Sådan tilbereder du en lækker aspic derhjemme

Har du nogensinde hørt om en aspik? Det stammer helt tilbage fra middelalderen!
Sådan tilbereder du en lækker aspic derhjemme

Sidste ændring: 21 januar, 2023

Aspic er en meget eksotisk og lækker ret. Det er dybest set en velsmagende gelé lavet af kød og bouillon. Men selv om det kan virke simpelt, er denne opskrift ret kompleks, hvilket gør den til en gastronomisk juvel.

Ud over at være en gelé er retten formet med total dedikation og omhu for at gøre den appetitlig – ikke kun for ganen, men også for øjet. Så læs videre, for vi vil fortælle dig, hvordan du tilbereder en hjemmelavet lækker aspic.

Aspicens historie rummer dens største hemmelighed

Aspic er en engelsk ret, der stammer fra middelalderen, og dens formål var at konservere mad i længere tid. I denne periode var det meget almindeligt at tilberede geléer lavet af fisk og kød.

De lokale opdagede, at gelatine hjalp med at konservere proteiner mere end andre metoder, hvilket betød, at maden kunne holde sig i flere dage. Fidusen ved gelatine er imidlertid, at det ikke er hvilken som helst slags. De brugte kalvekløer, hvis kollagen gav den rette konsistens.

I det specifikke tilfælde af fisk blev der også brugt fiskeben for at bevare smagen. Så nu ved du det: Hemmeligheden bag aspic ligger i det grundlag, der anvendes til gelatine.

Det skal nævnes, at der i årenes løb og med den massive udbredelse af opskriften er opstået varianter med et større indhold af grøntsager.

Aspic med grøntsager

Endnu en god opskrift til dig: 4 sunde måder at tilberede svinekød på

Hvordan tilberedes geléen?

For at tilberede aspic gelé findes der forskellige opskrifter og ingredienser. Faktisk er det ifølge de bedste kokke i verden ikke let at lave den.

Det kræver meget tid at bringe knoglerne til det ønskede punkt. Selvom hvis du vil spare tid, er en trykkoger en god allieret i opgaven.

Hvis tålmodighed ikke er din stærke side og heller ikke brugen af denne gryde, kan du lave en klar bouillon eller fond og tilsætte uaromatiseret gelatine. Beslut dig for, hvordan du har det bedst med at tilberede din aspic, og skaf derefter følgende ingredienser.

Ingredienser

 • Knogler med brusk: Svine- eller kyllingefødder, okse- eller svineknogler.
 • Urter og grøntsager: Timian, løg, persille, selleri og gulerødder.
 • Flere grøntsager: Broccoli, ærter, majs eller kål, alt efter hvad du foretrækker.
 • Kød, kylling eller fisk, spækket eller i firkanter.
 • Salt efter smag.

Fremgangsmåde

 1. Vælg de knogler, du vil bruge til din gelé.
 2. Kog knoglerne, og når de er ved kogepunktet, tilsættes urter og grøntsager.
 3. Lad det beskrevne indhold koge i flere timer.
 4. Fjern derefter knoglerne eller det, der er tilbage af dem, og si dem ved hjælp af en meget fin si. Gør dette, indtil gelatinen er meget klar.
 5. Lad det køle lidt af og hæld bouillonen i de forme, du har til at præsentere din ret.
 6. Tilsæt, lag for lag, de ekstra ingredienser, der vil supplere din opskrift.

Efter disse trin er din aspic klar, som du skal opbevare i køleskabet for at opnå den endelige konsistens. Afhængigt af den tid, der er tilbage mellem tilberedningen og serveringen for dine gæster, kan du opbevare den i flere dage uden problemer.

Du bør naturligvis dække formen med husholdningsfilm eller et låg for at forhindre, at retten bliver forurenet af lugtene fra andre fødevarer, du har der, og også for at bevare den form, du har givet den.

Hvordan smager aspic?

Mange mennesker, der ikke har prøvet retten, men er nysgerrige, undrer sig ofte over, hvordan den smager. Det er et berettiget spørgsmål, da den har mange forskellige ingredienser.

Det skal siges, at dens primære smag vil blive bestemt af bouillonen, uanset om det er kød, kylling eller fisk. Men når den varme gelatine blandes med de andre ingredienser, tilføjer den sine smagsstoffer.

Uanset hvad, er dens smag lækker og meget behagelig.

Aspic med oksekød

Tilbered en lækker aspic derhjemme

Aspic er en ret, der er fuld af smag og sundhedsmæssige fordele. Tilberedningen kræver en masse engagement, så den fås normalt kun på restauranter på et højt kulinarisk niveau. Dette vil dog ikke være noget problem for dig, for du ved nu, hvordan du laver den derhjemme!

Lad dig ikke slå ud, hvis det i starten ikke bliver så godt, som du havde forventet. Øvelse gør mester, og det er værd at prøve, indtil du får en lækker ret. Da den indeholder så meget kollagen, er det en god måde at tilføje dette stof til din kost på.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.