tænde airfryeren.
  • Brug aldrig metal eller spidse redskaber under madlavning.
  • Der bør ikke anvendes slibende elementer som f.eks. skuresvampe.
  • Desinfektionsmidler bør undgås, da de muligvis ikke er egnede til brug på overflader, der kommer i kontakt med fødevarer.
  • Det vigtigste er at følge producentens anvisninger og gennemgå alle de oplysninger, der er i brugervejledningen.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Monje, M. (2015). Limpiadores de cocina: la marca de fabricante a la cabeza del lineal. Revista alimarket, (297), 245-253. Urbina, D. G. B., & Bocanegra, S. P. A. (2021). Nuevas tecnologías de freído para reducir el contenido de grasa en alimentos fritos.
  • NUEVAS, L. D. (2016). NOVEDADES TÉCNICAS. Afinidad73(575), 243.
  • Zalbidea Muñoz, M. A. (2019). Limpieza mediante gomas y esponjas.
  • Perejil, D. (2004). Productos de limpieza de cocina: la clave, los desengrasantes. Revista alimarket, (177), 183-191.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.