Sådan kan du rengøre genanvendelige vandflasker

Vandflasker af ethvert materiale er tilbøjelige til at ophobe bakterier. Det anbefales at rengøre dem dagligt og desinficere dem hver uge.
Sådan kan du rengøre genanvendelige vandflasker

Written by Jonatan Menguez

Last update: 26 august, 2022

Flasker er tilsyneladende harmløse genstande, der opbevarer det vigtigste element i menneskets ernæring. Det er beholdere, der ledsager mange hverdagsopgaver. Det er imidlertid lige så vigtigt at rengøre genanvendelige vandflasker med betydelig hyppighed og korrekt teknik som at desinficere ethvert andet redskab.

Vandflasker opbevares ofte i køleskabet, flyttes til forskellige områder i hjemmet og står på middagsbordet. Desuden tager vi dem med i fitness, på arbejdet eller på udflugter. Derfor er det vigtigt at desinficere flaskerne for at mindske kontakten med bakterier.

Hvorfor er det vigtigt at rengøre genanvendelige vandflasker?

Der findes flere og flere typer genanvendelige flasker. Der findes modeller af rustfrit stål, metal, glas, forskellige typer låg og også plastikflasker, som bør kasseres efter brug. Desuden er vandflasker med tegninger eller farver almindelige, hvilket gør det sværere at se, om der er snavs indeni.

Men selv om der kun kommer vand i, ophobes der også snavs på flaskerne, uanset materialet. Og det gælder ikke kun for beholderne, men også for lågene, der har hjørner og sprækker.

Ifølge en undersøgelse foretaget af laboratoriet EmLab P&K akkumulerer sportsfolks genanvendelige vandflasker næsten 314.000 kolonidannende enheder pr. kvadratcentimeter. Gennem analyse af forskellige flasker viste laboratoriet, at flasker med kliklåg akkumulerede flest enheder (over 900.000).

Med andre ord skaber de optimale betingelser for spredning af forskellige typer bakterier, især når de udsættes for varme og fugtige miljøer. Derfor er det vigtigt at anvende daglige rengøringsmetoder kombineret med dybere rengøringer hver uge.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Anvendelse af citronsyre til rengøring i hjemmet

Sådan kan du rengøre genanvendelige vandflasker dagligt

Genopfyldning af flasker med postevand er en mulighed for grundlæggende rengøring af beholderne. Dette skyldes, at postevand normalt indeholder klor, en komponent, der udfører overfladerengøring.

Men selv ved at skylle flasken på daglig basis, er det ikke nok til at opnå total, sundhedssikker desinfektion. Klor hjælper med at fjerne nogle bakterier, men mængderne af dette element i drikkevand er minimale og fordamper efter kort tid, især hvis beholderen har stuetemperatur.

Når kloren er færdig med at fordampe, bliver flasken igen en grobund for millioner af bakterier. Bakterier kan klæbe sig fast til væggene eller lågene. På den anden side forvandler kontakten med organiske partikler, der kommer ind, når man drikker, disse beholdere til objekter med obligatorisk desinfektion.

En kvinde drikker vand

De flasker, som vi tager med os, når vi dyrker motion, er udsat for flere bakterier end dem, vi har i huset.

Metoder til grundigt at rengøre genanvendelige vandflasker

For at en genanvendelig flaske kan opbevares sikkert i et stykke tid, skal den desinficeres mindst en gang om ugen. Der anbefales forskellige desinfektionsmetoder til dette formål, lige fra elektroniske løsninger til teknikker med husholdningsartikler.

Eddike

Et af de mest almindeligt anvendte produkter til rengøring af beholdere er eddike. At blande det med vand i lige store mængder og lade det stå i 20 minutter er en god metode.

Dette opnår dog ikke altid en fuldstændig desinfektion, hvilket er hovedformålet, når man vil rengøre genanvendelige vandflasker. Derfor er det tilrådeligt at kombinere dette med andre metoder.

Blegemiddel

En af de mulige metoder er anvendelse af blegemiddel. Det er vigtigt at huske, at dette er en giftig opløsning, så flasken skal tørres grundigt efter rengøringen, inden man drikker af den igen. Kom en eller to dråber blegemiddel i flasken, fyld den med vand og ryst den i et par sekunder.

Du kan lade indholdet stå i 30 minutter, eller indtil du tjekker klarheden af vandet. Derefter tømmer du vandflasken og lader den tørre. Det anbefales at bruge blegemiddel, hvis du opdager, at der er skimmelsvamp i flasken.

Sæbe og vand

Sæbe eller opvaskemiddel til rengøring af køkkenredskaber er også effektivt til desinficering af vandflasker. Kom et par dråber i beholderen, fyld med vand , og ryst i et par sekunder. Når du er færdig, skylles flasken med varmt vand.

Ammoniak til at rengøre genanvendelige vandflasker

Dette er et rengøringsmiddel med affedtende og desinficerende komponenter. Ligesom med blegemiddel skal man være meget forsigtig med tørring. Når du har kommet en minimal mængde i og blandet med vand, skal du lade flasken stå og lade den tørre i et stykke tid bagefter for at sikre, at der ikke er nogen rester.

Rengøring i opvaskemaskine

En af de mest effektive teknikker til rengøring af vandflasker er ved hjælp af en opvaskemaskine. Det er dog et apparat, som ikke alle ejer.

Hvis du har en, skal du placere flasken i den og tænde for et simpelt program. Kombinationen af sæbe, vandets temperatur, som apparatet når op på, og den forlængede vasketid sikrer en fuldstændig desinfektion.

På den ene side skal du sørge for, at beholderen kan gå i opvasken. Ikke alle materialer kan det.

Generelt er der ingen problemer med glas og rustfrit stål. På den anden side skal du overveje at vaske låget også, da det sandsynligvis ikke kan vaskes i opvaskemaskinen. I sådanne tilfælde kan du vaske det i hånden.

En fyldt opvasker

Nogle vandflasker kan vaskes i opvaskemaskinen. I disse tilfælde vil opgaven være meget lettere, hvis du har en opvaskemaskine.

Sådan desinficerer du flaskelåg

De forskellige modeller af genbrugsflasker omfatter også en lang række forskellige låg. Nogle er med klik og andre skrues på, men alle har fordybninger, der fremmer ophobning af bakterier.

For at desinficere dem anbefales det at bruge en børste til at skrubbe flaskens inderside under desinficeringen. Alternativt kan de lægges i blød i en balje fyldt med vand og et par dråber blegemiddel.

Nogle låg tåler også opvaskemaskine.

Er plastik fjenden?

Mange mennesker genbruger plastikflasker ved flere lejligheder. Dette er dog en usund vane på grund af de små riller, som dette materiale har. Selv om de ikke er mærkbare, er de et ideelt sted til spredning af bakterier.

På den anden side nedbrydes plastik med tiden og frigiver mikropartikler, der kan skade sundheden. Derfor fraråder De Forenede Nationer (FN) forbruget af engangsplastik.

Ifølge en rapport fra denne organisation købes der hver minut en million plastikflasker. Samtidig ender 8 millioner tons af dette materiale hvert år i havene.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Reducering af affald: Mindsk dit miljøaftryk

Desinficér termokrus

Andre genbrugsgenstande, der forbruges i stigende grad, er termokrus eller rejsekrus. De kan være fremstillet af de samme materialer som flasker, men de transporteres ofte til andre steder. Dette indebærer en større risiko for forurening, så de bør ikke udelukkes fra rengøring.

Nogle kan gå i opvaskemaskinen, og hvis ikke bør nogle af ovenstående metoder anvendes, herunder til lågene. Det er vigtigt at vaske hænderne grundigt for at undgå at overføre bakterier til flasken eller koppen ved håndtering. Det er også vigtigt, at beholderen er til personligt brug og ikke deles.

It might interest you...
Er hormonforstyrrende stoffer din kosts værste fjende?
Bedre Livsstil
Read it in Bedre Livsstil
Er hormonforstyrrende stoffer din kosts værste fjende?

Hormonforstyrrende stoffer findes i plastik, og når de spreder sig til mad, kan det sætte vores hormonelle helbred i fare. Er de vores kosts værste...  • Ávila Larreal, Ayarí Guadalupe, Barboza, Yasmina, Ferrer Villasmil, Kenna Josefina, Rangel Matos, Lisbeth Coromoto, Benítez Payares, Betty Mercedes, Levy, Alegría,  Calidad microbiológica del agua potable envasada en bolsas y botellas que se venden en la ciudad de Maracaibo, estado Zulia-Venezuela. Multiciencias [Internet]. 2013;13(1):16-22. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=90428348002
  • Ferrier, Catherine. “Bottled Water: Understanding a Social Phenomenon.” AMBIO: A Journal of the Human Environment 30.2 (2001): 118. Disponible en: https://doi.org/10.1639/0044-7447(2001)030[0118:bwuasp]2.0.co;2
  • Maldonado, L.,  Reducción y reciclaje de residuos sólidos urbanosen centros de educación superior: Estudio de caso. Ingeniería [Internet]. 2006;10(1):59-68. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=46710106
  • Giménez, Andrea F. et al. “Reutilización de Botellas de Plástico En La Localidad de Saladas.” Extensionismo, Innovación y Transferencia Tecnológica 4 (2018): 83. Disponible en:https://doi.org/10.30972/eitt.402876
  • Roca Reyes, Juan Carlos , Osores Plenge, Fernando , Domínguez, Nicanor , Rosas Ramos, William ,  Presencia de bacterias patógenas en las aguas de la desembocadura del Río Surco y la Playa La Chira, Lima, Perú, Junio 2009. Acta Médica Peruana [Internet]. 2009;26(4):243-246. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=96618984010

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.